Nemzetközi foci

Mindent lehet tudni arról, hogyan csinált Jürgen Klopp bajnokcsapatot a Liverpoolból

Marton Monus/picture alliance via Getty Images
Marton Monus/picture alliance via Getty Images
Anglia egyik legsikeresebb csapatának, a Liverpoolnak 30 év után sikerült megnyernie a bajnoki címet 2020-ban. A szezon nem csak ezért volt különleges, hiszen Jürgen Klopp csapata egészen márciusig legyőzhetetlennek tűnt a Premier League-ben, amíg a koronavírus-járvány miatt nem szüneteltették a bajnokságot. A liverpooli rajongók aggódtak is, hogy lefújják az idényt, és tovább kell várni az aranyéremre. Nem így lett, a nem mindennapi idényről pedig könyv született.

Az elmúlt években több kiváló futballkönyv is napvilágot látott. A Higgyetek bennünk ebbe a sorba állt be, méghozzá olyan könnyeden, mint ha Melissa Reddy nem élete első könyvét írta volna meg. Pedig így van, és mindössze egy hónapja volt rá.

A 34 éves újságírónő 2015 óta a Goal.com tudósítójaként az úgynevezett correspondent munkakörben dolgozott – a portálnak a világ legjobb klubjainál van egy-egy kirendelt tudósítója. A Liverpoolnál ő volt az összekötő kapocs a klub és a külvilág között. A Chelsea-nél például az a Nizaar Kinsella tevékenykedik, akiről korábban írtunk már:

Kapcsolódó
Miért követ valaki lépten-nyomon egy csapatot, aminek nem is szurkol?
Van egy ember a Chelsea körül, akit csak nagyon nehezen lehetne pótolni, ha hirtelen felmondana, pedig semmi köze a klubhoz és még csak nem is szurkol a csapatnak.

Ugyan Reddy azóta már több munkahely-váltáson is átesett, két dolog nem változott. Egyfelől szorosan a Liverpool mellett maradt, másfelől írásaiban átfogó, teljes körű beszámolókat írt. Testközelből láthatta Jürgen Klopp érkezését, a klub átalakulását, valamint azt a hihetetlen munkát, amely a bajnoki címet nyerő csapat megteremtéséhez volt szükséges. Innen eredt az ötlet is, hogy a rendelkezésére álló hatalmas információ-mennyiségéből születhetne egy könyv a Liverpool várva várt aranyérmét nyerő szezonjáról. Így készült el a sok beszámolóból és interjúból a Higgyetek bennünk.

Klopp és a megújulás története

A könyv egészen távolról kezdi történetét, de a bajnoki címet érő szezon csapatának megértéséhez ez indokolt is. A Liverpool FC-t tulajdonló FSG 2010 óta működteti a klubot kisebb-nagyobb sikerrel. Az amerikai cég tengerentúli szemlélete nem mindig került összhangba a tradicionális brit egyesület elképzeléseivel, és ezen a sikeres időszakok sem tudtak változtatni. Ez az ellentét csúcsosodott ki 2015-ben Brendan Rodgersszel is.

Rodgers 2014-ben második helyen végzett csapatával a Liverpool edzőjeként, ami hatalmas csalódásnak számított. Az utolsó fordulókban még a csapat kezében volt a lehetőség, ám egy Chelsea elleni vereség, amelynek során Steven Gerrard tragikus hőssé vált az elcsúszásával, beleégett a játékosok agyába. Eközben az FSG modernizálni szerette volna a liverpooli stábot, azonban a régimódi Rodgers hallani sem akart olyan felállásról, amelyben nem az ő kezében van minden fontos döntés, de minimum az utolsó szó.

Biztos akartam lenni felőle, hogy a futballt érintő összes kérdésben én döntök. Garanciát akartam arra, hogy én irányítom a csapatot

– idézi a könyv Rodgerst.

Eközben az átigazolások is pocsékul sikerültek. Vagy lemaradtak fontos játékosokról, vagy olyat szerződtetett a vezetőség, akivel Rodgers nem akart együtt dolgozni. Ugyanakkor az északír szakember nagyon jó kapcsolatot ápolt a futballistáival, akik kifejezetten szívesen dolgoztak vele. A stáb többi tagja azonban megváltozott 2015 nyarán, de nem előnyére. A környezet feszültté, mérgezővé vált, ez gyengébb eredményekhez vezetett, ezáltal a nyomás is nőtt a csapaton. Végül az állandó vitát megelégelő FSG vezetői a váltás mellett döntöttek, a két jelölt pedig Carlo Ancelotti és Klopp volt. Az olasz edzőhöz képest a német szakember sokkal inkább tűnt olyan embernek, aki beillik az amerikaiak rendszerébe. A döntést segítette egy Kloppról és módszereiről szóló hetvenoldalas dokumentum, valamint egy személyes találkozó is.

„Az Anfielden nyerni kell, azonkívül kapcsolatot kell teremteni a szurkolókkal, továbbá kulturális, politikai és lelki szinten is képviselni kell a Liverpool szellemiségét. Röviden, a menedzsernek hétköznapi fickónak kell lennie, aki képes azt a benyomást kelteni, hogy egy közülünk” – írta a választással kapcsolatban Reddy.

Eközben Liverpoolban Rodgers menesztése miatt a játékosok maguk alatt voltak.

Amikor Brendan elment, mi, játékosok, úgy éreztük, nem tettünk meg mindent, amit kellett volna, és mégis valaki más veszíti el a munkáját a mulasztásunk miatt –  olyasvalaki, aki egyébként igazán remek menedzser és főnök volt

– idézi a könyv Jordan Hendersont az akkor uralkodó hangulatról.

Ebből a letargiából azonban pillanatok alatt kirángatta a klub futballistáit, amikor Klopp érkezésének híre elterjedt. A német edző körül hihetetlen felhajtás volt, de az első benyomások is lehengerlőre sikerültek. Jürgen Klopp rögtön bevágódott a klub alkalmazottainál azzal, hogy

  • nem rúgott ki senkit azért, hogy a saját bizalmasait hozza a klubba, hanem az alkalmazottakkal beszélgetett, ismerkedett,
  • azonnal nyilvánvalóvá tette kinevezésekor, hogy nem hajlandó a Liverpool múltjával foglalkozni, csak a jelenével és a jövőjével,
  • emellett a mindig kritikus szurkolókat is arra kérte, hogy támogató és türelmes hangulatot teremtsenek.

Ekkor született meg a többi között az a felhívása is, hogy a drukkerek váljanak kétkedőkből olyanokká, akik hisznek. Ez a pozitív szemlélet és energia annyira új keletű volt, hogy azonnal feltüzelte a játékosokat, így a közös munka is megkezdődhetett. Innen indult meg felfelé a Liverpool.

A Higgyetek bennünk módszeresen végigveszi, ezután hogyan alakította lassan, de biztosan saját képére a klubot Klopp. A könyv elévülhetetlen érdeme, hogy nemcsak a győzelmekről és sikertörténetekről szól, hanem kitér a bukásokra és hibákra is. A szöveg olyan érzést nyújt, mintha kézen fogva vezetnének minket végig a kulcsfontosságú eseményeken, ráadásul Reddy számtalan megszólalóval színesíti történeteit.

A fejezetek külön-külön aspektusból mutatják be az eseményeket, szurkolók, dolgozók, vezetők, focisták és edzők egyaránt megszólalnak. Különösen érdekes betekintést kapunk az FSG elnöke, Klopp és Michael Edwards sportigazgató közös munkájába, az adatelemzésbe és abba is, hogyan sikerült egy-egy játékost szerződtetni, és néhány futballistát alaposan is bemutat a kötet. A klub belső struktúrája átláthatóbb és egyértelműbbé válik, ahogyan az is, min és hogyan változtatott Klopp előre megtervezett tempóban, a fokozatos fejlődést szem előtt tartva.

A változatos és részletes témákba könnyű belefeledkezni, ugyanakkor helyenként több dolgot megismétel a szerző. Ez a beszámolókból összeillesztett fejezetek egyik sajátossága, biztosan lesz olyan, akit kizökkent, de nem rontja el az élményt.

A futballrajongóknak mindenképpen izgalmas olvasmány lehet a Higgyetek bennünk, de a sportág iránt frissen érdeklődök számára is közérthető, különösen mivel Reddy ügyelt arra, hogy mindig kontextusában mutassa be az eseményeket. Akit kicsit is érdekel, hogyan működik belülről egy klub, nem fog csalódni a könyvben.

21.szazadkiado.hu

Melissa Reddy: Higgyetek bennünk – Hogyan csinált bajnokcsapatot Jürgen Klopp a Liverpoolból

Kiadó: 21 Század Kiadó.

Fordította: Bartók Imre.

Ár: 4290 Ft.

Olvasói sztorik