Nemzetközi foci

Még csak most indulnak a topligák, de a koronavírus máris közbeszólt

Az öt legerősebb bajnokságot, vagyis a Serie A-t, a La Ligát, a Premier League-et, a Bundesligát és a Ligue 1-t is érzékenyen érintette a koronavírus-járvány, amely a következő idényre is hatással lesz. A ligák más-más szisztéma szerint és különböző időpontban kezdődnek majd, némelyikben nézőkkel, máshol nélkülük. Összeszedtük, mit tudunk idáig.

A pandémia alaposan felforgatta a világot, így aztán a sportéletre is jókora hatást gyakorolt, a bajnokságok szinte mindenhol szüneteltek, vagy teljesen leálltak, ráadásul azt sem lehetett tudni, mikor és hogyan folytatódnak majd. Főleg az foglalkoztatta az embereket, mikor lehet majd újra meccsre menni, különösen az európai topligákban.

Abban ugyanis mindenki egyetért, hogy nézők nélkül nem az igazi futballmérkőzést rendezni. Betehették a lelátóra a drukkerek kivágott képeit, kivetíthettek a csapatok akárhány szurkolót, akik otthonaikból drukkoltak online, és a hangosbemondó állíthatott bármilyen korábbi mérkőzésről származó hangorkánt, semmi sem pótolja a valódi közönség feszültségét, energiáját.

Március óta azonban sok idő telt el és lassan kialakulni látszik, hogy milyen szabályok szerint lehet majd mérkőzésre járni a világ legerősebb bajnokságaiban.

Franciaország

Megosztotta a szurkolókat és a klubokat is, hogy az öt legerősebb bajnokság közül egyedül a francia ligát fújta le Edouard Philippe miniszterelnök április 28-án. A döntés áprilisban is drasztikusnak tűnt, azóta ráadásul könnyen mutogathatnak a klubok vezetői a többiekre, lám a németek, olaszok, spanyolok és az angolok is be tudták fejezni a szezont. Az ügynek jogi következményei is lettek, hiszen a Lyon elesett a nemzetközi kupaszerepléstől, míg az Amiens és a Toulouse a kiesés miatt reklamált.

A Lyon már biztosan nem szerepelhet európai kupában
A kiesés elől menekülő csapatok viszont még reménykedhetnek.

Nagy botrányt okozott az is, hogy május 25-én mintegy 400 szurkoló ment ki egy amatőr meccsre, pedig tíz főnél nagyobb csoportokat is tiltottak az akkor hatályos szabályok. A nézők kérdése így aztán legalább annyira kínos ügy volt a franciáknak, mint a lezárt bajnokságok miatt feldühödött csapatok.

A francia élvonal most pénteken indul,

de rögtön a nyitómeccset el kellett halasztani, mivel a marseille-i csapatnál hárman is koronavírusosak lettek.

A BL-döntős PSG 29-én kezdi az új idényt.

Ami a nézőket illeti, július óta ismét mehetnek mérkőzésekre Franciaországban, de egyelőre ötezer főben maximalizálták a létszámot, annyian voltak a Ligakupa-döntőn is, amit a PSG nyert meg tizenegyesekkel – otthon mellette már behúzta a Szuperkupát, a bajnoki címet és a Francia Kupát is, mellette pedig döntőzik a Bajnokok Ligájában a Lőw Zsolt is a szakmai stábban tudó klub.

Németország

A német bajnokság tért vissza leghamarabb a topligák közül, már május 16-án újra mérkőzéseket játszottak a Bundesliga csapatai. Ennek az lett az eredménye, hogy nem kellett rettentő sűrűn meccseket játszani, szépen lassan lement a bajnoki hajrá, a Bayern München pedig megszerezte története 30. bajnoki címét.

A németeknél egészen flottul lement a bajnokság vége, így aztán már a jövő is tervezhetőbb lett, egy közgyűlésen az első és a másodosztály 36 klubja elfogadta a nézők visszatérésének feltételeit. Négy szigorú szabály szerint járhatnak majd meccsre a drukkerek, melyek a következők:

  • vendégszurkolók egyetlen mérkőzésen sem lehetnek,
  • alkoholt nem lehet árulni és fogyasztani a stadionokban,
  • a drukkerek nem használhatják az állóhelyi szektorokat,
  • emellett minden klubnak nyilvántartást kell vezetnie a jegyvásárlókról.

Ezeket az intézkedéseket még az ország vezetőinek is el kell fogadniuk, de nehéz elképzelni, hogy ne így induljon el szeptember 18-án a következő szezon.

Rendkívül szigorú szabályokkal térhetnek vissza a nézők a Bundesligába
Kartonból kivágott szurkolók helyett igazi emberek ülhetnek a lelátón.

Olaszország

Az egész világon Olaszország volt az egyik leginkább járvány sújtotta ország, így aztán az is érthető, hogy a Serie A küzdelmei csak júniusban tudtak folytatódni. A szünet szemmel láthatóan a rövidebb kispaddal rendelkező csapatokat fogta meg az öt csere dacára is, végül a Juventus nyerte Scudettót, bár a vezetőedzőt, Maurizio Sarrit így is menesztették, mert a BL-ben még nyolc közé sem tudta vezetni a torinóiakat, Andrea Pirlo lett az utódja.

A következő idény egy héttel az eredetileg kitűzött időpontnál később, szeptember 19-én rajtol majd, utolsóként a topligák közül, méghozzá – a tervek szerint – szurkolókkal.

Amennyiben a járványügyi számok javulása engedi, a szurkolók visszatérhetnek szeptembertől a stadionokba

– mondta júliusban Vincenzo Spadafora sportminiszter a Rai rádióinterjújában.

Hogy pontosan milyen számoknak kell teljesülniük, az egyelőre nem publikus, de a szándékot jelzi: a cél, hogy minél előbb legyenek drukkerek a lelátón. A kései kezdés miatt rövidül majd a karácsonyi szünet, és már január harmadikán és hatodikán is lehetnek meccsek.

Spanyolország

Spanyolországban is az olaszokhoz hasonlón tragikus volt a helyzet, így csak júniusban folytatták a La Ligát is, amelyben végül a Real Madrid ünnepelhetett bajnoki címet Sergio Ramos és Karim Benzema remeklésének hála. Eközben az FC Barcelonát belviszályok is hátráltatták és a januári edzőcsere sem hozott nagy változást a csapat játékába, így elúszott az aranyérem lehetősége.

A bajnokság a szeptember 12-13-i hétvégén kezdődik. A Getafe és a Real Madrid is csak a második fordulóban száll be, a nemzetközi kupákban legtovább jutott Sevilla, Barcelona, Atlético Madrid hármas pedig kap egy további hét pihenőt, csak a harmadik kanyarban kezdi el a szezont.

A spanyol sport- és egészségügyi minisztérium úgy tervezi, hogy a stadionok befogadóképességeinek töredékét engednék be a szeptemberi nyitányon, ha minden jól megy,

novemberre már félházzal mehetnek a meccsek, januárra pedig eltűnhet a korlátozás.

A végleges döntést azonban még nem jelentették be hivatalosan.

Anglia

A Premier League úgy szakadt félbe márciusban, hogy a Liverpool két-három győzelemre volt csak a 30 éve áhított bajnoki címtől. Az angolok sokáig nem tudták, mi legyen a profi focival, az amatőrök idényét hamar törölték, de a PL nagy talány volt hetekig. Végül június 17-én folytatódott a szezon, a Pool megnyerte a bajnokságot, az Arsenal pedig az FA Kupát. A szünet legnagyobb vesztese egyértelműen a Leicester City volt, amely harmadik helyről az ötödikig csúszott vissza a pocsék tavaszi szereplés miatt, amivel bukta a BL-szereplést.

A következő szezon szeptember 12-én indul a liga tájékoztatása szerint, méghozzá zárt kapuk mögött. A Sky Sports beszámolója szerint

októberben térhetnek vissza a nézők a lelátókra,

ha az ország vezetői szerint már biztonságos a helyzet. A Premier League vezetői folyamatosan egyeztetnek majd az egészségügyi minisztériummal az ügyben, jelenleg úgy néz ki, hogy lépcsősen menne az drukkerek visszaengedése, eleinte tíz, majd harminc százalékosan lehetne megtölteni a stadionokat.

Ahogy a különböző országok, úgy az öt topliga is a maga módján kezeli a különleges helyzetet, és ahogy látjuk, az újbóli fertőzések könnyen átírhatják a terveket, elég csak megnézni, hogy a nemzetközi kupák selejtezőjében is tologatni kellett már mérkőzéseket. Csupán két közös intézkedést találni: egyrészt az UEFA javaslatára megmarad az öt cserelehetőség három játékmegszakítás során (bár ezzel például a magyar csapatok sem éltek egyelőre), másrészt októberig kitolták az átigazolási időszakot.

Kiemelt kép: Nicolò Campo/LightRocket via Getty Images

Olvasói sztorik