Nemzetközi foci

Dárdai távozása óta atomjaira hullik a Hertha

Nincs egy éve, hogy Dárdai Pál elhagyta a Hertha Berlint, azóta pedig kártyavárként dőlt össze, amit a magyar edző felépített. Hiába jött tehetős befektető a klubhoz, a vezetőségi tagok addig marták egymást, míg a kiesés elől kell menekülnie a berlini csapatnak.

Hat ponttal van az osztályozós hely előtt az a Hertha Berlin, amely 2019 április közepén úgy döntött, leváltja Dárdai Pált a kispadon. A magyar szakember népszerű volt a szurkolók körében, utolsó bajnokiján egy hatalmas transzparens is hirdette: „egy vagy közülünk!”

Nem csoda, hogy a klub rajongói szerették, már játékosként ikonná vált, 297 berlini színekben lejátszott mérkőzése mellett kikosarazta a Bayern Münchent is. Visszavonulása után is maradt a Hertha kötelékében, az utánpótlásban dolgozott, mígnem jelezték, hogy az első csapatnál lenne szükség rá. Dárdai 2015 februárjában egy romokban lévő csapatot vett át,

  • amit aztán benntartott a Bundesligában,
  • a következő szezonban az Európa Ligába vezette az együttest,
  • mindezt úgy, hogy a riválisokhoz képest aprópénzért igazolhatott.

Négy és fél év után azonban a varázs megkopott, egy tizedik majd egy tizenegyedik hely után a vezetőség úgy döntött, nem hosszabbít vele, így az előző szezon végén búcsút vettek Dárdai Páltól. A klubvezetésben alighanem senki sem gondolta akkor, hogy fél évvel később a Bundesliga tizedik helye az álom kategória lesz.

Dárdai Pál búcsúztatása az utolsó, Bayer Leverkusen elleni bajnokin. Fotó: Thomas F. Starke/Bongarts/Getty Images)

Nem mindenkiből lesz Dárdai

A berliniek megpróbálták a bevált formulát követni, és azt az Ante Covicot nevezték ki a csapat élére, aki Dárdaihoz hasonlóan a klub utánpótlásában dolgozott. A horvát edző viszont messze nem volt olyan sikeres, mint az elődje: az együttes korábbi középpályása 14 meccsen irányította a csapatot, ezalatt mindössze ötször nyert, a Bundesligában pedig csak háromszor. Pedig Dárdai külön kiemelte, stabil alapokat hagy majd a következő trénernek.

Bárki is legyen az utódom, olyan alapot kap, amire nyugodtan építhet. 2015 februárjában nem ez volt a helyzet. Jóformán a nulláról indulva messzire jutottunk, a Herthát visszahelyeztük egy magasabb polcra. Immár a stabilitás jellemzi az egyesületet, a pályán és azon kívül egyaránt

– mondta Dárdai a Nemzeti Sportnak, miután bejelentették távozását.

Covic a korábbi évekhez képest már komoly summát kapott erősítésekre, csaknem 34 millió euróért igazolhatott játékost köszönhetően annak, hogy Lars Windhorst személyében új tulajdonos került képbe a berlinieknél. Összehasonlításképp: Dárdai Pál 2018 nyarán összesen 16 milliót költött, ez volt a legtöbb, amit játékosok vásárlására fordított a kedvéért az egyesület.

Hiába az ízig-vérig herthás edző és a berlini szinten nagy nyári költekezés, a csapat a még épphogy bennmaradást érő 15. helyen állt a bajnokságban, ezért az edzőnek már a 12. forduló után mennie kellett.

Ante Covic megpróbált új Dárdai lenni, de nem sikerült neki. Fotó: TF-Images/Getty Images

Belterjes hatalmi harcok bomlasztottak

A Hertha helyzete novemberben kezdett bonyolódni, amikor Windhorst 49,9 százalékra növelte a tulajdonrészét (a felbukkanása egy összességében 224 millió dolláros üzlet), a kilenctagú felügyelőbizottságba pedig négy főt maga delegált. Egyikük Jürgen Klinsmann volt.

A játékosként világ- és Európa-bajnok Klinsmann később már nem csak tanácsadó volt, Covic november végi leváltása után őt bízták meg a vezetőedzői feladatokkal. Az ötlet adta magát, hiszen korábban volt a német és az amerikai válogatott szövetségi kapitánya, valamint a Bayern München vezetőedzője is, a vezetőség bízott benne. Csakhogy a Hertha sportigazgatóval dolgozik, aki a játékosmozgásokért is felel. Ideális esetben a vezetőedző és a sportigazgató összedolgozik, akár egyenrangú partnerekként is, Berlinben azonban szúrta Michael Preetz szemét a kialakult hierarchia.

