Nemzetközi foci

A zárt kapu ellen érvelnek

A Lengyel Labdarúgó Szövetség (PZPN) levelet küldött az UEFA-hoz a Lech Poznan ügyében.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

A PZPN levelet küldött az UEFA vezetőségének, amelyben felhívja a figyelmet arra, hogy mindenben támogatja az európai szövetség rasszizmusellenes tevékenységét, és ennek megfelelően a 2012-ben bevezetett szigorú rendszabályok szerint kerülnek megrendezésre a mérkőzések. Ugyanakkor aggodalommal tekintenek az olyan döntésekre, amely most például a Lech Poznań – Videoton Európa Liga-selejtezőt is érinti, nevezetesen, hogy az első meccset zárt kapuk mögött kell megrendezni.

A PZPN szerint az a drapéria, amely miatt ilyen súlyos büntetést kapott a poznani klub, semmilyen rasszista szöveget nem tartalmaz. Arra is emlékeztet a levél, hogy a vitatott drapériát ellenőrizték a meccs előtt, látta az UEFA ellenőre is, és senki nem emelt kifogást ellene. Mi több, ez a drapéria a múltban is sokszor kint volt a stadionban, illetve Európában is.

Mint ismert a „Rasszunk vére” feliratot is tartalmazó drapériát a FARE antirasszista szervezet jelentette fel az UEFA-nál. A PZPN felteszi a kérdést: vajon miért nem a mérkőzés előtt szóltak a FARE aktivistái? Ha ez ilyen sértő, miért engedték, hogy az egész meccsen kint lógjon a stadionban, és a televízió közvetítésén is látsszon? A PZPN felteszi azt a kérdést is, hogy miért van kettős mérce: vagyis miközben minden jobboldali tartalmú drapériát betiltanak, olyanokat is, amelyeknek semmi köze a nácizmushoz vagy a fasizmushoz, akkor miért lehetnek kint Európa-szerte olyan kommunista szimbólumok a stadionokban, mint a sarló és kalapács vagy Che Guevara arcképe? A PZPN levelében nehezményezik, hogy soha nem hallottak az ilyen jelképek megbüntetéséről.

„A mi tudatunkban a kommunizmus hasonlóan bűnös rendszer volt, mint a náci rendszer, ezért a mi értékelésünk szerint azok szimbólumait vagy a hozzáköthető tartalmakat is büntetni kell” – írja a PZPN. A levél végén megjegyzik, hogy a Lech Poznan vállalta, hogy a vitatott drapéria soha többet nem lesz kint az UEFA mérkőzésein, viszont elvárják a konstruktív együttműködést az UEFA-tól is. A Lech Poznan fellebbezett a büntetéssel szemben – írja a laczynaspilka.pl cikke alapján az Ekstraklasa.hu Facebook-oldal.

Mit tartalmaz a drapéria?

A poznaniakat tehát nem pirotechnika vagy rendbontás miatt büntették meg, hanem egy meglehetősen kisméretű drapéria miatt, amelyen a következő olvasható: Legion Piła – Krew naszej rasy. Piła egy Poznań közeli város, tehát az ottani szurkolói csoport feliratáról van szó. A szöveg többi része: „Rasszunk vére”. Az UEFA szemét ez a szöveg szúrta, ezt minősítette rasszistának, pontosabban egy lengyel antirasszista szervezet feljelentéséről van szó.

A poznaniak meglehetősen aránytalannak tartják a büntetést egy olyan drapéria miatt, ami közvetlenül nem uszít senki ellen, és nem minősít negatívan senkit.

Olvasói sztorik