NB I

A bajnokot is bedarálta a Ferencváros

Böde Dániel duplázott, a Videoton egyszer még egyenlített emberhátrányban, az ultrák demonstráltak.
OTP Bank Liga, 4. forduló
Videoton – Ferencváros 1-3 (0-1)
Székesfehérvár, 3000 néző. Játékvezető: Andó-Szabó
Videoton: Danilovics – Heffler T., Vinícius, Lang, Szolnoki – Gyurcsó (Oliveira, 58.), Luijckx, Kovács I. (Sejben, 82.), Pátkai – Ivanovszki, Soumah (Feczesin, a szünetben). Edző: Bernard Casoni
FTC: Dibusz – Dilaver, Leandro, Nalepa, Ramírez – Nagy Á. – Varga R. (Haraszti, 87.), Gera, Hajnal, Lamah (Nagy D., 71.) – Böde Edző: Thomas Doll
Gólszerzők: Ivanovszki (50.), illetve Heffler (öngól 11.), Böde (57., 81.)
Kiállítva: Vinicius (36.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Thomas Doll, a listavezető Ferencváros vezetőedzője Somalia távozása miatt (a légiós a Toulouse csapatába igazolt, sajtóértesülés szerint több mint kétmillió euróért) újítani volt kénytelen: Nagy Ádám kezdett a Fradiban az elszerződő légiós helyén.

Bernard Casoni is megkeverte a kezdőcsapatát, bár ő taktikai okokból: a szezonban eddig erősen gólképtelen címvédő két csatárral kezdett, Ivanovszki mellett Soumah is ott volt a kezdőben, ami 4-4-2-es felállást jelzett. A Vidiben a cserepadon ott volt a sérülése után visszatérésre készülő Feczesin Róbert.

Bántóan üresek voltak a széksorok a Sóstói-stadionban néhány perccel a kezdés előtt, miközben a kapukon kívül kisebb tömeg nyomorgott, avagy a beengedés továbbra sem működik rendesen… A meccs előtti levelezésnek a fehérvári tábor és a klubvezetés között alighanem lesz folytatása – a Vidi-ultrák a találkozó előtti gyászszünetben (amit egy szurkolótársuk emlékére tartottak…) is belekiabálták MLSZ-gyalázó rigmusukat.

A Ferencváros kezdett aktívabban és veszélyesebben, a harmadik percben Lamah lövését blokkolták helyzetben a hazai védők, majd Gera fejelhetett – igaz, lesről. A 11. percben addig dugdosta a labdát a Fradi, míg a hálóba nem jutott: Böde léphetett ki ziccerben, a kifutó Danilovicsban elakadt a labda, a kapus lábáról azonban a csatár mögött szerelni igyekvő Heffler Tiborra, onnan pedig a kapuba pattant (0-1). A szezonban ez volt a harmadik Videoton-öngól…

A 15. percben váratlanul hatalmas üdvrivalgásban tört ki a máskor semleges sarki szektort megtöltő szurkolói csoport: ekkor ért be a stadionba a Fradi-tábor, amiben valószínűleg a fehérvári ultrák segítették őket – majd falrengető hangerővel felhangzott a „b…i MLSZ!”-kórus, immáron kétszektornyi torokból. Utána azért a szurkolással is foglalkoztak a drukkerek.

Kiegyenlítettebb lett a játék, egészen a 36. percig, amikor Vinicius butaságot csinált: egy sárga lap után indulatosan visszaszólt Andó-Szabónak, a játékvezető pedig (teátrálisan eljátszva a felháborodott elöljárót) kiállította a Videoton csapatkapitányát. Három öngól után a harmadik piros lap, ugyancsak egy hónap alatt! Úgy tűnik, a bajnokcsapat minden tekintetben összeomlott.

A 44. percben váratlanul futballra emlékeztető jelenetet láttunk a hazaiaktól: Ivanovszki egy csellel tisztára játszotta magát a tizenhatoson belül, erős lövését Dibusz kiöklözte. Egy perccel később Kovács István lövése a védőkről vágódott le, de hiába reklamáltak kezezést a hazaiak. Meglehetősen zaklatott hangulatban ért véget a máskülönben igencsak szolid színvonalú első félidő.

