Nemzetközi foci

Pintér Attila nyomdokain a Fradi?

Az elmúlt években több magyar csapat is felállt az 1-0-s hátrányát követően a nemzetközi porondon.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Mint ismert, hátrányból várja a Ferencváros az FK Zeljeznicar elleni Európa Liga-selejtező visszavágóját. A Fradi 1-0-ra kapott ki a bosnyákoktól hazai pályán, így elég nehéz helyzetből vág neki az idegenbeli második meccsnek.

Nem sűrűn fordult elő a nemzetközi porondon az elmúlt években, hogy magyar csapat hátrányból fordított volna, de ha nagyon keresünk, azért találunk példát feltámadásra. 2012-ben a Bajnokok Ligája selejtezőjében a Debrecen az albán bajnok Skenderbeu otthonában 1-0-ra kikapott, a Nyíregyházán rendezett visszavágón azonban Coulibaly két, illetve Varga József egy góljával 3-0-ra nyert, így magabiztosan jutott tovább a következő körbe, ahol a BATE Boriszov állította meg.

2010-ben a Győr a Montpellier ellen hajtott végre bravúrt, nem is kicsit: bár a francia csapat 1-0-ra nyert az ETO vendégeként az Európa Liga-selejtezőn, a visszavágón az első félidő végétől emberhátrányban játszó Pintér-csapat Valentin Babics találatával 1-0-ra hozta le a rendes játékidőt. A hosszabbítás nem hozott újabb gólt, így tizenegyespárbaj döntött, amelyet 4-3-ra megnyert az ETO.

Nagyot ugrunk az időben: 2001-ben az Intertotó Kupában a Lombard FC Tatabánya az örmény Shirak ellen hazai pályán kikapott 3-2-re. Az idegenbeli visszavágó azonban Schafranek, Véber György és Pekovics góljaival 3-1-es sikert hozott, így továbblépett a csapat, amely két körrel később az olasz Brescia ellen búcsúzott szoros csatában.

A 2000-es kupanyáron a Vasasnak sikerült hátrányból felállnia az UEFA Kupa-selejtezőben. A lett FK Ventspils vendégei voltak Kabát Péterék, és már az első félidőben 2-0-s hazai vezetést mutatott az eredményjelző. A 87. percig tartott a Vasas-gólcsend, akkor Szili Attila szépített, ami igencsak jó előjel volt a visszavágóra. A második meccs sem kezdődött azonban jól, már a hatodik percben előnybe került az ellenfél. Kabát hamar egalizált, de Aranyos Imre 46. percben begyűjtött piros lapja igencsak megnehezítette a hazaiak dolgát a folytatásban. A meccs hőse Pető Tamás lett, aki előbb a 75. percben vezetést szerzett, majd a hosszabbítás utolsó pillanataiban, a mérkőzés 120. percében a továbbjutást érő (3-1) találatot is belőtte.

A BL-ben az Újpest is bemutatott egy fordítást az elmúlt húsz évben: 1998 nyarán a lilák szintén 1-0-ra kaptak ki a moldovai Zimbru Kisinyov otthonában. Idegenben lőtt gól nélkül nagyon nehéz dolga volt a csapatnak, de Miriuta László már a 18. percben ledolgozta a hátrányt a visszavágón. Erre viszont tíz perccel később érkezett is a vendégek válasza (1-1). Kovács Zoltán a 72. percben szerzett vezetést, majd egy percre rá Pető Tamás kapott piros lapot. Kovács lett a meccs hőse, aki a 91. percben ismét eredményes volt (3-1), és bár utána Sebők Vilmost is leküldte a játékvezető, végül kitartott a kétgólos fór.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik