Nemzetközi foci

Befejezte a csatár, aki attól zseniális, hogy semmiben sem extra

Sok kemény ellenféllel találkoztam már, de van egy csatár, aki mindig gondot okoz. Az Athletic Bilbao játékosa, Aritz Aduriz

mondta a baszkok legendájárol Marc André ter Stegen márciusban egy szurkoló kérdésére.

Aduriz valóban sok gondot okozott a német kapusnak: a veterán csatár 10 gólt lőtt a Barcelonának, ebből hatot Ter Stegennek. Többet viszont nem fog, a 39 éves Aduriz ugyanis május 20-án bejelentette visszavonulását.

Visszavonult a Barcának csodagólt rúgó baszk csatárlegenda
Spanyolországban egy kicsit szegényebb lett a futball.

Sífutóból a kapusok réme

Aduriz gyerekként mindenféle sportágat kipróbált. A hegymászástól kezdve a teniszen és síelésen át egészen a szörfözésig mindent űzött, ráadásul nem is eredménytelenül: 9 éves korában második helyezést ért el az országos sífutó versenyen. A legtöbb sportági edző összetette volna a két kezét, hogy a baszk srác náluk folytassa, ő azonban más szerelembe esett:

Imádtam a labdát, ez az első dolog, amit igazán megszeretsz gyerekként a fociban

– idézi a Goal Adurizt.

Szerencséjére a labda is szerette őt. A La Concha-strandon éjjel-nappal rúgta a bőrt, de nem kellett hozzá sok, hogy a helyi kölyökcsapatban, az Antiguokóban kössön ki. Igazi aranygeneráció jött össze, Aduriz egy csapatban játszott Andoni Iraolával, Mikel Artetával és Xabi Alonsóval is. A San Sebastian környéki focisták apránként csapatot találtak maguknak, Alonso a Real Sociedad játékosa lett, Artetát a Barca csábította el, míg Aduriz egy rövid, az amatőr Aurrerában töltött év után az Athletic Bilbao B csapatába került.

Két év alatt több mint 100 meccsen szerepelt a tartalékok között, de a felnőtteknél mindössze háromszor. Jött az ilyenkor elkerülhetetlen kölcsönadás, a Burgos csapatában 36 meccsen 16-ig jutott, majd végleg a Real Valladolid játékosa lett, ahol másfél év alatt hintett 20 gólt – nem csoda, hogy a Bilbao visszahívta. Aduriz elkezdte lőni a gólokat, csakhogy feltűnt a színen egy bizonyos Fernando Llorrente, aki a 2007-2008-as kiírásban több gólt rúgott és fiatalabb is volt.

Szezon végén a Bilbao így aztán a 11 gólos, 23 éves Llorrentét tartotta meg a 7 gólos és 27 éves Adurizzal szemben. Azonban a baszkokhoz harmadjára is visszatért Aduriz, kétévnyi mallorcai foci (78 meccsen 24 gól) és kétévnyi valenciai kitérő után (84 meccsen 23 gól) 2012-ben végleg hazatért, sőt

sokadik alkalommal kivirágzott.

Adurizon nem fogott az idő, a 2012-es visszatérése után nem volt olyan idény, hogy ne rúgott volna gólt. Még a koronavírus-járvány miatt megszakított szezonban is betalált: 38 évesen az első fordulóban, a Barcelonának vágott egy elképesztően nagy és egyben győztes gólt.

A csatár az elmúlt nyolc évben helyi legendává nőtte ki magát, nemcsak a szurkolók körében, hanem a csapatnál is. Elég megnézni, hogy az első fordulóban szerzett Barca elleni találat után hogy tapsolták meg saját csapattársai Adurizt az öltözőben.

A most már 39 éves támadó összesen 405 tétmérkőzésen 172 gólt lőtt és 49 gólpasszt adott a Bilbaóban, ezzel a harmadik az örökranglistán; Telmo Zarra 333 góllal befoghatatlan a modern időkben, de Danit, a hetvenes és nyolcvanas évek gólvágóját egészen megközelítette már Aduriz, akinek a neve egybeforrt a klub nevével.

Isten csak egy tökéletes csapatot teremtett, a többit megtöltötte külföldiekkel
A modern futball gépies világába is képes romantikát csempészni az Athletic Bilbao, amely igazi kuriózumnak számít azzal, hogy a hagyományok fontosabbak az eredménynél. De ki választ magának egy ilyen csapatot manapság?

Így utólag talán furán hat, hogyan lehet csak 13 spanyol válogatottsága a baszk legendának, de a válasz egyszerű: a 21. századi spanyol csapatnak olyan csatárai voltak, mint Fernando Torres, David Villa, Fernando Llorrente, Álvaro Negredo, Nolito, vagy Diego Costa. Egy ilyen korszakban nehéz a nemzeti csapat közelébe férkőzni, de a későn érő Aduriz csak történelmet írt itt is, ő minden idők legidősebb válogatott gólszerzője, 2016-ban 35 évesen és 275 naposan talált be az északmacedón válogatott kapujába.

Klasszis vagy szürke kisegér?

Aritz Aduriz már a szezont megelőzően is úgy tervezte, hogy 2020-ban végleg felhagy a profi focival, és bár az Athletic Bilbao a középmezőny tagja a ligában, mégis tökéletes búcsúmeccse lehetett volna. A helyi rivális Real Sociedad elleni Copa del Rey, vagyis a spanyol kupa fináléja várt rá.

