Nemzetközi foci

Agyonnyomta az élet és a futball terhe a Manchester United támadóját

Jesse Lingardot az angol labdarúgás egyik legnagyobb ígéretének tartották, miután a Manchester United felnőttcsapatába beverekedte magát. Az angol válogatottal világabajnoki éremért küzdött, a klubjában az elkövetkezendő évek egyik kulcsjátékosának tartották. A jelenleg is tartó idényben viszont csak árnyéka önmagának, miután családi problémák mellett a szurkolók és edzője is ellene fordult.

Még egy ilyen és mész a picsába!

– ordította Ole Gunnar Solskjaer az oldalvonalról szerdán a ligakupa-elődöntő visszavágóját 1-0-ra megnyerő, mégis kieső csapata támadójának.

A mindig nyugodt és kedves norvég ritkán húzza föl magát, még ritkábban szokott káromkodni, különösen a kamerák előtt nem szoktuk meg tőle ezt a viselkedést. A szokatlan gorombaságot Jesse Lingard váltotta ki a Manchester United edzőjéből, miután egy pocsék passzal eladott labdából azonnal helyzetbe került a Manchester City – más kérdés, hogy Raheem Sterling nem használta ki a lehetőséget.

Percekkel később aztán csakugyan le kellett jönnie a pályáról Lingardnak, Andreas Pereira állt be helyette. Aki az idei szezonban követte a United szereplését a Premier League-ben, annak nem újdonság, hogy a támadónak gondjai vannak. Az elmúlt egy évben drasztikusan visszaesett a játéka.

Jesse Lingard több mint egy éve nem lőtt gólt és nem adott gólpasszt társainak az angol élvonalban.

Utoljára 2018 decemberében volt eredményes a Cardiff ellen, de a legutóbbi asszisztot is 2019 januárjában osztotta ki – tizenegyest harcolt ki a Burnley ellen, így ő kapta a gólpasszt. Ha minden sorozatot figelembe veszünk, akkor sem túl biztató a helyzete az idényben:

  • az Asztana ellen főleg ifikkel kiálló csapatban rúgott gólt az Európa Ligában,
  • valamint a harmadosztályú  Tranmere Roversnek az FA Kupában.
  • Idénybeli egyetlen gólpasszát pedig szeptemberben jegyezte a szintén harmadik ligás Rochdale elleni ligakupa-meccsen.

Lingard eredménytelensége és a mutatott játéka azért is ennyire szembetünő, mert nem is olyan rég még szárnyalt. A 2018-as oroszországi világbajnokságon negyedik helyen végző angol válogatott oszlopos tagja volt: hat meccsen lépett pályára, ezeken 92 százalékos passzpontosságot hozott, sőt Panama ellen varázslatos gólt is szerzett.

Egy ilyen kaliberű futballista nem felejt el focizni egyik napról a másikra – akkor viszont mi történt vele?

Családi gondok

Lingard a Manchester United saját nevelése. Olyannyira, hogy hétéves kora óta a klub játékosa, ennyi idős volt, amikor a csapat akadémiájára került. Lehetett volna az angol rögbi egyik nagyja is, ám hogy nem így történt, azt a nagyapjának, Kennek köszönhetjük, aki szorgosan kapacitálta, hogy ne a környékbeli gyerekek útját járja, inkább legyen futballista. Jesse Lingard hallgatott rá, otthagyta a nagyobb sérülésveszéllyel járó rögbit és labdarúgónak állt.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

JLingz👑 (@jesselingard) által megosztott bejegyzés, Aug 24., 2018, időpont: 9:08 (PDT időzóna szerint)

Az MU-ban szépen lépdelt előre a ranglétrán, 2011-ben profi szerződést kapott és egy évvel később debütált is a ligakupában. Négy kölcsönben töltött év után végül 2015-ben esélyt kapott az első csapatban az akkori edzőtől, Louis Van Gaaltól is.

Az angol támadó szinte észrevétlenül lett kulcsember a Unitedben. Lingard erőssége volt, hogy labda nélkül is állandóan mozgásban maradt és olyan területekre mozgott, ahol a védőket kellemetlen helyzetbe hozta. Az ellenfél hátvédjeinek dönteniük kellett, ki kíséri a manchesteri játékost és milyen távolságig fedezik az egyébként sem lassú támadót. Mivel Lingard sűrűn változtatta a helyét, újra és újra döntéskényszerbe hozta az aktuális ellenfeleket, ezzel olyan passzsávokat létrehozva, amit aztán a gyors játékostársak, mint Marcus Rashford vagy Anthony Martial ki tudtak használni.

Ehhez a játékstílushoz őrült nagy munkabírás és koncentráció kell, és bár a hozzáállására nem lehetett panasz, Lingard fejben teljesen szétesett mostanra.

A 27 éves futballista Ole Gunnar Solskjaer érkezésekor még régi fényében tündökölt, ám apránként egyre rosszabb teljesítményt nyújtott. Végül nem bírta tovább és bekopogott az edzőhöz, hogy vallomást tegyen: édesanyja betegsége miatt nem tud önmaga lenni.

Általában pörgök és mások arcára próbálok mosolyt varázsolni, de megváltoztam. Magam alá kerültem, állandóan aggódtam. Úgy éreztem, mindenki lepasszolja nekem a feladatokat és agyonnyom a teher. Anyával egy ideje nem volt rendben minden, de végre kapott segítséget, én pedig a testvéreimről gondoskodom. Nehéz a szeretteidet szenvedni látni és közben úgy tenni a munkahelyeden, mintha mi sem történt volna

vallott a nehézségeiről Lingard.

Elvált szülők gyermekeként apját és anyját is látogatta Lingard, de édesanyjához és a valódi apafigurát jelentő Kenhez sokkal közelebb állt. Amikor mindkettejüket súlyos betegséggel diagnosztizálták, a futballista megroppant. Lingard magához vette testvéreit, a 14 éves Jasper és a 11 éves Daisy-Boo mellett viszont saját, egyéves lányáról is gondoskodnia kellett és ez soknak bizonyult. Noha az MU játékosa szerint nagy megkönnyebbülést jelentett számára, hogy végre elmondta Solskjaernak, mi a gond, a teljesítménye nem javult.

Solskjaer nem tudta megnyugtatni játékosát. Fotó: Chris Brunskill/Fantasista/Getty Images

Már a helyettese is megvan?

A klub saját nevelésű játékosaként Lingard álma volt a Manchester Unitedben focizni. Mivel a mai labdarúgásban egyre ritkább, hogy a topligák csapatai kineveljék a következő sztárjukat, ezért aztán a szurkolók is elnézőbbek voltak vele. Csakhogy az eredmények leromlottak, a türelem így elfogyott.

A támadó komoly jelenség a közösségi médiában, rappel, poénkodik, telepakolja videókkal az oldalait. Egy darabig élvezték ezt a drukkerek, mert szórakoztatta őket és közel hozta hozzájuk a fiatal labdarúgót. Lingard azonban most már 27 éves, érett focista kéne hogy legyen, ehelyett a bohóckodással van elfoglalva. Ez a rossz eredményekkel párosulva már elég indok ahhoz, hogy ellene forduljanak a szurkolók.

Eközben, bár Solskjaer a sajtóban kiáll játékosa mellett, előbb nyíltan kérte játékosát, mellőzze már kicsit a közösségi médiában szereplést és a futballra összpontosítson, majd láthattuk a City ellen, milyen frusztrált volt ő maga is. Persze ez utóbbi sem véletlen: a norvég alatt egyre erősebben inog a kispad, a klub körüli feszültségről pedig mindent elmond, hogy az igazolásokért felelős alelnök, Ed Woodward házát ostrom alá vették a Manchester United ultrái.

A Manchester United ultrái ostrom alá vették az alelnök házát
Arcukat eltakaró szurkolók rongálták a házat.

Ilyen környezetben Lingard teljesítménye drasztikusan romlott. Ha csak az xG-modelljét vesszük, az átlagos 0,19-es lövése csak a pályafutása első szezonjában, a 2015/16-os kiírásban volt rosszabb, ugyanez igaz a gólpasszokra is (0,11). Egyedül a kulcspasszok számában tartja a saját szintjét, vagyis nem közvetlenül a gólpasszokban, hanem az ahhoz vezető előkészítő játékban tud segíteni a csapatán. Bár a helyzetkihasználása soha nem volt igazán jó, a lövéseinek és gólpasszainak csökkenésével már bántóan keveset tesz hozzá a támadásokhoz.

Korábban volt önbizalmam bizonyos időszakokban, de többre lenne szükségem manapság, hogy egészen őszinte legyek. Alapvetően hiszek a képességeimben, előmozdíthatom a támadásainkat. Ilyen játékos vagyok, ezt csináltam, amikor felkerültem az első csapathoz. Ha akkor meg tudtam csinálni, mostanra már még jobban kéne tudnom. Nehéz volt a sok edzőváltáshoz alkalmazkodni, mindig új emberrel, új taktikával megismerkedni

– idézi a Telegraph Jesse Lingardot.

Pedig tényleg igyekszik a csapat: átlagosan cirka 11 kilométert fut a mostani szezonban is, és tartott egy kis bemutató abból is a Manchester City ellen, hogy képes váratlan húzásokra is. Itt például két kötényt osztott ki másodpercek alatt:

Úgy fest azonban, hogy Solskjaerral megromlott a viszony és a fullasztó közegből egyetlen kiút van: új csapat után nézni. Erre utalhat az is, hogy felkérte a világhírű játékosügynököt, Mino Raiolát, hogy vállalja a képviseletét a jövőben, a Manchester United pedig a Sportingtól megszerzett Bruno Fernandessel alighanem már pótolta is.

Nagy kérdés, hogy ki hajlandó kockáztatni a szerződtetésével, ráadásul a heti százezer fontos fizetését sem valószínű, hogy lejjebb engedné Lingard. Az viszont jelen állás szerint biztos, hogy legkésőbb nyáron véget ér az örökösnek hitt frigy és Lingard otthagyja nevelőegyesületét, amelyben agyonnyomta a nyomás. Az igazi kérdés, hogy máshol elviseli-e az élsport terhét, vagy megmarad karrierje csúcspontjának a 2018-as vb-szereplés.

Kiemelt kép: Robbie Jay Barratt – AMA/Getty Images

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik