Nemzetközi foci

Csak azért nincs felhajtás a világ egyik legjobb csatára körül, mert rém unalmas fickó

Visionhaus
Visionhaus
A statisztikák alapján Sergio Agüero lábai előtt heverhetne a világ. A gólokat elképesztő ütemben termelő csatár azonban annyira színtelen, szagtalan figura, hogy soha nem tudott olyan hírnévre szert tenni, mint a Premier League korábbi nagyjai. A liga történetének legjobb külföldi góllövője ehelyett szerényen él és otthon filmezik egyedül.

257 gól. Ezt jelenti a Manchester City számára Sergio Agüero és még ennél is sokkal többet. A legtöbbet emlegetett találata az első angliai idényében esett: a  2011-2012-es Premier League-szezon utolsó fordulójában a Manchester United és a City is esélyes volt a bajnoki címre, Sir Alex Ferguson csapata fejezte be előbb a saját meccsét, és a Sunderland elleni 1-0-ás sikerrel a tabella élére került, két ponttal megelőzve városi riválisát. Az ötperces hosszabbítás viszont még tartott az Etihad Stadionban.  Úgy tűnt azonban, hogy a QPR egy 2-2-vel megakadályozza, hogy új királya legyen a PL-érának. Akkor viszont Agüeróhoz került a labda és ez történt:

Ez az egy gól önmagában is hőssé tette volna a csatárt Manchester kék felén, szezonbeli 23. bajnoki gólja ugyanis a klub első Premier League-győzelmét jelentette. Negyvennégy hosszú év után a City újra Anglia legjobb csapata lett. A 32 éves csatár azóta is hűen szolgálta a csapatot, de az idei, kilencedik idénye lesz az utolsó a klubnál. A Citytől távozó klasszis az elmúlt évtizedben a világ egyik legjobbjává nőtte ki magát.

Maradona megutálta, de nem azért, mert Angliába szerződött

Sergio Agüero kilencévesen került az Independiente utánpótlásába, de ezt megelőzően már évek óta a tereken, utcákon és lepukkant salakos focipályákon kergette a labdát. Imádta a játékot, hamar kiderült, hogy érzéke is van hozzá, ráadásul

fizikailag is a társai előtt járt, ezért idősebb gyerekek ellen focizott. 15 éves és 35 napos korában pedig a felnőttek között is bemutatkozott, így az argentin bajnokság legfiatalabb újonca lett.

Első szereplése után sokat kellett várnia egy újabb lehetőségre, de egy edzőcsere után már a Libertadores Kupában is bemutatkozhatott, amivel három évig szintén csúcstartó volt. Játékideje változott, de végül apránként a felnőttek között is meghatározó játékossá nőtte ki magát. Jól mutatja, mennyire nem szállt el magától, hogy a mezére Kun Agüero feliratot íratott. A név onnan ered, hogy Kunnak becézték a szülei kisgyerekként a Kum-Kum című japán rajzfilm után, a támadó pedig ezzel a gesztussal fejezte ki háláját és ragaszkodását.

SEBASTIAO DE SOUZA / AFP Sergio Agüero már fiatalon a felnőttek között bizonyított.

Az Independientében a 2005-2006-os idény hozta meg a nagy áttörést: 36 meccsen 18 gólt rúgott, emellett pedig az U20-as világbajnokságon a Lionel Messivel felálló válogatottal aranyérmet szerzett 17 évesen. Két évvel később már Agüero volt a korosztályos csapat húzóembere, hat találattal gólkirállyá és kétszeres vb-győztessé vált.

Erre a teljesítményre több európai klub is felkapta a fejét, végül az Atlético Madrid szerezte meg az akkor még mindig csak 18 éves csatárt, akiért 23 millió eurót sem sajnált. Agüero nem vallott szégyent a La Ligában sem, ahol Fernando Torres csatártársa lett. Érdekesség egyébként, hogy Torresnek is volt kötődése gyerekként japán rajzfilmhez, ő a Tsubasa kapitányért rajongott, amely a futballpályára terelte.

