Nemzetközi foci sport

Haaland után egy 16 éves csodacsatárt szabadít rá a Dortmund az ellenfelekre

Pénteken ünnepli 16. születésnapját a Borussia Dortmund kameruni származású csodacsatára, Youssofa Moukoko. Ami azt jelenti, hogy az utánpótláscsapatokban a nála 3-4 évvel idősebbek között a gólokat ipari mennyiségben termelő srác már debütálhat a Bundesligában, sőt akár a BL-ben is. Klubja eddig tudatosan óvta a nagy felhajtástól, de most hozzá kell szoknia, hogy mindenki kíváncsian lesi majd minden megmozdulását a pályán.

Mindent elmond egy játékosban rejlő potenciálról, ha még be sem töltötte azt az életkort, ami ahhoz szükséges, hogy bemutatkozhasson a felnőttek között, de a média már hetekkel a nagy alkalom előtt megkezdi a visszaszámlálást.

A német bajnokságban 16 év az alsó korhatár, és a hétvégén, a Hertha BSC elleni meccsen végre eljöhet a Dortmund csodagyerekének, Youssoufa Moukokónak a nagy pillanata.

Moukoko sokkal jobb, mint amilyen én voltam 15 évesen. Sosem láttam még ennyire fiatalon ilyen jónak egy focistát. Számára nagy előnyt jelent, hogy már évek óta a Dortmundban fejlődhet, míg én 15 évesen még odahaza Norvégiában, a Bryne csapatában játszottam

– hangzott a nemzetközi futballba az előző idényben berobbant és a rekordokat azóta egymás után döntögető Erling Haaland verdiktje Moukokóról.

Hogy a kameruni születésű tehetség lesz-e olyan hatással a Dortmundra, mint a 20 éves Haaland, a 18 éves Giovanni Reyna, vagy az egy évvel fiatalabb Jude Bellingham, azt még nem tudni, de az biztos, hogy az utánpótláscsapatokat már kinőtte.

A jogsihoz még túl fiatal, de a pályán már félhetnek tőle
Kevés izgalmasabb csapat van manapság a Dortmundnál, ahol a 20 éves Haaland a 17 éves Giovanni Reyna passzaiból lövi a gólokat.

Bár Moukoko január óta a Dortmund felnőttcsapatával edz, az ősszel az U19-es bajnokságban, vagyis a nála négy évvel idősebbek között játszott, és három bajnoki meccsen összesen tíz gólt szerzett: a Münster és a Schalke ellen is mesterhármasig jutott, a Rot-Weiss Essent pedig négy góllal szórta meg,  de a kupára is tartogatott egy triplát.

Youssoufa 10 éves koráig szülővárosában, a kameruni Yaoundéban élt, majd 2014-ben követte édesapját, aki már hosszú ideje német állampolgárnak számított, és Hamburgba költözött.

Ahol a St. Pauliban kezdett el focizni, és elég hamar kiderült, hogy különleges érzéke van a gólszerzéshez, mert két idény alatt 13 találkozón 23 alkalommal volt eredményes, el is vitte az utánpótlásfronton jóval erősebb Dortmund.

A Borussiánál aztán szuperszonikus sebességgel emelkedett Moukoko ázsiója, miután a nála idősebbek között is félelmetesen hatékonyan futballozott.

13 évesen az U17-esek, 14 évesen az U19-esek között játszott, és szédületes statisztikát produkált: 88 mérkőzésen 140 gólt és 27 gólpasszt tett a közösbe, igazolva, hogy tényleg kivételes tehetségről van szó.

Olyanra a magyar utánpótlásban is sok példa van, hogy egy akcelerált gyerek a fizikai ereje vagy éppen gyorsasága miatt évekig kiemelkedik a mezőnyből, más kérdés, hogy közülük sokan meg is ragadnak azon a szinten, és amikor a többiek utolérik az érési folyamatban, akkor beleszürkül a mezőnybe.

A 179 centis Moukoko gyakran találkozik a pályán nála erősebb védőkkel, de hatékony fegyverekkel rendelkezik ellenük: alacsonyan van a súlypontja, nagyon képzett technikailag, ráadásul a játékintelligencia terén is a mezőny fölé nő általában.

