Nemzetközi foci

Mindig a Fradi lesz a legnagyobb magyar klub

Véli a lengyel szövetség egykori elnöke, Michal Listkiewicz; a Lech az esélyes a Videoton ellen.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

A Lech Poznan ellen folytatja szereplését a Videoton az Európa Ligában. A magyar bajnok a lengyel aranyérmes legyőzésével a főtáblára juthatna, ám a többi között a lengyel szövetség egykori elnöke, Michal Listkiewicz is jelezte, a párharc esélyesének a Lech számít.

Listkiewicz jól ismeri a magyar futballt – a többi között tanult is Magyarországon –, erről adott számot a przegladsportowy.pl portálnak adott nyilatkozatában, amiben arról is beszélt, hogy korántsem a Videoton a legpatinásabb klub a magyar mezőnyben.

– A Videoton sosem volt Magyarország legnagyobb csapata. A jelenlegi eredményektől függetlenül az mindig a Ferencváros lesz – szögezte le.

Bár két bajnok találkozik, az egykoron sportújságíróként is dolgozó szakember szerint a Videoton még csak a dobogóra sem fér fel a magyar klubok örökrangsorában.

– A Lech riválisa jó eredményeket ért el az elmúlt időszakban, de még mindig csak a negyedik-ötödik számú csapat Magyarországon. Korábban egy olyan cég volt a szponzora, mely a kommunizmus idején televíziókat gyártott, a komolyabb sikereket viszont később érte el – mondta a többi között 1985-ben UEFA-kupa döntőig menetelő Videotonról az egykori lengyel elnök.

A Puskás Akadémia egyértelműen jót tett a székesfehérvári labdarúgásnak, de ehhez kellett nem kevés támogatás is a politika részéről – ezt is kiemelte nyilatkozatában.

– A klub szerencsés, hogy székesfehérvári székhelyű, itt született ugyanis Orbán Viktor miniszterelnök, aki imádja a sportot. Kulcskérdés a sport a kormány számára, az iskolákban is hangsúlyt fektet a testnevelésre. A Videotonnál is szerepet vállalt, nagy klubbá akarja tenni. Létrehozták a Puskás Akadémiát, mely az ország minden pontjáról várja a tehetségeket, akik holland és német edzőktől tanulhatnak. Láttam, hogyan működik ez a rendszer, és azt mondom, néhány éven belül nem csak a klubnak, hanem a magyar labdarúgásnak is hasznára fog válni.

Ha néhány szezonnal korábban csap össze a két csapat, akkor talán nehezebb megjósolni a végeredményt, a lengyel labdarúgás erősödése miatt azonban most más a helyzet.

– Nálam a Lech a favorit. Ha a két csapat néhány évvel ezelőtt találkozott volna, akkor azt mondtam volna, hogy ötven-ötven százalék esélye van a két csapatnak a továbbjutásra, de ma egyértelműen a lengyel bajnok az esélyesebb. Kár, hogy zárt kapuk mögött játsszák a poznani meccset, a harmincezer hazai szurkoló ugyanis megbéníthatta volna a Videoton játékosait.

Olvasói sztorik