Kapcsolódó
Törött fogak és egy japán rajzfilm kellett egy sztárcsatár születéséhez
Visszavonult a 21. századi spanyol labdarúgás egyik legjobb csatára, pontosan úgy, ahogyan a pályán is tette a dolgát: szép csöndben, szerényen. Portré.

A spanyol csatár azonban első közös szezonjukat követően Liverpoolba igazolt, így Agüero vált az Atleti gólfelelősévé. Nem ijedt meg a felelősségtől, előbb ötven tétmeccsen 27 góllal és 12 gólpasszal zárt, majd a következő kiírásban 47 találkozón 21 találata mellett 15 asszisztot jegyzett. Világossá vált, hogy képes a csapat vezérévé válni.

Európai topbajnokságában ilyen ütemben termelni a gólokat önmagában is elegendő ok a felnőttválogatottsághoz, ráadásul 2008-ban Diego Maradonát nevezték ki szövetségi kapitánynak. A Messivel jó barátságot ápoló Agüero nyilvánvalóan beleillett a képbe, de az is segítette edző és játékosa kapcsolatát, hogy Agüero szintén 2008-ban összeszűrte a levet Maradona fiatalabbik lányával, Gianninával.

Maradona egyébként is megjegyezhette már a csatár nevét, mivel debütálásakor éppen az ő rekordját megdöntve vált Argentína legfiatalabban bemutatkozó futballistájává. Kapcsolatuk azonban megromlott, miután Kun Agüero szakított Gianninával 2012-ben, Maradona pedig dühében kisatírozta a csatár arcát minden képről, hogy örökre kitörölje őt a családból. Ennek ellenére Sergio fiát, Benjamint mindig nagyon szerette, aki ilyen apával és nagyapával elég ütős géneket örökölt.

Eközben a Manchester Cityt megvette Manszúr sejk, aki temérdek pénzt tolt csapatába, hogy a világ legjobb játékosait összegyűjtve új futballhatalmat hozzon létre. Miközben a City épült, Agüero egy olimpiai aranyérmet is behúzott és az Atletit is visszasegítette a Bajnokok Ligájába.

Madridban 230 meccsen száz gólig jutott, így az angol bajnoki címre ácsingózó manchesteri vezetőség arra az elhatározásra jutott, hogy Agüeróval szintet léphet a támadósor. 2011 július 28-án sikerült is szerződtetni 35 millió fontért a világ egyik legjobb csatárát, aki első szezonjában elhozta a várva várt bajnoki címet a QPR-nak lőtt góljával.

Koji Watanabe/Getty Images Sergio Agüero az U20-as világbajnokság után a 2008-as pekingi olimpián is aranyérmet szerzett

Nem érdekli a világon semmi, csak a gól

Agüero angliai pályafutása kezdetén hamar problémába ütközött, mivel csak spanyolul beszélt. Egy idő után megértette magát angolul, de egész életében a spanyolt, vagyis anyanyelvét használta, ha interjút kellett adnia. Egyedül a mérkőzések után tévés értékelések során lehetett hallani, hogy angolul beszél.

Marc Ogden az ESPN újságírója ebben látta a választ arra a kérdésre, miért nincs nagyobb felhajtás az argentin gólzsák körül. Mivel Agüero alig-alig beszél angolul, az interjúk és beszámolók is kevésbé váltak személyessé, nem tudott közel kerülni a szurkolókhoz.

A valóság azonban ennél is egyszerűbb. Az argentin csatár egy hétköznapi, egyszerű életet élő unalmas fickó.

Amikor az Amazon dokumentumfilmet forgatott a Manchester Cityről, Agüerót is meglátogatták otthonában. A dél-amerikai futballista egyedül él, lakását mezek és focilabdák színesítik csak. A labdákat édesapja hozta el a mesterhármassal végződő mérkőzésekről, a mezeket már maga Agüero rakta el minden meccséről, amikor betalált az ellenfél kapujába, dátummal ellátva. Nem ez a legizgalmasabb kulisszák mögötti felvétel, de jól szimbolizálja, hogy a csatár számára nem számít más, csak a gól. Erről szól az élete.

A Manchester City történetének legjobb góllövője minden nap otthon ücsörög egyedül és maffiáról szóló filmeket néz. Időnként átugrott hozzá honfitársa, Nicolás Otamendi, amikor még csapattársak voltak, valamint havonta egy hétig Benjamin is nála van.

A teljesen átlagos élete miatt Agüero soha nem került a címlapokra, külső szemlélőként teljesen sótlan figurának tűnik, még a focipályán is csak egy kihágása volt, amikor beleszállt David Luizba egy 3-1-re elveszített bajnokin, amiért kiállították.

A focipályán összehozott számai viszont annál izgalmasabbak, hiszen Agüero brutális mennyiségben szórja a gólokat. Sokoldalúságát a Goal.com tökéletesen bemutatta egyetlen, kétperces videóban. Az argentin

  • bal lábbal 47-szer,
  • jobb lábbal 184-szer,
  • fejesből pedig 25-ször volt eredményes,
  • összesen 42 tizenegyest értékesített,
  • a PL-ben 108 percenként talált be az ellenfeleknek, aminél senki nem diktált még jobb tempót.

Az elmúlt évtizedet alapvetően határozta meg a játéka, a Premier League-ben elért 180 góljánál csak Andy Cole (187), Wayne Rooney (208) és Alan Shearer (260) szomorította többször a riválisokat. A PL-érában ráadásul nem volt még külföldi futballista, aki több gólt lőtt volna, pedig olyan támadók fordultak meg az elmúlt években az angol élvonalban, mint Fernando Torres, Thierry Henry vagy Didier Drogba. A Manchester Cityben több klasszis csatár is küzdött a kezdőbe kerülésért, de rendre lenyomta őket.

  • Edin Dzeko és Mario Balotelli még Agüero előtt került az Etihadba, de nem értek az argentin nyomába,
  • Stevan Jovetic 26, Álvaro Negredo 25 millió euróért érkezett Manchesterbe,
  • Wilfried Bony és Gabriel Jesus még ennél is drágábban, 32-32 millió euróért szerződött a Cityhez.

Az említett posztriválisok közül egyedül Jesus tudta kiszorítani a csapatból és a brazilnak rengeteget segített ebben, hogy Agüero mindig is sérülékeny volt, az évek előrehaladtával pedig  csak romlott a helyzet. Emiatt az idei szezonban az összes sorozatot számolva 14 találkozón tudott csak pályára lépni, így nem meglepetés, hogy csak három gólnál jár.

Agüero egy vérbeli profi, aki amellett, hogy a tizenhatoson belül mindig jó helyen van, elfutásaival, egy az egy elleni párharcaival és távoli lövéseivel is őrületbe kergette védőit. Nem csoda, hogy egy ilyen munkamorállal és tehetséggel megáldott játékost a mindenkori edzők is imádtak.

Laurence Griffiths/Getty Images Sokan azt hitték, Guardiola rendszerében kikerül Agüero a pixisből, de a katalán edzőnél is alapember volt szinte mindig

A zseniális csatár manchesteri korszaka azonban idén lejár, és a klub immár hivatalosan bejelentette, hogy nem hosszabbítja meg a szerződését szezon végén. Négy bajnoki cím, öt Ligakupa- és egy FA Kupa-győzelem után nyáron új csapat után kell néznie, de attól nem kell félnie, hogy klub nélkül marad, mivel a Barcelonát, a Juventust és a PSG-t is emlegetik vele kapcsolatban.

Kapcsolódó
Az egyik spanyol lap már a Barcában látja Agüerót
Ő maga viszont behúzta a kéziféket, és csak a Cityvel akar foglalkozni.

Az elismerés azért nem marad el így sem, Vincent Kompany és David Silva mellett Agüero is szobrot kap majd a klubháznál. A szerény, visszafogott srác ezzel legalább a klubjában megkapja azt az elismerést, ami méltán járna neki teljesítménye, sportszakmai eredményei alapján.

Az argentin válogatott történetének harmadik legeredményesebb támadója (41 góljánál csak Messi és Gabriel Batistuta szerzett többet) azonban életmódja és stílusa miatt úgy fest, soha nem lesz annyira népszerű, mint a többi hasonló kaliberű támadó.

Olvasói sztorik