Nemzetközi foci

Mi történt a nyolc éve még verhetetlennek tűnő spanyol válogatottal?

A spanyol válogatott 2008 és 2012 között legyőzhetetlennek tűnt: ez idő alatt két Európa-bajnokságot és egy vébét nyert meg a csapat, miközben tele volt a keret világklasszisokkal. Azóta negyeddöntőbe sem jutott nemzetközi tornán a válogatott, a korábbi alapemberek szép lassan mind befejezik, a kapitányposzton pedig egymást érik a botrányok. Ez vezetett a kijevi vereségig.

Tíz évvel ezelőtt, a Vicente del Bosque vezette Spanyolország a legfélelmetesebb válogatott volt a világon. Iker Casillas előtt Sergio Ramos, Gerard Piqué és Carles Puyol vágta zsebre a csatárokat, a középpályán Xabi Alonso, Sergio Busquets, Xavi Hernández és Andrés Iniesta focizgatott, elöl pedig a fénykorát élő David Villa és Fernando Torres lövöldözte a gólokat. Brutális névsor, és a kispad sem volt sokkal gyengébb.

Úgy tűnik azonban, hogy tényleg semmi nem tart örökké. Előbb-utóbb a világklasszisok kiöregednek, és bármennyire is szeretnénk, nem lesz minden generációból világverő válogatott. Akkora eredménybeli zuhanást azonban nem kellett volna elszenvednie a spanyoloknak, mint amekkora nyolc év alatt érte őket a nagy nemzetközi tornákon. És csak saját magukat okolhatják érte.

Vicente del Bosque felemelkedése és bukása

Spanyolország 44 évet várt arra, hogy újra megnyerjen egy világeseményt, ez a 2008-as Európa-bajnokság volt, ami után a rendkívül megosztó Luis Aragonés távozott a válogatott éléről. Új szövetségi kapitányra volt szükség, méghozzá olyanra, aki a kontinens legjobb csapatának futballistáit győzelemre vezetheti. Vicente del Bosque neve ekkoriban ugyan jól csengett, miután a Real Madriddal két bajnoki címet is szerzett a 21. század elején, ugyanakkor 2005 óta nem edzősködött, emellett sokan azzal vádolták, a modern futball már elszaladt mellette.

A spanyol szövetség (RFEF) mindezek ellenére megbízott Del Bosque-ben, a rutinos edző pedig telitalálatnak bizonyult. A 2010-es világbajnokságon nagyon bátran belenyúlt a válogatott összetételébe. Simán bedobta a mély vízbe a 22 éves Sergio Busquetset és a 23 éves Pedrót is, pedig első élvonalbeli idényükön voltak csak túl a Barcelonában. Ha kellett, megkavarta a kezdőcsapatot, de a cseréi is rendre ültek, Cesc Fabregas és Fernando Torres is gyakran a kispadról beszállva tudott besegíteni a tornát aranyéremmel záró spanyoloknak.

Ennél jóval kisebb változtatásokkal készült föl a két évvel később rendezett Európa-bajnokságra, mégis, csapata a csoportgyőzelem után egy kőkemény ágon előbb Franciaországot, majd Portugáliát legyőzve jutott fináléba, ahol Olaszországot 4-0-ra végezte ki.

Spanyolország válogatottja három egymást követő évben érezhette, hogy nincs nála jobb.

Del Bosque mellett ezután csakugyan elrohant a világ, a futball fejlődött, a spanyol kapitány viszont nem, a válogatott játéka teljesen kiszámíthatóvá vált, ami azt eredményezte, hogy pontosan föl lehetett készülni a válaszcsapásokkal.

A három nagy tornát is megnyerő csapat a 2014-es világbajnokságon óriási pofonba szaladt bele, a nyitó fordulóban 1-0-ról 5-1-re kapott ki Hollandiától. A folytatás sem lett fényesebb, a jóval gyengébbnek gondolt Chile 2-0-val fektette két vállra a címvédőt, amely így szégyenszemre az egyenes kieséses szakaszt sem érte meg a tornán.

Ez egy nem várt bukás volt, de ilyen a sport, el kell fogadnunk. Minden jó sorozat megszakad egyszer, de ez nagyon fájó

– mondta a kiesésről Xabi Alonso a chilei vereség után.

A pofon dacára nem váltotta le az RFEF a szövetségi kapitányt, pedig sok jele volt annak, hogy nem fog működni a munkakapcsolat, ráadásul Xavi is lemondta a válogatottságot. A kissé átalakult spanyol csapat kerete ennek ellenére is komoly játékerőt képviselt, ám a 2016-os Eb csoportkörében kikapott a horvátoktól, majd a legjobb 16 között az olaszok bosszút álltak a vb-döntőért, és 2-0-val hazaküldték a címvédőt.

Ha addig nem lett volna egyértelmű, a két, várakozásokat messze alulmúló torna után világossá vált, hogy lezárult egy (arany)korszak a csapat életében. 65 évesen Vicente del Bosque visszavonult a futballtól, új alapokra lehetett helyezni a válogatottat, ám arra senki sem számított, hogy ezután egy káoszkorszak veszi kezdetét.

Balhék egymás után, 17 hónap alatt öt edzőcsere

Spanyolország legsikeresebb edzőjének távozásával nyolc év után új szakemberre volt szüksége a szövetségnek. Olyan vezetőre, aki jobban halad a korral, és nem fél belenyúlni a keret kialakításába, a taktikába, e mellett tud bánni a sztárokkal is. A választás meglepőre sikerült, ugyanis nem egy sztáredző, hanem az a Julen Lopetegui kapta meg az állást, aki az U17-es, U19-es, U20-as és U21-es válogatottat vezette korábban – utóbbi kettővel korosztályos Európa-bajnokságot is nyert –, de felnőtt csapatban csak az FC Portónál edzősködött. A portugáloknál töltött két évben két dobogós helyezést tudott felmutatni, e mellett pedig Bajnokok Ligájában is szerepelt.

A selejtezők kifejezetten biztatóan sikerültek, a spanyolok tíz meccsükből kilencet nyertek meg, az otthon 3-0-ra vert olaszok ellen idegenben 1-1-et játszottak. A gólkülönbség: 36-3.

Oroszországban jött aztán a meglepetés: Lopetegui megállapodott a Real Madriddal, hogy a vébé után elhagyja a válogatottat, és a klub edzője lesz. Az RFEF kivágta a hűtlen szakembert, és a világbajnokság előtt egy nappal Fernando Hierrót jelölte ki a csapat kispadjára.

Ez a drámai fordulat persze megfogta a játékosokat, Hierro és együttese csak szenvedett a tornán, amelyen két döntetlennel és egy győzelemmel egyenes kieséses szakaszba jutott ugyan, de ott Oroszország tizenegyesekkel búcsúztatta. Miközben Lopetegui kialakított egy kiválóan működő csapatot, egyszer csak új edzőt kapott a válogatott, Hierrónak pedig esélye sem volt ilyen körülmények között a sikerre. David Silva és Andrés Iniesta visszavonult, a csalódottság mellett a sajtó sem segítette enyhíteni a feszültséget, a katalán Sport generációváltást és kapitánycserét sürgetett.

Fernando Hierro megoldhatatlan feladatot kapott. Fotó: PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP

A beugró edzőt azonnal kirúgta az RFEF és kisvártatva megszületett a döntés, hogy Luis Enrique vegye át a csapatot. Mindössze 25 nap alatt már a harmadik kapitánynál tartottak ekkor a spanyolok. A korábbi Barca-edző úgy döntött, kemény kézzel veszi át az irányítást: szigorú házirendet vezetett be, állítólag a játékosok telefonját is elkobozta az étkezésekkor, hogy jobban megismerjék egymást a futballisták.

Enrique felismerte, hogy a válogatott játéka jóval lassabb, mint amivel célt érhet a modern időkben, ezt jól mutatta az oroszok elleni kiesés is, ahol több mint ezer passz is kevés volt a gólhoz. Beépítette a csapatba Saúl Niguezt az Atlético Madridból, de az ő érdeme a Real Madridban szárnyát bontogató Marco Asensio meghívása is. Az óvatoskodó nyugdíjas tempót a merész, dinamikusabb, ugyanakkor jóval direktebb játék váltotta föl. Sokkal több rizikós felpassz és ívelés került a spanyolok játékába, ami nagyon ráfért már az együttesre. Ráadásul nem támaszkodott görcsösen sem a barcelonai, sem a madridi futballistákra, ahol már szintén kiöregedőben volt a keret gerince.

Amikor úgy tűnt, minden rendben van, Luis Enrique 2019 júniusában váratlanul lemondott a posztjáról. Mint kiderült, 9 éves kislánya súlyos betegségben szenved, Xana két hónappal később adta föl a csontrák elleni harcot. 

Luis Rubiales, a spanyol futballszövetség elnöke az addigi segédedzőt, Robert Morenót úgy szerződtette a válogatott élére egy évre, hogy Enrique bármikor visszaveheti a posztot. Ebből aztán hatalmas botrány lett: Moreno eleinte nagyon kedvesen mondta, hogy a barátságuk jegyében természetesen félreáll, ha kell.

Ha bármikor úgy dönt, hogy képes folytatni a munkát, és vissza akar térni a válogatotthoz, azonnal félreállok. Luis Enrique a barátom, a segítőjeként is örömmel dolgoznék

– mondta Moreno.

A spanyol kapitány azonnal félreáll, ha Luis Enrique visszatérne
Fantasztikus nyilatkozat Robert Morenótól.

Azonban Luis Enrique nem várt sokat, már novemberben szólt, hogy visszatérne, miközben Moreno tíz meccsen veretlen maradt és nyolc selejtezőt megnyert a válogatottal, így okkal számolt azzal, hogy ő vezetheti majd a csapatot a 2020-as Európa-bajnokságra is. Rubialesnek választania kellett a két szakember közül, és végül Luis Enrique mellett tette le a voksát, aki azonnal ki is tette a stábból Morenót árulásra hivatkozva.

Megértem, hogy becsületesen dolgozott a válogatottal edzőként, és azt is, hogy vannak ambíciói, de számomra ez hűtlenség volt. Én soha nem tennék ilyet, és nem akarok a stábomban olyan emberrel együtt dolgozni, aki képes erre

– indokolta döntését Luis Enrique.

November óta azonban kevés dolga akadt, mivel a koronavírus-járvány elterjedésével az Eb csúszott egy évet. Idén négy Nemzetek Ligája-mérkőzésen van túl a spanyol válogatott, ebből kettőt megnyert, egy döntetlent játszott, szerdán viszont kikapott Ukrajnától.

Nem szabad elfelejteni, hogy miközben a nemzeti csapat 17 hónap alatt ötször cserélt vezetőedzőt, a kluboknál is kisebb zuhanás indult. A zsinórban három Bajnokok Ligáját nyerő Real Madrid 2018 óta nem került döntőbe, az FC Barcelona azóta küszködik Európában, hogy Iniesta és Xavi sincs már a középpályán. Nem is várható, hogy tízévente előkerülnek ekkora klasszisok, ugyanakkor a mindenkori szövetségi kapitány is csak a rendelkezésre álló játékosokból tud szemezgetni. Miközben a játékosállomány sem ért fel az aranygenerációhoz, a szövetségnél is nagy volt a fejetlenség, a kettő együtt az ukrajnai vereségig taszította a csapatot.

Csomót kötött a világbajnok spanyol lábára a Fradi légiósa
A videót látva elmaradt egy jogos büntető az ukránok oldalán.

Persze ma is topcsapat Spanyolország, viszont már korántsem olyan félelmetes, mint nyolc–tíz évvel korábban. A jövője ugyanakkor biztató lehet, a 22 éves Dani Olmo már tavaly a Bajnokok Ligájában szerepelt, csatársorban ott a 17 éves Ansu Fati, vagy mondhatjuk a Wolves bivalyerős csatárát, Adama Traorét és Marco Asensiót is. Már csak Luis Enrique-nek kell egy csapattá gyúrni ezt a sok fiatal tehetséget, hogy újra Európa, majd a világ trónjára üljön. Már ha hagyják őt a szövetségnél nyugodtan dolgozni.

Kiemelt kép: FRANCK FIFE / AFP

Olvasói sztorik