Őket csodálta mindenki, most a BL-indulás is veszélyben – mi történt az AC Milannal?

A Milannál kialakult zűrzavart pont sikerült rendbe tenni, mielőtt Stefano Pioli elkezdte volna a munkát a szép múltú, de nehéz jelenű csapatnál. Az olasz edző remek munkát végzett, 2020-ban parádés eredménysort hozott össze és minden előzetes várakozást felülmúlva a Milan veretlenül állt a Serie A élén. Április végére azonban az ötödik helyre csúszott vissza. Az okokat kerestük.
Kapcsolódó cikkek

Januárban az AC Milan úgy mehetett neki a Juventus elleni rangadónak, hogy 11 győzelemmel és négy döntetlennel veretlenül állt az olasz bajnoki tabella élén, az egész mezőnyből pedig mindössze az Internek volt jobb a gólkülönbsége.

Az előző idény végét is beleszámolva összesen 27 egymást követő bajnokin nem talált legyőzőre a csapat a Serie A-ban, azaz tökéletes döntésnek tűnt, hogy nem borított mindent a klubvezetés, és meghagyta Stefano Piolit a vezetőedzői poszton.

Azon a január eleji, szerdai bajnokin azonban a juvés Federico Chiesa duplája és Weston McKennie találata véget vetett a milánói sorozatnak.

Egy vereség még nem a világ vége, még akkor sem, ha a fordulót követően már csak egy pont volt a Milan előnye az Inter előtt. Csakhogy eltelt azóta lassan négy hónap, már csak pár kör van hátra a bajnoki szezonból, és nemhogy a scudetto vált elérhetetlenné (2011-ben volt legutóbb bajnok a Milan), de jelenleg még csak Bajnokok Ligája-indulást érő helyen sem állnak Zlatan Ibrahimovicék, pedig a Serie A négy automatikus csoportkörös helyet biztosít.

Kapcsolódó
A római pofon után kicsúszott a BL-helyekről az AC Milan
Viszont nincs még nincs veszve semmi.

Ha csak a közelmúltját nézzük a milánói óriásnak, akkor is láthatjuk, hogy volt már nehezebb helyzetben is. A sikertelen bajnoki szereplés miatt BL-pénzek nélkül maradt együttesnek súlyos anyagi gondjai akadtak a 2015 utáni időszakban, szabályos eszközökkel az új, kínai befektető sem tudta helyreállítani a gazdálkodást. A tőkeinjekciók sem jelentettek megoldást, ráadásul az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) 2018-ban egy évre kizárta a Milant a nemzetközi porondról a Pénzügyi Fair Play szabályainak megsértése miatt. Innen kellett valahogy talpra állítani a nagy múltú klubot.

Rengeteg pénzt veszítettünk a játékosok fizetése miatt, emellett nagyon sok kiadást jelentettek az igazolások is, akik aztán ezt nem kompenzálták a pályán mutatott teljesítményükkel. Sokkal hatékonyabban kell beosztanunk a pénzünket

– mondta szeptemberben erről az időszakról Ivan Gazidis ügyvezető a The Athleticnek.

A Milan egy olyan bizottságot hozott létre a vezetőségében, amelynek képesnek kellett lennie új alapokra helyezni a működést. Ebbe bekerült az adatelemzéssel foglalkozó Geoffrey Moncada mellett Paolo Maldini klublegenda és igazgató, Ricky Massara sportigazgató, Zvonimir Boban szakmai igazgató, sőt még a klubot jelenleg tulajdonló cégtől, az Elliott Managementtől is egy képviselő. Ez a bizottság hozza meg a legfontosabb kérdésekben a döntést, így az új labdarúgók kiválasztásánál körültekintőbben tudott eljárni a klub.

Már nem csak arra mentek rá, hogy éppen ki milyen formában van, mindent kielemeztek, a rendelkezésre álló adatok mellett a személyiséget, a fejlődésének intenzitását, sőt az ifik esetében a szülői hátteret is.

„Nem kellenek olyan játékosmegfigyelők, akik elmennek egy meccsre, megírják a beszámolót és végeztek is. Ezt ma már az irodámból meg tudom csinálni. Olyan scoutokra van szükség, akik elmennek az edzésre, beszélnek a szülőkkel, az akadémiák igazgatóival. A személyes kapcsolat kialakítása hatalmas különbséget jelent” – árulta el Moncada a kiválasztásról.

Erről egyébként mi is láthattunk példát, amikor az AC Milanhoz szerződött Kerkez Milos, a Győri ETO 17 éves szerb-magyar hátvédje. A fiatal vajdasági focistához különgépet küldött a klub, Maldini maga intézte a kapcsolatfelvételt, ő fogadta Kerkezt.

Kapcsolódó
Szerb-magyar tinédzsert szerződtetett az AC Milan
A Győri ETO játékosát a Juventus is szerette volna megszerezni.

Ebbe az átalakult rendszerbe érkezett meg 2019-ben a vezetőedző, Pioli, kész elképzelések és rendezett viszonyok közé. A munka elkezdődött, januárra tíz mérkőzésen túl volt már új edzőjével a csapat, ezalatt három-három győzelem és döntetlen mellett négy vereség jött össze. A télen azonban ismét nyílt az átigazolási piac, és Pioli szerint ez kulcsfontosságú volt, mert rutinos labdarúgók érkeztek az akkori Serie A egyik legfiatalabb keretébe.

Alexis Saelemaekers mellett Ibra és Simon Kjaer is januárban csatlakozott hozzánk. Utóbbi két játékos igazi vezéregyéniség, erős személyiségek, akiknek a pályán kívül és belül is nagy a tekintélye. Ez sokat segített abban, hogy a csapat önbizalommal telve, határozottan játsszon. A tehetség addig sem hiányzott, de így elő is tudtuk hozni a futballistákból a megfelelő pillanatban

– mondta a Milan edzője az átigazolásról.

A csapat eredménysora látványosan feljavult, 2020-ban úgy fejezte be a szezont az együttes, hogy csak a Genoa és az Inter győzte le egy-egy alkalommal és az Olasz Kupa elődöntőjében a Juventus csak idegenben lőtt több gólja miatt jutott tovább.

Sportszakmai problémákra így aligha lehetett panasz, helyette más gondok adódtak. Először Boban és Gazidis rúgta össze a port, miután az ügyvezető Ralf Rangnickkal tárgyalt arról, hogy 2020 nyarán átvegye Piolitól a kispadot, de erről nem szólt a bizottságnak. Végül mégis Bobant rúgták ki, sőt úgy tűnt, emiatt Maldini is repülhet.

Ralf Rangnick végül nem lett a Milan edzője, Pioli maradt, és március 8. után egyetlen bajnokin sem kapott ki vele a csapat 2020-ban.

Mit játszik Piolival a Milan?

Miután 2020 januárjában megérkezett némi rutin is a csapatba, Pioli kiadta a feladatot az asszistenseknek: figyeljék a Bayern München játékát. Az Athleticnek elmondta, mivel a németek játszották a legjobb focit, tőlük lehetett a legtöbbet tanulni. Ezzel a megállapítással nem is nagyon lehet vitatkozni, a Bayern triplázni tudott az előző idényben, vagyis a Német Kupát, a Bundesligát és a Bajnokok Ligáját egyaránt megnyerte.

Pioli szerint az agresszív letámadás és a magas intenzitás jellemzi manapság a csapatokat, ami átütő támadójátékot, látványos mérkőzéseket eredményez. Ez vált az AC Milan céljává is. Az intenzitásra nem lehetett panasz, mivel az idei szezonban az öt topligát tekintve a Milannak van a legfiatalabb csapata a 24,5 éves átlagéletkorával, ezért aztán a tempót bírnia kell a brigádnak.

