Nemzetközi foci

Megváltást várnak Dzsudzsáktól

A magyar válogatott csapatkapitánya végre elmesélte, miért nem igazolt a német Hertha BSC-hez.

Kapcsolódó cikkek

A török Bursaspor honlapjának híre szerintDzsudzsák Balázs ma délelőtt sikeresen átesett az egészségügyi ellenőrzéseken, ami vérvizsgálatot, ortopédiai, belgyógyászati, szemészeti, fül-orr-gégészeti, általános sebészeti és kardiológiai kontrollt jelentett, ezen kívül a tüdejét és a szívét is megvizsgálták, sőt radiológiai ellenőrzéseket is végeztek rajta.

A magyar válogatott csapatkapitányát hétfőn délután mutatja be hivatalosan új klubja, de reggel, az orvosi vizsgálatok közben az egyik kereskedelmi rádió, a Class FM Morning Show című műsorában nyilatkozott.

– Megmondom őszintén, amikor meghallottam először a Bursaspor nevét, azt mondtam: nem biztos, hogy ez az a csapat, amiben a váltás miatt gondolkodnék. Aztán felvetődött a lehetőség, hogy a Dinamo engedélyezi, hogy kijöhessek, és a saját szememmel nézzek körbe. Éltem a lehetőséggel, és – nem azért, mert ezt kell mondanom – nagyon kellemes csalódás volt, olyan impulzusok értek, olyan szeretet és tisztelet fogadott már az első perctől kezdve, amire azt mondom, hogy minden futballista álma, hogy így ajnározzák, őt tekintsék a legjobbnak, és úgymond megváltást várjanak tőle – mesélte Dzsudzsák.

Nagyon komoly helyre került

– A török fanatizmus erre a városra kifejezetten jellemző, az új, negyvenötezres stadiont két hét múlva fogják átadni. Négy éve bajnokságot nyertek, azóta pedig folyamatosan ott vannak a negyedik-ötödik helyen a három nagy csapat mögött. Ugródeszkának is jó a Bursaspor, hiszen a Fenerbahce most is két játékost igazolt tőlük. Nagyon szimpatikus az edző, akivel a múlt héten már beszéltem személyesen is. Négy éve ő van itt, tehát nem az jellemző, hogy kiesnek vagy bennmaradnak, vagy tét nélkül játszanak. Komoly nyomás van a csapaton. A múlt héten rajtam kívül is két játékost igazoltak Belgiumból, és további erősítéseket is terveznek, úgyhogy az eddigi benyomások alapján azt mondom, nagyon-nagyon komoly helyre kerültem.

Korábban angol és olasz klubokkal hozták kapcsolatba Dzsudzsák Balázst, a közelmúltban viszont úgy tűnt, hogy Dárdai Pál vezetőedző csapata, a német Hertha BSC fogja megszerezni, de végül ajánlattételig sem jutott el a dolog…

– Nem volt titok, hogy szó van a Hertháról, de úgy éreztem, hogy ezt rajtam kívül csak Dárdai Pál szeretné. Öt hete húzódott a dolog, és egyetlenegyszer nem kaptunk információt arról, hogy a Hertha mit akar adni, mennyi időre tervezne velem. Nem akarok rosszat mondani róluk, félreértés ne essék, de amikor hívtuk őket, a sportigazgató mindig azt mondta, hogy meglátjuk, el kell adnunk egy játékost, de ha őt eladjuk, akkor sem biztos, hogy tudunk ajánlatot adni.

Akár ingyen is mehetett volna

– A nagyszerű újságok mindent tudnak, és leírták, hogy én húszmilliót akarok, ötmilliót meg százmilliót, és mennyi az én áram. Az én áramban nem volt semmi extra, körülbelül egymillió volt, mint ahogy most is megegyeztek. Decemberben lejár a szerződésem, ilyenkor eleve nem szokás fizetni, és azt is meg tudtuk volna oldani – ha a Hertha nagyon szerette volna, hogy ez összejöjjön –, hogy kimegyünk a Dinamóhoz, és azt mondjuk, hogy mindenkinek jobb, ha én most távozom.

Magyarul: ha lemondott volna a hátralévő fél évre neki járó moszkvai fizetéséről, akkor felbontották volna a szerződését, és ingyen megszerezheti a berlini klub, de ehhez mindenképpen szüksége lett volna egy hivatalos papírra a németek részéről, hiszen azért nem mond le az oroszországi pénzéről, hogy utána otthon várja, hogy jelentkezik-e a Hertha vagy sem.

– Nagyon fontos a válogatott, illetve a saját karrierem szempontjából is, hogy ne csak otthon, vagy Moszkvában üljek, és várjam, hogy valaki jelentkezzen. Most sem dúskáltam az ajánlatokban. Megjelentek rólam hírek, amiket nem mi generáltunk. Én sem vagyok hülye, hogy visszautasítsak olyan csapatokat, amelyek megjelentek velem kapcsolatban. De én csak opcióként jelentem meg, nem az én hibám volt, vagy mi visszautasításunk, hogy nem engem igazoltak le.

Miért ne lehetne továbblépni?

– Sajnos látom, merre tart a futballunk, és hova helyeznek bennünket, ezért azt mondom, nagyon nagy dolog az is, hogy még mindig külföldön tudok maradni és ilyen igazolásokat tudok véghezvinni, még akkor is, ha az emberek ismét felszisszentek, mert ez megint nem az a csapat esetleg, amire a közvélemény várt. Ettől függetlenül nagyon nagy reményekkel vagyok itt, és nagyon biztató, ahogyan itt fogadtak, és amit itt elvárnak tőlem. Tényleg óriási itt a fanatizmus, úgyhogy futballista-szempontból azt mondom, hogy nagyon jól fogom magamat érezni, és nagyon remélem, hogy a játék is jól fog menni. És ha van egy jó szezonja az embernek, akkor innen miért ne lehetne továbblépni? Volt már rá példa. Jó emlékekkel gondolok vissza Hollandiára és Oroszországra is. Most egy újabb országban vagyok, huszonkilenc éves leszek decemberben, még nem vagyok lemaradva semmiről.

Dzsudzsák elmondta, hogy a körülményekkel, a létesítményekkel már a múlt héten megismerkedett, majd hozzátette: kíváncsi, milyen fogadtatásban lesz része a szurkolók körében a délutáni, nyilvános eseményen. Az új klubját az UEFA eltiltotta, de a szankciónak a mostani az utolsó éve, tehát jövőre már indulhatnának a nemzetközi porondon. Az új lakását egyelőre nem választotta ki, de lehet, hogy hétfő délután erre is sor kerül. A szerződésében szerepel, hogy a lakáson kívül egy Mercedes (E- vagy C-osztály) autó is jár neki, és a repülőjegyeit is fizeti a klub.

A török élvonal második fordulójában, vasárnap már szeretne játszani, hiszen attól függetlenül, hogy a Dinamo Moszkvában nem lépett pályára a közelmúltban, azért edzésben volt, tehát jó állapotban van. Egy hét talán elég lesz számára a beilleszkedéshez, de úgy véli, hogy kilencven perc elsőre még nem fog menni.

A vasárnapi megérkezésekor megjelent nyilatkozatát ezúttal némileg korrigálta, mert nem azt mondta, hogy garantálja új csapata harmadik – vagy annál is jobb – helyezését, hanem azt, hogy garantálja, minden tudását megmutatja, és gólokkal, gólpasszokkal szeretné a dobogóra segíteni együttesét.

Olvasói sztorik