„Csak a sérülések akadályozhatják meg abban, hogy még jobb legyen. Technikás, gyors és nagyon jó a befejezéseknél. Ennek a három tulajdonságnak a kombinációja teszi őt egyedivé” – mondta az ifjú csatárról  a Dortmund korábbi edzője, Michael Skibbe, aki manapság az U19-es csapatot irányítja, vagyis testközelből figyelhette meg Moukokót.

Az 1997-es BL-döntőn csodás átemelős gólt szerző, jelenleg a Dortmund utánpótlás-koordinátoraként dolgozó Lars Ricken szerint a klubnál tudatos döntés volt, hogy a nagy tehetségüket igyekeznek távol tartani a nagy felhajtástól és attól, hogy rivaldafénybe kerüljön.

„Youssoufa fejlődése eddig töretlen volt, és nem kétséges, hogy különleges játékos lehet belőle, de a tehetség önmagában kevés ahhoz, hogy a csúcsra juss. Nála az alázat is megvan, keményen dolgozik az edzéseken, ambiciózus, folyton nyerni akar és gólokat lőni, de közben nem feledkezik meg a játék öröméről” – jellemezte Ricken a játékost.

A tini azt mondja, amikor először edzett a felnőtteknél, az futott az agyán, „te jó ég, hova jutottam?” Eszébe jutott, amikor Kamerunban a barátaival focizott, cipője vagy meze egyiküknek sem volt, és mindössze egyetlen labdájuk volt, ami mindennél értékesebb kincsnek számított.

Most pedig már a debütálás küszöbén van, bár bevallása szerint nem pörög azon, hogy mikor következik el a pillanat, amit a német sajtó egy ideje pedzeget.

A saját utamat járom, nem foglalkozom azzal, amit mások mondanak. Azért vagyok itt, hogy a csapatot segítsem

– magyarázta Moukoko, aki a 18-as mezszámot kapta a Dortmund első csapatánál.

Klubja a Bajnokok Ligájába is benevezte, ahol eleddig a nigériai Celestine Babayaro volt a legfiatalabb pályára lépő, aki az Anderlecht színeiben 16 évesen és 87 naposan játszott a Steaua ellen 1994 novemberében (37 perc után piros lapot kapott, így ő lett a legfiatalabb kiállított is). Amennyiben Moukoko szerepet kap a Dortmund hátralévő három BL-csoportmeccsének valamelyikén, amire elég jó esélye van, akkor átadja a múltnak Babayaro rekordját.

Bár válogatott szinten választhatta volna szülőhazáját, Kamerunt is, de ő a német csapatra szavazott, igaz, a mostani döntését még megváltoztathatja, és ettől még játszhat felnőtt szinten a kameruniaknál.

Csodálatos gól Moukokótól:

A német U16-os válogatottban 12 évesen négy meccsen szerzett három góllal tette le a névjegyét, majd idén szeptemberben, 15 évesen és 9 naposan az U20-asok között is bemutatkozott.

A Sun nevű angol bulvárlap szerint a Nike összesen 10 millió eurót érő, hosszútávú szerződést kötött Moukokóval, a Dortmund pedig nagyjából 350 ezer eurós (126,5 millió forint) fizetést folyósít a csodagyereknek, amit várhatóan feljavítanak majd, ha megvolt a Bundesliga-debütálás.

Ha Moukoko bemutatkozik a Dortmundban, akkor onnan élete gyerekfocis szakasza lezárul, az U17-es bajnoki cím már mit sem számít, új élet, új, minden eddiginél nagyobb akadály tornyosul majd előtte.

Ha a klubja eddig tudatosan meg is óvta a külvilág zajaitól, mostantól fel kell készülnie, hogy mindenki árgus szemmel figyeli majd minden mozdulatát, és ha elront egy kihagyhatatlan ziccert, jön a kárörvendő, okoskodó kommentek cunamija.

Ez még az idősebb focistáknak is komoly erőpróba, nemhogy egy 16 éves srácnak, de a Dortmund ilyen szempontból jó közegnek tűnik, ahol 20, 18 és 17 éves játékosokra bíznak hétről-hétre nagyobbnál nagyobb feladatokat, ott Moukokónak is sokkal könnyebb lesz boldogulnia.

Kiemelt kép: INA FASSBENDER / AFP

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!