Nemzetközi foci

Haaland után egy 16 éves csodacsatárt szabadít rá a Dortmund az ellenfelekre

Pénteken ünnepli 16. születésnapját a Borussia Dortmund kameruni származású csodacsatára, Youssofa Moukoko. Ami azt jelenti, hogy az utánpótláscsapatokban a nála 3-4 évvel idősebbek között a gólokat ipari mennyiségben termelő srác már debütálhat a Bundesligában, sőt akár a BL-ben is. Klubja eddig tudatosan óvta a nagy felhajtástól, de most hozzá kell szoknia, hogy mindenki kíváncsian lesi majd minden megmozdulását a pályán.

Mindent elmond egy játékosban rejlő potenciálról, ha még be sem töltötte azt az életkort, ami ahhoz szükséges, hogy bemutatkozhasson a felnőttek között, de a média már hetekkel a nagy alkalom előtt megkezdi a visszaszámlálást.

A német bajnokságban 16 év az alsó korhatár, és a hétvégén, a Hertha BSC elleni meccsen végre eljöhet a Dortmund csodagyerekének, Youssoufa Moukokónak a nagy pillanata.

Moukoko sokkal jobb, mint amilyen én voltam 15 évesen. Sosem láttam még ennyire fiatalon ilyen jónak egy focistát. Számára nagy előnyt jelent, hogy már évek óta a Dortmundban fejlődhet, míg én 15 évesen még odahaza Norvégiában, a Bryne csapatában játszottam

– hangzott a nemzetközi futballba az előző idényben berobbant és a rekordokat azóta egymás után döntögető Erling Haaland verdiktje Moukokóról.

Hogy a kameruni születésű tehetség lesz-e olyan hatással a Dortmundra, mint a 20 éves Haaland, a 18 éves Giovanni Reyna, vagy az egy évvel fiatalabb Jude Bellingham, azt még nem tudni, de az biztos, hogy az utánpótláscsapatokat már kinőtte.

A jogsihoz még túl fiatal, de a pályán már félhetnek tőle
Kevés izgalmasabb csapat van manapság a Dortmundnál, ahol a 20 éves Haaland a 17 éves Giovanni Reyna passzaiból lövi a gólokat.

Bár Moukoko január óta a Dortmund felnőttcsapatával edz, az ősszel az U19-es bajnokságban, vagyis a nála négy évvel idősebbek között játszott, és három bajnoki meccsen összesen tíz gólt szerzett: a Münster és a Schalke ellen is mesterhármasig jutott, a Rot-Weiss Essent pedig négy góllal szórta meg,  de a kupára is tartogatott egy triplát.

Youssoufa 10 éves koráig szülővárosában, a kameruni Yaoundéban élt, majd 2014-ben követte édesapját, aki már hosszú ideje német állampolgárnak számított, és Hamburgba költözött.

Ahol a St. Pauliban kezdett el focizni, és elég hamar kiderült, hogy különleges érzéke van a gólszerzéshez, mert két idény alatt 13 találkozón 23 alkalommal volt eredményes, el is vitte az utánpótlásfronton jóval erősebb Dortmund.

A Borussiánál aztán szuperszonikus sebességgel emelkedett Moukoko ázsiója, miután a nála idősebbek között is félelmetesen hatékonyan futballozott.

13 évesen az U17-esek, 14 évesen az U19-esek között játszott, és szédületes statisztikát produkált: 88 mérkőzésen 140 gólt és 27 gólpasszt tett a közösbe, igazolva, hogy tényleg kivételes tehetségről van szó.

Olyanra a magyar utánpótlásban is sok példa van, hogy egy akcelerált gyerek a fizikai ereje vagy éppen gyorsasága miatt évekig kiemelkedik a mezőnyből, más kérdés, hogy közülük sokan meg is ragadnak azon a szinten, és amikor a többiek utolérik az érési folyamatban, akkor beleszürkül a mezőnybe.

A 179 centis Moukoko gyakran találkozik a pályán nála erősebb védőkkel, de hatékony fegyverekkel rendelkezik ellenük: alacsonyan van a súlypontja, nagyon képzett technikailag, ráadásul a játékintelligencia terén is a mezőny fölé nő általában.

„Csak a sérülések akadályozhatják meg abban, hogy még jobb legyen. Technikás, gyors és nagyon jó a befejezéseknél. Ennek a három tulajdonságnak a kombinációja teszi őt egyedivé” – mondta az ifjú csatárról  a Dortmund korábbi edzője, Michael Skibbe, aki manapság az U19-es csapatot irányítja, vagyis testközelből figyelhette meg Moukokót.

Az 1997-es BL-döntőn csodás átemelős gólt szerző, jelenleg a Dortmund utánpótlás-koordinátoraként dolgozó Lars Ricken szerint a klubnál tudatos döntés volt, hogy a nagy tehetségüket igyekeznek távol tartani a nagy felhajtástól és attól, hogy rivaldafénybe kerüljön.

„Youssoufa fejlődése eddig töretlen volt, és nem kétséges, hogy különleges játékos lehet belőle, de a tehetség önmagában kevés ahhoz, hogy a csúcsra juss. Nála az alázat is megvan, keményen dolgozik az edzéseken, ambiciózus, folyton nyerni akar és gólokat lőni, de közben nem feledkezik meg a játék öröméről” – jellemezte Ricken a játékost.

A tini azt mondja, amikor először edzett a felnőtteknél, az futott az agyán, „te jó ég, hova jutottam?” Eszébe jutott, amikor Kamerunban a barátaival focizott, cipője vagy meze egyiküknek sem volt, és mindössze egyetlen labdájuk volt, ami mindennél értékesebb kincsnek számított.

Most pedig már a debütálás küszöbén van, bár bevallása szerint nem pörög azon, hogy mikor következik el a pillanat, amit a német sajtó egy ideje pedzeget.

A saját utamat járom, nem foglalkozom azzal, amit mások mondanak. Azért vagyok itt, hogy a csapatot segítsem

– magyarázta Moukoko, aki a 18-as mezszámot kapta a Dortmund első csapatánál.

Klubja a Bajnokok Ligájába is benevezte, ahol eleddig a nigériai Celestine Babayaro volt a legfiatalabb pályára lépő, aki az Anderlecht színeiben 16 évesen és 87 naposan játszott a Steaua ellen 1994 novemberében (37 perc után piros lapot kapott, így ő lett a legfiatalabb kiállított is). Amennyiben Moukoko szerepet kap a Dortmund hátralévő három BL-csoportmeccsének valamelyikén, amire elég jó esélye van, akkor átadja a múltnak Babayaro rekordját.

Bár válogatott szinten választhatta volna szülőhazáját, Kamerunt is, de ő a német csapatra szavazott, igaz, a mostani döntését még megváltoztathatja, és ettől még játszhat felnőtt szinten a kameruniaknál.

Csodálatos gól Moukokótól:

A német U16-os válogatottban 12 évesen négy meccsen szerzett három góllal tette le a névjegyét, majd idén szeptemberben, 15 évesen és 9 naposan az U20-asok között is bemutatkozott.

A Sun nevű angol bulvárlap szerint a Nike összesen 10 millió eurót érő, hosszútávú szerződést kötött Moukokóval, a Dortmund pedig nagyjából 350 ezer eurós (126,5 millió forint) fizetést folyósít a csodagyereknek, amit várhatóan feljavítanak majd, ha megvolt a Bundesliga-debütálás.

Ha Moukoko bemutatkozik a Dortmundban, akkor onnan élete gyerekfocis szakasza lezárul, az U17-es bajnoki cím már mit sem számít, új élet, új, minden eddiginél nagyobb akadály tornyosul majd előtte.

Ha a klubja eddig tudatosan meg is óvta a külvilág zajaitól, mostantól fel kell készülnie, hogy mindenki árgus szemmel figyeli majd minden mozdulatát, és ha elront egy kihagyhatatlan ziccert, jön a kárörvendő, okoskodó kommentek cunamija.

Ez még az idősebb focistáknak is komoly erőpróba, nemhogy egy 16 éves srácnak, de a Dortmund ilyen szempontból jó közegnek tűnik, ahol 20, 18 és 17 éves játékosokra bíznak hétről-hétre nagyobbnál nagyobb feladatokat, ott Moukokónak is sokkal könnyebb lesz boldogulnia.

Kiemelt kép: INA FASSBENDER / AFP

Olvasói sztorik