Nemzetközi foci

Ütősebb a Lech kupamúltja, mint a Videotoné

A fehérváriak EL-selejtezőbeli ellenfele már kétszer is túlélte a csoportkört a második számú európai sorozatban.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A lehetséges legkeményebb ellenfelek közül az orosz Rubin Kazanyt és a török Fenerbahcét elkerülte a Videoton az Európa Liga negyedik selejtezőkörében, de a lengyel bajnok Lech Poznan ellen sem lesz egyszerű kiharcolnia a továbbjutást. A fehérvári csapat EL-, illetve UEFA Kupa-múltja annyiban persze fényesebb, hogy harminc éve a döntőig menetelt – ám ezért még nem adnak a jelenben semmit, márpedig az Európa Ligában a Lech Poznannak van több büszkélkedni valója.

A lengyel csapat, amely a bajnoki rájátszásban szerezte meg az aranyérmet a Legia Warszawa elől, a BL-selejtezőben a bajnoki ágon két vereséggel esett ki a svájci FC Basel ellenében, így került a Vidi ágára. Lengyelország hétszeres bajnokáról beszélünk, amely 2010 után ért fel odahaza ismét a csúcsra. Az 1922-ben alapított kék-fehér klub több mint hatvan évet várt első megkoronázására, 1983-ban hódította meg először a ligát. Előtte egy évvel a kupát, 1984-ben pedig mindkét sorozatot – aztán a nyolcvanas aranyéveket a kilencvenes évek elején újabb fellángolás követte, 1990–1993 között háromszor lettek bajnokok.

Utána sokáig nem jött össze, csak két kupagyőzelem – viszont 2008-ban és 2010-ben a nemzetközi porondon szépen meneteltek. Az Európa Ligában mindkétszer bejutottak a csoportkörbe, és nem is álltak meg ott. 2008-ban a Nancy, a CSZKA Moszkva, a Deportivo La Coruna és a Feyenoord volt az ellenfelük az ötös csoportban (minden csapat csak egyszer játszott a másikkal), és a lengyelek bejutottak a harmadik körbe, ahol az olasz Udinese igen szoros csatában ejtette ki őket (2-2-, 2-1).

Még látványosabb volt a 2010-es produkciójuk – igaz, a BL-selejtezőben az azerbajdzsáni Inter Bakut csak tizenegyesekkel búcsúztatták, mielőtt a cseh Sparta Praha kiejtette őket –, mivel az EL-csoportkörben a Juventus és a Salzburg ellen is veretlenek maradtak (az olaszokkal 1-1-et és 3-3-at játszottak, utóbbi meccsen mindhárom góljukat az egykori zalaegerszegi csatár, Artjoms Rudnjevs szerezte). A Manchester City 3-1-es legyőzése pedig még annál is nagyobb bravúr volt. De a legjobb tizenhat között a portugál Braga két 1-0-s győzelemmel megállította őket. És ha már csatárok: a jelenleg legmagasabban jegyzett lengyel játékos, Robert Lewandowski annak idején szintén viselte a Lech Poznan mezét.

Aminek viszont nem kell elijesztenie a fehérváriakat, az a Lech Poznan elmúlt három évi teljesítménye az Európa Ligában: egyik selejtezőt sem tudták végigvinni, olyan csapatok búcsúztatták őket, mint a svéd AIK, a litván Vilnius és az izlandi Stjarnan… Persze, a Videoton sem büszkélkedhet például a montenegróia Mladost Podgorica elleni kieséssel, ugyanakkor ne feledjük, Paulo Sousa vezetésével a fehérváriak is jártak a főtáblán három évvel ezelőtt.

A Lech Poznan ugyanúgy kezdte az idei bajnokságot, mint itthon a Videoton: három forduló után egy győzelemmel és két vereséggel a 12. helyen áll a 16 csapatos Ekstraklasában. Magyar különítményük (Kádár, Lovrencsics, Holman) mellett német, svájci, finn, ghánai, bosnyák, skót és gambiai légiósuk is van – a Vidi szintén elég gazdag külföldi felhozatalát ismerve talán még fogadni is lehet majd a meccs előtt, melyik együttes kezdőcsapatában lép pályára több honfitársunk.

Olvasói sztorik