Nemzetközi foci

Mikor kapjuk vissza a focit?

Nagyon nem egyeznek meg a különböző országok elképzelései a futball folytatásának lehetőségéről. Az olaszok úgy is folytatnák, hogy a Juve egyik sztárja már négyszer pozitív mintát produkált, a franciák már befejezettnek nyilvánították a szezont, az angolok pedig csak várakoznak. Eközben Ázsiában több liga is újraindulásra készül. Körkép.

A koronavírus-járvány miatt a világ majdnem összes országában leállt a futball, ebben az időszakban csak Fehéroroszországban, Nicaraguában, Tajvanon és Türkmenisztánban játszanak mérkőzéseket.

Egy hely, ahol még focizhatna Messi és Ronaldo, csak a vodkát is szeretni kell hozzá
Fehéroroszországban mintha senki sem venné elég komolyan a világjárványt, a sportélet él és élvezi Európa váratlan figyelmét. Már csak a két világklasszis hiányzik.

Voltak más próbálkozók is. Tádzsikisztánban a pandémia dacára indult el a szezon, de kisvártatva úgy döntött a szövetség, nem kockáztat, és a vasárnap lejátszott 4. forduló után szünetet rendelt el. Burundiban sokáig tartotta magát a bajnokság, de a 27. fordulót végül nem lehetett befejezni, április 11-én már nem futballoztak a csapatok. Különböző időpontokban ugyan, de a legtöbb helyen behúzták a kéziféket, a többség egyetértett abban, hogy a vírus megállításához szüneteltetni kell a focit.

A leálláshullám után most az a nagy kérdés, hogy mikor és hogyan folytatódhat a szezon, ha folytatódhat egyáltalán.

Európa elitje nem ért egyet a folytatásról

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) május 25-ét szabta meg végső határidőnek arra, hogy a tagszövetségek eldöntsék, véget vetnek-e az idénynek vagy sem, és ha nem, milyen formában folytatják. A kontinensen először a belgák döntöttek úgy (április 2-án), hogy nem várnak tovább és inkább lezárják a szezont. A döntés értelmében a toronymagasan vezető Club Brugge lett a bajnok, de érdemes megjegyezni, hogy a csapatoknak is jóvá kell hagyniuk a határozatot, ezzel pedig kivárnak a klubok a végsőkig.

A belga focibajnokság nyitva hagyta az utolsó kiskaput
Elméletileg lezárták már a kiírást.

Hollandiában a miniszterelnök, Mark Rutte április 21-én jelentette be, hogy a koronavírus-járvány miatt szeptember 1-ig minden engedélyköteles rendezvény elmarad. Amikor az újságírók rákérdeztek, hogy ez a labdarúgó-élvonal, az Eredivisie esetében mit jelent, Rutte határozott választ adott:

Nem lesz profi futball szeptember 1-ig.

A holland szövetség lépett is: törölte a szezont, bajnok és kieső sincs.

A holland és a belga liga leállása is hír volt mindenhol, azonban eddig a legkomolyabb bajnokság, amit lezártak, a francia Ligue 1 volt. Edouard Philippe francia miniszterelnök kedden jelentette be, hogy nem folytatódhat a szezon, az új idény pedig leghamarabb augusztusban kezdődhet el. A bajnokságban utcahosszal vezető és bajnok címet is megkapó Paris Saint-Germain katari tulajdonosa, Nasser Al-Khelaifi kijelentette, tiszteletben tartják a kormány döntését, de csapata a hátralévő Bajnokok Ligája-mérkőzéseit mindenképp lejátssza majd – külföldön, a szükséges óvintézkedések betartása mellett. Persze, ha befejezik a BL-idényt.

Nem mindegyik csúcsbajnokság osztja a franciák véleményét, a spanyol LaLiga elnöke, Javier Tebas nyíltan kritizálta a döntést.

Nem értem, miért veszélyesebb egy zárt kapuk mögött tartott futballmeccs – minden előírás betartásával –, mint egy futószalagnál vagy egy hajón dolgozni. Véleményem szerint elkapkodták a döntést. A fontos gazdasági ágazatok, amelyek nem tudnak újraindulni, eltűnhetnek és ez történhet a profi futballal is. Más országokban már edzenek, inkább az a követendő példa

– idézi a katalán Sport Tebast, aki szerint Spanyolországban kiemelt iparág a foci. A LaLiga folytatására három lehetséges dátumot jelölt ki a szövetség: május 29., június 7. vagy legkésőbb június 28.

Javier Tebas. Fotó: Burak Akbulut / Anadolu Agency

A németek már elkezdték az edzéseket és már felmerült a május 9-i visszatérés, azonban Angela Merkel kancellár még előtte tárgyal az ország vezetőivel és nem valószínű, hogy jóváhagynák ezt az időpontot.

Az olaszok is egyre többet beszélnek a visszatérésről, pedig náluk a legkétségesebb az újraindulás esélye. A kontinensen Olaszországban terjedt el elsőként a járvány, amely csak az Egyesült Államokban szedett több halálos áldozatot a világ többi országa közül. A játékosok közt is vannak betegek, a Juventus támadója, Paulo Dybala negyedjére is pozitív tesztet produkált.

Giuseppe Conte miniszterelnök mindezek ellenére jóváhagyta a tervet, miszerint az olaszoknál május 4-étől egyéni, május 18-tól csapatedzéseket is tarthatnak, a bajnokság vélhetően ezután indulhat újra. A sportminiszter, Vincenzo Spadafora viszont borúlátó, szerinte egyre rosszabbak az esélyek a folytatásra, míg a Brescia elnöke kijelentette,

akkor sem lép pályára a csapata pandémia idején, ha ezért kizárják őket az élvonalból.

Angliában, a Premier League-ben egyelőre csak annyi biztos, hogy a csapatok kijelentették: csak akkor fejezik be a bajnokságot, ha biztonságosan lehet meccseket rendezni. A rendőrség idő közben jelezte, gondot okozna a biztosítás szempontjából, ha az eredeti helyszíneken kellene lejátszani a mérkőzéseket, azaz, ha vissza is tér még erre az idényre a PL, nem kizárt, hogy semleges stadionokban lesznek majd a meccsek. A Liverpool mindenesetre eltolta a stadionbővítés határidejét, ha nyáron kellene lejátszani az idei kiírás maradék kilenc találkozóját.

Kína és Dél-Korea lehet az első

Svájcban tettek egy lépést előre, kijelölték június 8-át, jelen állás szerint akkor folytatódhatna a sportélet az országban – zárt kapuk mögött. Engedélyezik a csoportos edzéseket is, de május 27-én még megvizsgálják az egészségügyi helyzetet, akkor dől el, befejezik-e a szezont.

Jelenleg talán Ausztria áll legközelebb a folytatáshoz Európában, a tervek szerint a Salzburg–Austria Lustenau Osztrák Kupa-döntővel indulhat újra a szezon, majd 17-én a Bundesliga is visszatér.

Ausztriában április 22-én megkezdték a csoportos edzéseket a St. Pölten játékosai. Fotó: Josef Bollwein/APA-PictureDesk via AFP via AFP”

Dél-Amerikában az összes bajnokság szünetel, kivéve az argentint, ott már befejezettnek nyilvánították a szezont. A végső sorrend megmaradt, így bajnoki címet szerzett a Boca Juniors, kiesőt ugyanakkor nem hirdetnek a szezon végén. Közép-Amerikában is hasonló a helyzet, szünetelnek a ligák, kivéve ugye a nicaraguai bajnokságot.

Az MLS-ben a 2020-as idény kezdete előtt kitört a járvány, így aztán bajnoki címről és kupagyőztesről sem kell egyeztetni. A liga szóvívője, Don Garber egy tévéműsorban úgy fogalmazott, kidolgozták a speciális lebonyolítás rendszerét, ha elkezdődhet a bajnokság. Ugyanez a helyzet egyébként a tavaszi-őszi lebonyolítású európai bajnokságokkal is, mint például a svéd, a norvég, a finn, vagy az izlandi.

Ázsiában a legérdekesebb a helyzet, hiszen onnan indult a vírus, de éppen ezért ott már kezdenek kilábalni a járványból. Vuhanba április 19-én visszatértek a focicsapat játékosai, a helyi kórházakból pedig vasárnap távozott az utolsó koronavírussal fertőzött beteg. A kínai szuperliga június végén vagy július elején folytatódhat a szervezők és a klubvezetők szerint.

Dél-Koreában jóval előbb, már május 8-án pályára lépnek a csapatok, de nézők nélkül és rendkívül szigorú szabályok mellett:

a játékosok nem szólhatnak egymáshoz és a bíróhoz sem.

Ez már végleges, a K-League vezetői jelentették be a döntést, amellyel alighanem a leghamarabb újrainduló bajnokság lesz a koerai a világon – felkészülési mérkőzéseket már játszanak a csapatok.

Japánban és Ausztráliában is úgy határozott a szövetség, hogy amíg nem biztonságos, nem lesz futball. A Közel-Keleten és Afrikában is kivárnak még a ligák, így Európa egy-két bajnokságán kívül Kínában és Dél-Koreában tűnik reálisnak a futballszezon folytatása.

Kiemelt kép: MARKUS GILLIAR / GES-Sportfoto / dpa Picture-Alliance via AFP

Olvasói sztorik