Mivel Klinsmann a felügyelőbizottság tagjaként lett vezetőedző, gyakorlatilag Preetz felettese, ellenőrzője maradt. Márpedig a sportigazgató ahhoz van hozzászokva, hogy Berlinben ő dirigál.

Ez világosan kiderült már akkor is, amikor Dárdai Pált elengedte a Hertha. A sportigazgató ugyanis látványos támadófocit és európai kupaszereplést akart a csapattól, miközben egy erre alkalmas játékosállomány kialakítására kevés pénzt csoportosítottak a klubnál. Úgy tudni, Dárdai és Preetz között azóta sem felhőtlen a viszony.

Csak tetézte a gondokat, hogy Klinsmann sosem látott pénzeket csikart ki téli átigazolásokra:

  • Lucas Tousart 25 millió,
  • Krzysztof Piatek 22 millió,
  • Matheus Cunha 18 millió,
  • Santiago Ascacíbar pedig 11 millió euróba került januárban.

Ehhez képest az eredmények alig javultak az új edzővel, a bajnokságban három-három győzelem, döntetlen és vereség volt mérleg, miközben a kupából a Schalke ellen kiesett a csapat. További gondokat okozott, hogy Klinsmann látszólag érzelmi alapon hozott drasztikus döntéseket. Petry Zsolt kapusedzőt például azért száműzte az U17-es csapathoz, mert a fiát, Jonathan Klinsmannt nyíltan kritizálta.

Klinsmann a zűrzavar ellenére úgy érezte, jó munkát végez és a Der Spiegel szerint a szezon végén lejáró szerződését mindenképp meg akarta hosszabbítani. Mivel erre nem volt nyitott a vezetőség, előbb ultimátumot adott, majd miután ez sem vált be, kedden közölte, hogy távozik.

A bizalomvesztésre hivatkozó Klinsmann a felügyelőbizottságból is távozott, megszakadt minden kapcsolata a klubbal. A Bildnek adott interjúja szerint már semmilyen összetartás, egység nem lelhető fel Herthánál, valamint megragadta az alkalmat, hogy búcsúzóul még odaszúrjon a sportigazgatónak is.

Amennyire tudom, a vezetőedzőnek teljes szabad kezet kellene kapnia minden sportszakmai kérdésben, így az átigazolásokban is. Angliában ez így működik, de Németországban más rendszer alakult ki, és a valódi hatalom a sportigazgatók kezében van.

A hátrányból induló Preetz tehát újra megszabadult egy edzőtől, aki útban volt számára, de könnyen lehet, nagy árat fizet még ezért a Hertha.

Hogyan tovább?

Függetlenül attól, hogy elmérgesedett a sportigazgató viszonya a vezetőedzővel, alaposan megrázta a klubot Klinsmann hirtelen távozása. Mindössze 76 napot töltött a klubnál, miközben elköltött 76 millió eurót és izgalmas európai projektről beszélt. Jobb híján a segédedzőjét, Alexander Nourit bízta meg az egyesület vezetősége az első csapat irányításával, amíg kitalálnak valamit, később aztán megerősítették a posztján – határozatlan időre.

A Spiegel úgy tudja, annyira felkészületlenül érte a Herthát Jürgen Klinsmann bejelentése, hogy B terve nem is volt. Nouri bizonyára kap néhány mérkőzést, hogy bizonyítson, de ha nem jönnek az eredmények, sürgősen új szakember után kell néznie a berlinieknek.

Sajnos a lemondásának a körülményei annyira elfogadhatatlanok, hogy nem látjuk esélyét a célravezető közös munkának. Klinsmann sokat veszített a szavahihetőségéből

– mondta a német szakemberről csütörtökön Lars Windhorst.

Egy ilyen káosz után nem lehet a bennmaradásnál komolyabb célokat kitűzni, de a befektető mer nagyot álmodni, az Európa Liga és a Bajnokok Ligája jövőbeni eléréséről és újabb nagy igazolásokról is beszélt. Ehhez persze ezt a szétzilált csapatot a Bundesligában kell tartani, jó kérdés, hogy ezt Nourival el lehet-e érni, vagy egy negyedik edzőt szánnak megmentőnek. A beugró szakember a sereghajtó Paderborn ellen debütál majd a kispadon, ha a liga leggyengébb csapatával sem bír el, aligha lesz hosszú életű a vezetőedzői megbízása.

Kiemelt kép: Maja Hitij/Bongarts/Getty Images

Olvasói sztorik