Nemzetközi foci

Dzsudzsák csak a pénznek örülhetne

A korábban felvázolt feltételei közül csak a magas fizetés stimmelhet, ha a Bursasporhoz igazol.

Kapcsolódó cikkek

Ha megfeszülünk, akkor sem tudjuk hiánytalanul összegyűjteni, hogy az elmúlt években melyik külföldi csapatokkal hozták szóba Dzsudzsák Balázst. Az biztos, hogy az angol Liverpool, az olasz Lazio és Internazionale, illetve a közelmúltban a német Hertha BSC és a török Fenerbahce köztük volt. A teljes listát szinte képtelenség lenne összeállítani, olyan hosszúra és követhetetlenre nyúlt ez a szappanopera. Hogy melyik lehetőség, melyik ajánlat volt komolyabb, és melyik kevésbé, nem tudhatjuk, három dolog viszont biztos.

Dzsudzsák Balázs korábban kijelentette, hogy szeretne végre egy nyugati topligában futballozni, de a török bajnokság – amelyben a Bursaspor szerepel – nem tartozik közéjük. Azt is elmondta, hogy Moszkvánál kellemesebb környezetbe, leginkább egy nyugati világvárosba vágyik. A Törökország északnyugati részén (de már az ázsiai területen) fekvő, Isztambultól 160 kilométerre található Bursa nem számít annak. A magyar válogatott csapatkapitánya kapcsán korábban szóba kerülő csapatok legalább a múltban elértek kimagasló, Európára vagy világra szóló eredményeket. A Bursaspor még sosem.

Nézzük, mit érdemes tudnunk a zöld-fehér Krokodilokról!

A Bursaspor 1963 óta létezik, öt klub összevonásából jött létre. 1986-ban megnyerte a Török Kupát, 1967 és 2004 között az első osztályban szerepelt, majd kiesett a másodosztályba, ahonnan 2006-ban került fel újra. 2010-ben megnyerte a bajnokságot – második nem isztambuliként –, így bejutott a Bajnokok Ligája 2010–2011-es idényének csoportkörébe, ott viszont a Manchester United, a Valencia és a Rangers ellen mindössze egy pontra volt képes (döntetlen a skótok ellen), úgyhogy utolsó lett és kiesett.

Idén tavasszal a pontvadászatot a hatodik helyen zárták, viszont a Török Kupában ezüstérmet nyertek, de az UEFA kitiltotta őket a nemzetközi porondról, úgyhogy nem vehettek részt az Európa Liga selejtezőjében.

A zöld-fehérek korábbi edzői között megtalálható a román Gheorghe Hagi, a német Christoph Daum, illetve legutóbb Senol Günes. Jelenleg a 45 éves Ertugrul Saglam irányítja a csapatot, amelynek beceneve: Krokodilok. A keretben Európa-szerte ismertnek számító játékos nincs.

A bursai Atatürk Stadion 1979-ben épült, eleinte 19 ezer, néhány éve viszont már 35 ezer néző fér el benne, de hamarosan elkészül a Timsah (Krokodil) Aréna, amely 42 ezer férőhelyes lesz. Az igazgatóság elnöke az 55 éves Recep Bölükbasi, aki a többprofilú Güv-Tem cégcsoport vezérigazgatója.

Az ország negyedik legnagyobb városa – amely a világörökség része – egyébként híres a síparadicsomáról, az oszmán szultánok mauzóleumairól és termékeny földjéről. Híresek a gesztenyéből készült bursai édességek és az itteni iskender kebab.

Nos, nagyjából így foglalható össze Dzsudzsák Balázs következő klubjának múltja és jelene. Hogy honfitársunk korábbi kívánságainak, elvárásainak nem felel meg, azt burkoltan ő is jelezte legutóbbi Facebook-bejegyzésében: „Elmondtam több interjúban is, hogy nekem más klub a prioritás, de azt is hangsúlyozom, hogy a végsőkig én sem várhatok, hiszen játszani szeretnék, pontot tenni az ügy végére.”

De mivel helikoptert küldtek érte Isztambulba, a klub nyilván nem áll rosszul anyagilag, szóval legalább ez a része rendben lesz, és ismét egy vagyont fog keresni. A tévében pedig nézheti az európai topligák meccseit.

Olvasói sztorik