Nemzetközi foci

Van még értelme a Bundesligának, vagy máris adjuk oda az aranyat a Bayernnek?

Szinte már el is felejtettük, hogy a Bayern München egy évvel ezelőtt csak egy szenvedő óriás volt. Hansi Flick kinevezésével a sikerek is megérkeztek, a Bundesliga és a Német Kupa után a Bajnokok Ligáját is megnyerte a klub. Van olyan német – vagy bármilyen – csapat, amely meg tudja őket állítani?

Niko Kovac irányításával a Bayern München 2018-ban nagyon beragadt a szezon elején, és bár a téli szünetet követően erőből behúzta a bajnoki címet, nem nyűgözte le a klubvezetést. Amikor 2019-ben is hasonlóan kezdett a címvédő, már cikkeztek róla a német újságok, hogy csak idő kérdése, mikor rúgják ki a horvát vezetőedzőt, majd egy Frankfurt elleni megalázó, 5-1-es vereség után döntött úgy a vezetőség, hogy váltani kell.

A Bayern nem egy újabb nagynevű edzőt nevezett ki, hanem azt a Hansi Flicket, akit eredetileg éppen Kovac segítőjének vittek a Bayernhez – tavaly júliusban érkezett, november 4-én pedig már ő volt a vezetőedző. A váltás után óriási feltámadásba kezdett a Bayern München, az addig látványosan szenvedő sztárjátékosok szárnyaltak, Flick első négy mérkőzésén a Bundesliga-címvédő 16 gólt szerzett és egyet sem kapott, pedig a bajnokságban a Dortmunddal is találkozott, a BL-ben pedig az Olympiakosz és a Crvena zvezda volt az ellenfél.

A szintlépés nem csak ideiglenes volt, folyamatosan jól szerepelt a csapat. A Bayern mindössze 15 meccsen 50 gólt vágott ellenfeleinek, amely klubtörténeti gyorsaság, ráadásul az ezt követő Bayer Leverkusen elleni 4-2-es sikerrel a Bayern München lett az első német csapat, amelyik zsinórban 17 tétmeccset tudott megnyerni.

Hatodszor is a Bayern lett Európa legjobbja
Kingsley Coman elintézte egykori csapatát, a fejesével nyertek a németek a BL-döntőben a PSG ellen.

Nem csoda, hogy Flicket állandósították a posztján, 2023-ig szóló szerződést kapott, amit még a szezonban meg is hálált: a Bundesliga és a Német Kupa után a Bajnokok Ligáját is megnyerte úgy, hogy közben 8-2-re ütötte ki csapata a Barcelonát. Ezzel Jupp Heynckes után Hansi Flick lett a második edző, aki triplázni tudott a Bayernnel és mindössze a hatodik a világon, akinek ez sikerült bármelyik európai csapattal.

Magyar edző is duplázott már a Bundesligában

Az egységes német labdarúgó-bajnokság, vagyis a Bundesliga 1963 óta íródó történelmében Hennes Weisweiler Borussia Mönchengladbachja volt az első együttes, amely meg tudta védeni a bajnoki címét. A focista karrierjét végig Kölnben töltő német szakember 1964-ben került a csapathoz, amelynél aztán tizenegy évet töltött el. Bajnokot 1970-ben és 1971-ben faragott a Gladbachból, a klub a története öt Bundesliga-aranyából hármat neki köszönhet.

Felbukkant azonban Udo Lattek és a Bayern Münchenből győzelmi gépezetet varázsolt. Őt maga Franz Beckenbauer javasolta a kispadra annak ellenére, hogy korábban még sehol sem volt edző. Lattek végül megkapta a bizalmat és a Beckenbauerrel, Gerd Müllerrel, Uli Hoenessszel fémjelzett Bayernt 1972 és 1974 között háromszor is bajnoki címig vezette, mígnem 1975-ben közbeszólt Weisweiler Gladbachja. Lattek második korszaka is sikeres volt a klubnál, 1985 és 1988 között is mindenkit maga mögé utasított a bajnokságban a Bayern. Az ő nevéhez fűződik az első BEK-győzelem is, amit német csapat ért el: 1974-ben az Atlético Madrid elleni 1-1 után a megismételt mérkőzésen 4-0-ra nyertek a müncheniek.

Udo Lattek 1976-ban és 1977-ben is bajnok lett, csak éppen a Borussia Mönchengladbach csapatával, a Bundesliga trónjáról pedig egy magyar edző, Csernai Pál taszította le: a Bayern Münchennel az akkoriban egyedinek számító területvédekezésre alapozva nyert két német bajnoki aranyat 1980-ban és 1981-ben.

Csernai után jött Ernst Happel és a Hamburg szárnyalása, 1982-ben és 1983-ban nem csak Bundesligát, hanem BEK-et is nyertek, mielőtt Helmut Benthaus Stuttgartja át nem vette a vezető szerepet Németországban. A második Lattek-érát követően Jupp Heynckes duplázása következett 1989-ben és 1990-ben (természetesen a Bayernnel), majd a kilencvenes években minden Ottmar Hitzfeldről szólt.

Uli Hoeness klubelnök (balra) és Csernai Pál vezetőedző (jobbra) 1981-ben. Fotó: Sven Simon / SvenSimon / dpa Picture-Alliance

Hitzfeldet 1991-ben nevezte ki a Borussia Dortmund és előbb az 1992-93-as UEFA Kupa döntőjébe vezette a csapatot, majd 1995-ben megnyerte a Bundesligát, egy évvel később megvédte a bajnoki címet, majd 1997-ben a BL-t is behúzta. Érthető, hogy a Bayern is kinézte magának a szakembert, amellyel 1999 és 2002 között háromszor nyerte meg a Bundesligát.