Garantáltan senki sem számított rá, hogy ez a két csapat játssza majd a Király Kupa döntőjét
1927 óta nem volt ilyen kupadöntős párosítás Spanyolországban.

Az orvosok azonban közölték vele, csípőprotézisre van szüksége, így a körülményeket mérlegelve Aduriz úgy döntött, erre már nem kerülhet sor. Be kellett érnie a csapattársak tapsával, ami egy húszéves pályafutás esetében mégis inkább méltatlan búcsúnak tűnik.

Nehéz megfogni Aduriz sikerességének a titkát. Egyesek szerint csak azért tartják jónak, mert annyi éven át hűségesen szolgálta az Athletic Bilbaót, mások inkább úgy vannak vele, egy másik korban a válogatott egyik alappillére lehetett volna. Az igazság alighanem valahol félúton van.

Aduriz mindenképp a jobbak közé tartozik a spanyol bajnokságban, de hogyan is emelnék a klasszisok közé, ha Lionel Messi vagy Cristiano Ronaldo akár 50 gólt is vágott egy szezonban. Az ilyen korszakos zsenik árnyékában nehéz kitűnni, mert igazságtalanul és kérlelhetetlenül is hozzájuk hasonlítanak másokat.

Ennek ellenére a baszk csatár hosszú időn át a La Liga érdekes egyénisége tudott lenni. A játékára leginkább a könnyedség jellemző, az embernek mindig az volt az érzése, mintha csak a haverokkal menne le a grundra. Ráadásul a tét sem nyomta agyon soha, 2018 decemberében úgy lőtt elképesztően flegma tizenegyest, hogy a csapata a kiesés elől menekült éppen.

Ez a hidegvér a helyzetek kihasználásában is sokszor jól jött, de az Aduriz-jelenség érdekessége nem is ez, hanem maguk a gólok. Merthogy rúgott ő mindenfélét, lecsorgó labdából, büntetőből, fejjel, ballal, jobbal, kicsit, nagyot, a profi pályafutásának 221 találata tényleg sokrétűre sikerült. Valahol pont emiatt nem emelkedett ki képességeivel a mezőnyből, a labdabiztosság és a jó fejelés hiába volt erénye, már-már alapvető elvárásnak tűnt a spanyol bajnokságban. Éppen ezért tűnik úgy,

Aduriz az a csatár, aki mindenben jó, de semmiben sem extra.

Pont ettől találják sokan túlsztároltnak. Amit viszont nem lehet elvenni tőle, hogy 30 felett is bőven ugyanolyan megbízhatóan szállította a gólokat. Összesen 15 szezonban volt eredményes, a legjobb a 2015/16-os szezonja volt, melyben 35 évesen 55 találkozón lépett pályára, ezeken pedig 36 gólt szerzett.

Életemben nem láttam még ilyet. Általában azt gondoljuk, 35 évesen már csak visszaesik a játéka egy csatárnak, de elég ránézni, és látszik, nála nem így van. Mintha nem akarná, hogy valaha véget érjen a bajnokság. Elképesztő

mondta róla 2016-ban Ernesto Valverde, a Bilbao akkori edzője.

Vicente del Bosque, a spanyol válogatott korábbi szövetségi kapitánya szerint különös színfoltja a labdarúgásnak, míg a baszkok jelenlegi edzője, Gaizka Garitano egy versengő ragadozóként jellemezte Adurizt. Mindezek mellett a szakemberek amiatt is teljesen oda voltak érte, mert sérülések miatt alig hagyott ki meccset.

Aduriz a spanyol válogatott mellett a bajnokságban is izgalmas rekordnak örülhetett: Joaquin, Puskás Ferenc, Di Stefano és Mundo mellett csak ő tudott 35 éves korában mesterhármast szerezni. És hogy mi  volt a titka? Egyszerű:

Élvezem a futballt, mindig is így volt, azt hiszem ez a legfontosabb. Örömmel megyek edzeni minden áldott nap. Szeretek játszani és versenyezni, egyszerűen imádom

– idézi a Goal Adurizt.

Nem lett a 21. század ünnepelt világsztárja, de nem is tűnt el soha a szemünk elől. Tette a dolgát, lődözte a gólokat, és minden pillanatát élvezte, hogy futballozhat. Egyedüli hiányérzete talán amiatt lehet, hogy húszéves pályafutása során egyetlen trófeát gyűjtött a Bilbaóval, a 2015-ös Szuperkupát. Ha azonban egyetlen dolgot tanulhatunk Aduriztól, az éppen az, hogy vannak fontosabb dolgok a csillogásnál és a kupáknál: a játék öröme.

Aritz Aduriz

Született: 1981. február 11.
Poszt: csatár
Csapatai: 1999-2000-ig – Aurrerá (amatőr)
2000-2004 – Athletic Bilbao
2003-2004 – Burgos (kölcsön)
2004-2005 – Valladolid
2006-2008 – Athletic Bilbao
2008-2010 – Mallorca
2010-2012 – Valencia
2012-2020 – Athletic Bilbao
Válogatottság: 13 mérkőzés, 2 gól
Díjak: Spanyol Szuperkupa-győztes (2015), Copa del Rey-ezüstérmes (2015), Európa Liga-gólkirály (2016, 2018, utóbbiban megosztva)

Kiemelt kép: Josep Lago / AFP

Olvasói sztorik