A teljesen használhatatlan Soumah helyére Feczesin érkezett a Vidibe, Gyurcsó nem túl erős lövését védte vetődve Dibusz a folytatás felvezetéseként, az ötvenedik percben pedig egyenlített az emberhátrányban futballozó Videoton. Szolnoki ment el a bal oldalon, beadása Dibuszról Ivanovszki elé pattant, a macedón csatár pedig megszerezte első bajnoki gólját (1-1). Gyorsan felébredt az FTC, Ramirez löketét kellett védenie Danilovicsnak. Egyszeriben rangadó kinézete lett a meccsnek. Az 53. percben már ismét a zöld-fehérek vezettek, hasonló góllal, mint amit kaptak. Dilaver éles beadása Danilovicsról pont Böde elé pattant, aki estében helyezett a jobb sarokba (1-2).

A gólváltás után egy ideig még ebben a ritmusban folytatódott a mérkőzés, Szolnoki mentett hatalmasat a saját ötösén, a szöglet után pedig Danilovics védte bravúrral Hajnal távoli lövését. A behúzódó Videotonnak is akadt veszélyes ellentámadása, de a szélről belőtt labda ezúttal nem jó ember elé pattant. A hazaiakból, úgy tűnt, az utolsó húsz percre elfogy az erő, a Ferencváros játékosai minden labdára előbb értek oda. Egy előrevágott labdával mégis Ivanovszki futhatott el, de nem maradt elég ereje a lövésre. Igaz, Doll így is igen dühös lett a Fradi kispadjánál…

A 75. percben majdnem a tizenhatos vonaláról rúghatott szabadot a Fradi, Leandro azonban feladta a labdát Danilovicsnak. A 81. percben eldőlt a meccs: Hajnal tökéletesen tekert középre egy mélységi beadást, Böde zavartalanul érkezett és előrevetődve fejelt a bal sarokba. A Fradi-ultrák ezt a gólt is egy kis Kubatov-gyalázással ünnepelték. Pedig Böde Dániel is megérdemli az ünneplést, hiszen két forduló alatt ez volt a második duplája.

A Fradi teljesen megérdemelten nyert, sorozatban ötödször is megverve a fehérváriakat. A Sóstói-stadion közönsége „Burcsa, takarodj!” kórussal búcsúztatta a csapatot (és a vezetőit). Az FTC továbbra is hibátlan mérleggel vezeti a bajnokságot, a Videoton mérlege Casonival négy meccsen három vereség és kilátástalan játék.

A találkozó után a Fradi-ultrák magukhoz hívták a csapatot, a játékosok ugyan nem mentek ki a táborhoz, de a pályáról megtapsolták őket.

A mérkőzést a Rangadó.hu szakértője, Nagy László, az Újpest egykori olimpiai bajnok játékosa, majd vezetőedzője értékelte:

Nem jelentett meglepetést a két csapat játéka, bár a Videoton talán még annál is gyengébb volt, mint amilyenre számítottam. Morálisan teljesen szétesett csapat benyomását kelti, nem látom, mit akarnak játszani, hiányolom azt a bajnokcsapatot, amelyet az előző szezonban láttunk. A magánügyük, hogyan bombázták szét az előző keretet, és mit hoztak össze helyette, nekik kell elszámolniuk a közönségük és a labdarúgásunk felé.

Langyosabban kezdett a Fradi, de most az egyszer elfogadom, méghozzá az időjárás, a fülledt, párás meleg miatt. Egyébként végig uralták a játékot. A második félidő elején mintha bennmaradtak az öltözőben, nem vették komolyan ezt a gyenge Videotont, és a labdarúgás ilyen, elég egy hiba, és egy pillanat alatt gólt kaptak, ám aztán rúgtak is egyet, és végül megérdemelten nyertek. Most nem voltak olyan fürgék, lendületesek, de a négyből négyes mutató nem néz ki rosszul…

Ami a kiállítást illeti: a sikertelenség fegyelmezetlenséget szül, mindez pedig az edzőváltásra és a keret szétbombázására vezethető vissza. Tönkre vágták a bajnokcsapatot, úgyhogy ne csodálkozzanak, ha a közönség felháborodik és szidnak mindenkit.

Olvasói sztorik