A német élvonal 21. századi történetében rajta kívül még három edzőnek sikerült legalább kétszer bajnokságot nyerni.

  • Felix Magath 2005-ben és 2006-ban lett első a Bayernnel.
  • A közelmúltban Pep Guardiola irányításával volt egyeduralkodó a csapat: 2014 és 2016 között zsinórban három bajnoki aranyat söpört be a München.
  • Kettejük közt ott volt az a Jürgen Klopp, aki nem a Bayernt, hanem a Borussia Dortmundot vezette sikerre a védjegyévé vált gegenpresszinges játékával, ami 2011-ben és 2012-ben is bajnoki címet ért – az azóta már a Münchent erősítő Robert Lewandowskival a csatársorban.

Jellemző egyébként a német bajnokság jelenére, hogy a Bayernt nyolc éve senki sem tudja letaszítani a trónról, Guardiola távozása után és Kovac kinevezése előtt Carlo Ancelotti, valamint beugró-visszatérőként Jupp Heynckes is aranyérmet nyert.

Lesz, aki megállítja Flicket?

Lattek, Csernai, Hitzfeld, Magath és Guardiola után Hansi Flick lehet a hatodik duplázó edző a klub élén, és ehhez még úgy is minden adva van, hogy a Bayern Münchennek meglehetősen csöndes nyara volt. Ivan Perisicről és Philippe Coutinhóról önként mondott le a klub, míg Thiago Alcántarát a Liverpool csábította – a jelek szerint – kitartóan. Eközben viszont sikerült megszerezni a Manchester Citytől Leroy Sanét 40 millió euróért, valamint ingyen elhappolni Tanguy Kouassit a PSG-től és Alexander Nübelt a Schalkétól. Az egyetlen zavaró tényező a holtszezonban David Alaba hosszabbítása körül alakult ki, amely során a játékos képviselete, a klub és a korábbi klubelnök, Uli Hoeness között ment/megy az üzengetés.

A Bayern München legfőbb kihívója, mint az elmúlt években mindig, most is a Borussia Dortmund lehet. Ugyanakkor Lucien Favre elveszítette egyik legjobb játékosát, Achraf Hakimit, aki az Interhez igazolt, a 2014-es világbajnoki döntő egyetlen gólját szerző Mario Götzének pedig lejárt a szerződése és nem tartották meg. Érkezett viszont Thomas Meunier a PSG-től, a brazil Reinier kölcsönben a Real Madridtól, és a klubnál egész biztató jövőképet fest a 17 éves Jude Bellingham megszerzése és Jadon Sancho megtartása, valamint a tény, hogy a keretben van Erling Braut Haaland is. Más kérdés, hogy vajon Favre-e a megfelelő edző arra, hogy kihozza ebből a csapatból a maximumot.

A Dortmund új igazolása első tétmeccsén történelmet írt
Sokan csak mosolyogtak az angol másodosztályból igazolt futballistán, de egy meccs elég volt, hogy letegye névjegyét.
.

Harmadik erőként már megszokhattuk, hogy ott van az RB Leipzig, amelyik egészen a Bajnokok Ligája elődöntőjéig jutott az előző szezonban, és amelynél a liga egyik legjobb kapusa, Gulácsi Péter véd, előtte pedig a magyar válogatott hátvéd, Willi Orbán játszik. A lipcsei csapat elveszítette ugyan Timo Wernert, de a helyére egyrészt elhozta a salzburgi fiókcsapatból Hvang Hicshant, másrészt meg tudta tartani a legkeresettebb játékosát, Dayot Upamecanót, aki kulcsembere lett az együttesnek.

Két magyar válogatott játékosra is érdemes lesz figyelni, Szalai Ádám (Mainz) a Bundesliga legeredményesebb magyarjaként igyekszik több lehetőséget kiharcolni magának, mint tavaly, Sallai Roland pedig harmadik idényét kezdi a Freiburgban.

A Bayern München kapásból meg is adhatja az alaphangot a szezonnak, a pénteki nyitómeccsen ugyanis hazai pályán fogadhatja a Schalkét. Bár az eredeti tervek szerint nézők előtt rendezték volna a meccset, a városvezetés megvétózta a tervet. Ugyan Hansi Flick nem tett hangzatos nyilatkozatokat,de a Bayernnek nem lehet más terve, mint újra megcélozni a triplázást. Márpedig ezt még soha egy edző sem tudta elérni.

Bundesliga, 1. forduló

szeptember 18.: Bayern München–Schalke 04 (20:30)
szeptember 19.: Frankfurt–Bielefeld (15:30)
szeptember 19.:  Köln–Hoffenheim (15:30)
szeptember 19.: Union Berlin–Augsburg (15:30)
szeptember 19.: Stuttgart–Freiburg (15:30)
szeptember 19.: Werder Bremen–Hertha (15:30)
szeptember 19.: Borussia Dortmund–Borussia Mönchengladbach (18:30)
szeptember 20.: RB Leipzig–Mainz (15:30)
szeptember 20.: Wolfsburg–Leverkusen (18:00)

Kiemelt kép: KAI PFAFFENBACH / POOL / AFP

Olvasói sztorik