Nemzetközi foci

Haaland a Bayernről: A világ legjobb csapata, de nyerhetünk ellenük

Szombaton találkozik Németország két legjobb csapata, a Borussia Dortmund és a Bayern München, az amúgy is nagy rangadót még magasabb szintre emeli, hogy a riválisok pontegyenlőséggel vezetik a Bundesligát. Az ellenfelek eddig alig tudták átjátszani a dortmundi védelmet, miközben a címvédő ontja a gólokat, úgyhogy taktikailag is kifejezetten érdekes lesz a Klassiker.

A német labdarúgás modernkori történetét egyértelműen a Bayern München és a Borussia Dortmund dominálja, és jelenleg is fej fej mellett állnak a Bundesliga élén. De ebben igazából semmi meglepő nincs:

az elmúlt 30 évben mindössze hétszer fordult elő, hogy nem a Bayern vagy a BVB lett a bajnok, és egyedül a 2006-2007-es szezon ért véget úgy, hogy a két csapatból egyik sem lett legalább második. Akkor a bajorok negyedikek lettek, a Dortmund pedig csak 9. helyen zárt.

A Bayern Münchennél nehéz most jobb csapatot mondani. Nem csak Németországban, hanem az egész világon. Hansi Flick csapata a Bundesliga és a Német Kupa megnyerése után a Bajnokok Ligáját is behúzta, majd a német és az európai Szuperkupa következett a sorban. Ilyen előzmények után könnyen ráfoghatnánk, hogy előre oda lehet adni a három pontot a címvédőnek, de nem lenne olyan híres a Klassiker, ha ilyen egyszerűen meg lehetne jósolni, mi is történik majd.

Sárga fal a bajor gólözön ellen

Arról sokat lehet vitatkozni, hogy jelenleg ki a legjobb csatár a világon, de az is biztos, hogy bármilyen toplistát is állítunk föl, két név kötelezően szerepel rajta: Robert Lewandowskié és Erling Braut Haalandé. Elképzelhetetlennek tűnik, hogy ha átadták volna 2020-ban az Aranylabdát, nem a lengyel csatár kapja meg. Lewandowski úgy lőtt 55 gólt az lőző idényben, hogy a BL-ben, a német bajnokságban és a Német Kupában is gólkirály lett.

Alulértékelt futballisten vagy túlsztárolt primadonna a Bayern ragadozója?
A németek gyakran használják a Fussballgott, vagyis Futballisten jelzőt Robert Lewandowskira, aki hiába szerzi zsákszámra a gólokat, ha a Bayernt nem tudja a BL-döntőbe vinni és a fontos meccseken időnként elfelejt betalálni.

A 20 éves norvégi is egészen elképesztő számokat produkál. A Szoboszlai Dominik csapattársaként kivirágzó csatár a Dortmundban is szállítja a gólokat, legutóbb a szerdai, Club Brugge elleni BL-meccsen duplázott, amivel már 14 gólnál jár a sorozatban. Húsz évesen ilyen futballistákat előzött meg a rangsorban:

A Dortmund összességében jó formát mutat, legutóbbi négy tétmeccsét megnyerte, a Bundesligában egy kisiklás mellett öt győzelme van, ráadásul Lucien Favre vezetőedző is izgalmas csapatot építget. A 20 éves Haaland mögött ugyanis két 17 éves tehetség szervezi a játékot, a Birminghamből elhozott Jude Bellingham és az amerikai Giovanni Reyna. Mellettük a 20 éves Jadon Sancho is maradt a BVB-nél, így aztán fiatal játékosok, a jövő sztárjai fociznak egy helyen. Nem kell sokat várni a következő szenzációs tinire sem: a 88 meccsén 141 gólnál tartó ifi, Youssoufa Moukoko november 20-án betölti 16. életévét, vagyis ezután léphet csak pályára felnőtt bajnokin.

Persze Favre csapatában nem csak gimnazisták szerepelnek, Julian Brandt, Axel Witsel és Marco Reus is fontos tagjai a csapatnak, de a lendület, a támadások építése a fiatalok feladatának számít. Szükség is lesz majd az energiára, mert Emre Can koronavírusos lett, Mats Hummels és Marcel Schmelzer sérüléssel bajlódik, vagyis a védekezés nagy szerepet kap majd. Ebben eddig kimagaslóan jó volt az együttes,

a Dortmund hat mérkőzésen összesen két gólt kapott csak, de ha van csapat, amely át tudja lyukasztani a sárga falat, az a Bayern, amely 24 gólnál jár már.

A Bayern az elmúlt kilenc találkozóján legalább két gólt lőtt, a február 9-i, RB Leipzig elleni 0-0-ra végződő bajnokin fordult elő utoljára, hogy gólképtelen maradt. Lewandowski már 10 találatnál jár minden tétmeccset figyelembe véve, Thomas Müller és Serge Gnabry 4-4 gólt jegyzett, és ha a dortmundi fiatalokat kiemeltük, meg kell említeni a 17 éves Jamal Musialát is, aki negyedórákat kap a meccseken, mégis már kétszer eredményes volt középpályás létére.

Thomas Müller a rangadón hagyhatja le Hans-Georg Schwarzenbeck 547 tétmeccses rekordját, ami után már csak Gerd Müller járna előtte 565-tel.

A Bayern remekül meccsel a Dortmund ellen, Favre hat meccséből kétszer győzte csak le a bajorokat, legutóbb a 2019-es Szuperkupán, a bajnokságban viszont már 2018 októbere óta nem nyert Der Klassikert a BVB.

A játék várható képe

A szombati mérkőzésen várhatóan nem teljesen azt a taktikát választja majd Favre, mint a szeptember 30-i Szuperkupán, hanem a védekezésben stabilabb 4-2-3-1-es formációt. Ebben a játékrendszerben a Haalandot támogató három középpályás mellett a két szélső hátvéd, Thomas Meunier és Felix Passlack is segítheti. Ennek az az ára, hogy az egyik védekező középpályás – várhatóan Thomas Delaney – visszahúzódjon a két középhátvéd közé. Ezzel támadásban 3-4-3-ra alakulhat át a Dortmund felállása. Mivel a Bayern lesz az ellenfél, Hummels pedig nem játszik, inkább óvatos Dortmundra lehet számítani.

Túloldalon a Bayern München ezzel szemben letámadással operál, amelyből inkább egy 4-1-2-3 körvonalazódik ki. Lewandowski főleg az ellenfél középhátvédjeire helyez nyomás, míg a szélső támadók a szélső hátvédekre állnak rá. A két előrébb helyezkedő középpályás a Lewandowski mögötti területért felel, Joshua Kimmich pedig hátrébb vonva igyekszik szűkíteni a területet, vagyis ő a többiekkel ellentétben nem embert fog, hanem passzsávokat zár le. Kimmich szerepe egyébként is kulcsfontosságú, mert egy-egy szélsőhátvéd előretörésekor neki kell visszazárnia. Ez az a sokoldalúság, amiért a Dortmund sportigazgatója, Hans-Joachim Watzke is őt csaklizná el a riválistól, ha tehetné.

Ha csak a fantáziánk szab határokat, akkor Joshua Kimmich játékát szerettem a legjobban az elmúlt években. Mindig bosszantott, mert annyira jó, ráadásul ellenünk is betalál állandóan. Ahogyan teszi… nos, az lenyűgöző. Elképesztő fejlődésen ment keresztül, ez a fiú lenyűgöz

– mondta Watzke a Bildnek a szélső hátvédből játékintelligenciája miatt középre tolt Kimmichről.

A fentiekből nagyjából az tűnik ki, hogy többet lehet a labda a Bayernnél, mivel a letámadással többször vehetik át a kezdeményezés jogát, ezzel kialakítva több veszélyes akciót. A Dortmund ezzel szemben főleg a kreatív középpályásaira támaszkodhat, ám ehhez fegyelmezetten kell védekeznie a Bayernnel szemben, türelmesen kivárva a lehetőséget a támadásokra.

Haaland a mindezek ellenére bizakodó, az összes tétmeccsén 5 gólnál és két gólpassznál járó csatár szerint a legutóbbi Der Klassikerből építkezhet a csapat.

„Jelenleg a világ legjobb csapatáról beszélünk, hiszen tavaly mindent megnyertek, amit lehetett, szóval a szokásosnál is alaposabban kell felkészülnünk belőlük. A saját játékunkat kell játszanunk, szoros meccset játszottunk a Szuperkupában, ha néhány apróságon változtatunk ahhoz képest, akkor nyerhetünk” – mondta a norvég támadó az ESPN-nek.

Szombaton kiderül, sikerült-e javítani azokon az apróságokon, vagy a világ legjobb csapata még mindig kemény dió az üldözőnek.

Bundesliga, 7. forduló

Dortmund-Bayern München (18:00)

Kiemelt kép: Paolo Bruno/Getty Images

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik