Nemzetközi foci

Óriási fordulat: Andrea Pirlo lett a Juventus edzője

Miután kiesett a Juventus a Bajnokok Ligájából, az olasz bajnok vezetősége úgy döntött, szerződést bont Maurizio Sarri vezetőedzővel.

Az olasz sajtóban meg is indult a találgatás, hogy ki veheti át a csapat irányítását, a legnépszerűbb jelöltek között volt Zinédine Zidane a Real Madrid edzője, Mauricio Pochettino, akinek épp nincs csapata és Simone Inzaghi, aki nagyon jó munkát végzett a Lazióval.

Aztán jött az óriási csavar: új szakember szerződtetése helyett a júliusban kinevezett Andrea Pirlót irányították át az első csapathoz. A Juve legendája július 30-án tért vissza a klubhoz, hogy az U23-as csapat edzője legyen, ám ehelyett előlépett vezetőedzőnek.

Pirlo játékosként megfordult a Bresciában, az Interben, a Milanban és a Juvéban is, utóbbivel négy idény alatt négy bajnoki címet, egy olasz kupát és két Szuperkupát nyert. A Milannál is legendaként tisztelik, a legfontosabb trófeákat ugyanis begyűjtötte, két bajnoki címet, egy kupát, két BL-t és klubvilágbajnokságot is nyert a piros-feketékkel.

Az olasz válogatottban 116 alkalommal lépett pályára, tagja volt a 2006-os vébét megnyerő csapatnak, 2012-ben pedig Eb-ezüstérmes lett, de van olimpiai bronzérme, U21-es Eb-aranya és Konföderációs Kupa-bronza is.

Pirlo két évre írt alá a Juventushoz, és a Juve elnöke, Andrea Agnelli azt nyilatkozta, szeretné, ha a korábbi kiváló középpályás olyan sikeres lenne edzőként, mint a játékosként hozzá hasonló stílust képviselő Zidane a Reallal.

Kiemelt kép: Ira L. Black/Corbis via Getty Images

Olvasói sztorik