A Bayern-féle 4-2-3-1 már 2020 februárjában meghonosodott a Milanban, ez lett Pioli csapatának alapfelállása is. Kjaer a védelem első számú embere, a párja általában a Chelsea-től kölcsönkapott Fikayo Tomori, aki azzal előzte meg a rangsorban a csapatkapitány Alessio Romagnolit, hogy sokszor megbízhatóbb teljesítményt nyújtott.

A Milan erejét azonban a két szélsőhátvéd jelenti, akik előszeretettel lépnek föl, hogy a támadásokat segítsék, statisztikájuk pedig egészen imponáló. A balhátvéd Theo Hernández az FBref adatai szerint az olasz bajnokságban 65-ször cselezett le egy az egyben valakit, ezzel a liga hatodik legjobbja olyan játékosokat megelőzve, mint Cristiano Ronaldo, Ilicic, vagy Ribéry.

Antonietta Baldassarre/Insidefoto/LightRocket via Getty Images – Sokak szerint Hernández a világ legjobb balhátvédje lehet.

A jobb oldalon Davide Calabriát preferálta Pioli, aki a bajnokság legtöbb szerelését mutatta be (83) és a legtöbb lövést blokkoló védőjátékosok között is top tízben van. A Manchester Unitedtől kölcsönkapott Diogo Dalot Hernández és Calabria helyén is szóhoz jutott, és nem vallott szégyent, amit jól jelez, hogy a párharcok 58,6 százalékát megnyeri.

Mellettük nagyon fontos láncszem a két védekező középpályás, Franck Kessié és Ismael Bennacer. Előbbi még komolyabb védőmunkát hozott össze a korábban említett játékosoknál, 61,8 százalékban leszerelte az őt kicselezni igyekvő focistákat és még Calabriánál is több blokk áll a neve mellett. Bennacer statisztikái ennél jóval gyengébbek, mivel sérülés miatt sok meccsről lemaradt. Kettejükre, illetve hasonló képességű szűrőkre óriási szükség is van, mert amíg Hernándezék elöl kalandoznak, addig a középpályásoknak kell biztosítaniuk a hátul.

Zlatan Ibrahimovic ugyan sokat kihagyott sérülés miatt, de így is fontos része a gépezetnek. A svéd csatár 39 éves kora ellenére 17 bajnokin 15 gólig jutott, de ami még érdekesebb, hogy kereken 15 az xG-je is.

Gyakorlatilag pont annyi gólt rúg, ami elvárható tőle, és nincs még egy ilyen csatár a bajnokságban.

A veterán támadó mellett Hakan Calhanoglu is kimagaslót nyújtott irányítóként, nyolc gólpasszára éppen 8 várható assziszt jut, emellett a ligában messze ő adta a legtöbb kulcspasszt (91) és szintén nem volt nála jobb játékos a Serie A-ban a lövőhelyzetek megteremtésében (154).

Andrea Staccioli/Insidefoto/LightRocket via Getty Images – Nincs Ibrahimovicnál hatékonyabb csatár a Serie A-ban

A játék támadásban főleg a szélekre koncentrálódik. A középpályán és a védelem szélén játszó futballisták az üres területeket keresik, miközben Ibrahimovic leköti a védők figyelmét, Calhanoglu pedig osztogat. Ha a Milan nem tud elég magas intenzitással letámadni, még mindig megteheti, hogy Ibrahimovic kimagasló fejjátékára és labdakezelésére alapozva előre ívelésekkel próbálkozik, a svéd támadó pedig vagy megtartja a labdát, vagy a felfutó társait hozza játékba.

A Milan ezzel a csapattal 59,9 xG-t hozott össze, amelyből hatvan gólt lőtt, vagyis elmondható, hogy annyiszor talált az ellenfelek kapujába, amennyiszer helyzetei minősége erre lehetőséget adott. A 2019-ben átvett csapat 48,1 körüli xG-re volt jó, így ezen a téren nagyot lépett előre Piolival az együttes.

A Milan esett vissza, vagy az ellenfelek erősödtek föl?

A fentiekben érintőlegesen kiderült már, hogy néhány kulcsjátékosra egész évben nem számíthatott Pioli. Ibrahimovic góltermelését és taktikában betöltött szerepét is nehéz pótolni, a télen érkező Mario Mandzukicnak egyáltalán nem sikerült, ráadásul a horvát csatár is áprilisban tért vissza sérüléséből. Bennacer is kidőlt tavasszal, őt Soualiho Meite és Sandro Tonali sem tudta igazán pótolni, és ez egyből választ ad a Milan gyenge pontjára.

Nicolò Campo/LightRocket via Getty Images – Csak két csapatnak akadt több sérültje a Milannál.

Az Európa Ligában is érdekelt, ráadásul ott a selejtezőből induló AC Milan kerete nem bírta el a koronavírus-járvány miatt jóval sűrűbb versenynaptár okozta extra terhelést. A sérülés miatt elveszített futballistákat nem sikerült pótolni, a felépülő játékosoknak pedig nincs idejük érdemben regenerálódni.

Az ilyen eseteket vizsgáló NoiseFeed adatai szerint 45 sérülés hátráltatta a csapatot, ennél többet csak a Verona (46) és a Parma (60) szenvedett el az olasz mezőnyből. Egy olyan fiatal, tapasztalatlan keret, mint a Milané, ezt nehezen dolgozza fel, és rövid távon tudja ugyan kompenzálni, de apránként veszít az erejéből és önbizalmából.

Különösen igaz ez, olyan játékosokra, mint

Ha megnézzük az Understat adatait, szépen ki is rajzolódik a krízis. Januárig a Milannak mindössze két olyan mérkőzése volt, amelyen nem hozott össze legalább 1,5 xG-t. Azóta viszont 19 bajnokit lejátszott a csapat, és 11-szer el sem érte a másfél xG-t, vagyis kevesebb és gyengébb minőségű helyzetet dolgozott ki 2021-ben, mint 2020-ban.

Ugyanezeket az adatokat megvizsgálva, a szezon első felében négyszer engedett Pioli csapata 1 xG-t aktuális ellenfelének, és négyszer jutottak el ellene másfélig. Ez a szám viszont jelentősen nőtt 2021-ben, mivel hat ellenfél is 2 xG fölé jutott, és csak négyszer sikerült 1 alatt tartani őket.

Összességében tehát, miközben a Milan támadásban gyengült, védekezésben is romlott a teljesítménye, így aztán törvényszerű, hogy az eredmények is rosszabbak lettek.

Eközben az utcahosszal vezető Internazionale mögött öldöklő a küzdelem a Bajnokok Ligáját érő maradék három helyért, így aztán továbbra is nagy nyomás nehezedik a csapatra. A Milan számára viszont ez a reális cél és a következő lépcsőfok, újra a BL-be jutni, ahol 2014 tavaszán játszotta a legutóbbi meccsét, amikor kettős vereséggel esett ki az Atlético elleni nyolcaddöntőben.

Maldiniék egyértelműen ezt jelölték ki Piolinak feladatként, ennek teljesítésére pedig minden esély megvan, ráadásul a Juventusszal és az Atalantával is találkozik még a csapat a közvetlen riválisok közül, de érthető, hogy az elmúlt hetek eredményei alapján már nem feltétlenül optimisták a csapat drukkerei.

Az elkövetkezendő öt forduló arra ad választ, hogy a nemrég még a Juventus és az Inter társaságában a Szuperligával kacérkodó Milan elkezdhet-e ismét közeledni az utóbbi években tőle nagyon eltávolodó európai elithez, vagy marad az 5. hely, és ezzel együtt a középszer és az Európa Liga.