Nemzetközi foci

Erre senki sem számított: odahaza kikapott a Fradi

A Ferencváros 1-0-s vereséget szenvedett a bosnyák FK Zeljeznicar elleni Európa Liga-selejtezőn.
Európa Liga-selejtező, 2. forduló, 1. mérkőzés
Ferencvárosi TC – FK Zeljeznicar (bosnyák) 0-1 (0-0)
Groupama Aréna, 8300 néző. Játékvezető: Jónsson (izlandi)
FTC: Dibusz – Dilaver, Nalepa, Leandro, Ramírez (Sestak, a szünetben) – Lamah (Gyömbér, 68.), Busai (Hajnal, a szünetben), Gera – Varga R., Böde, Somalia. Edző: Thomas Doll
Gólszerző: Beganovic (90.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

A Ferencváros a múlt heti zárt kapus mérkőzés után népes közönség előtt fogadta a bosnyák FK Zeljeznicar csapatát az Európa Liga-selejtező második fordulójának első meccsén. A szarajevói vendégeket háromszáz lelkes drukker kísérte el, akik félmeztelenre vetkőzve szurkoltak. A Fradinál az új játékosok közül Stanislav Sestak és Radó András a kispadon kapott helyet – ahogyan Hajnal Tamás is –, a holland másodosztályú Go Ahead Eagles ellen gólt szerző Haraszti Zsolt viszont még ott sem.

Az ötödik percben Djelmic révén veszélyeztettek először a bosnyákok, akik a folytatásban is több ígéretes akciót vettek, majd a túloldalon Varga Roland szabadrúgása után Gera Zoltán fejelt fölé. A 21. percben Lamah remek beadása minden lábat elkerült középen, a gólvonal közelében. Utána a kapu elé visszalőtt labdából is nagy helyzet alakult ki, egy tizenegyes is elmaradt – Bogdanovic felkarjára pattant a labda –, majd Böde Dániel fejelt fölé.

A 36. percben egy újabb szabadrúgás után Leandro négy méterről a kapu fölé lőtt. A 42. percben Lamah távolról a kapufát találta telibe, de a gól csak nem akart összejönni. Az első félidő elejét a vendégek, a további időszakot viszont egyértelműen a magyarok uralták.

A második félidő elején Dibusz Dénes nagyot védett, de már lesállás előzte meg a szarajevóiak helyzetét. Az 56. percben Böde Dániel passzából a csereként beállt szlovák Sestak szerezhetett volna gólt, de nem jutott el hozzá a labda. A 76. percben Gyömbér Gábor beadását Varga Roland fejelte fölé. Hiába küszködött, próbálkozott a Fradi, ráadásul a kilencvenedik percben Diatta passzát Beganovic a hálóba lőtte (0-1). A másik oldalon további két helyzet adódott, de Nalepa és Sestak sem tudott egyenlíteni.

Meglehetősen nehéz visszavágó vár a ferencvárosiakra a jövő héten…

Edzői értékelés

Thomas Doll, FTC: – A nemzetközi szinten ki kell használni azt a kevés helyzetet, amit meg tudunk magunknak teremteni. Mérges vagyok, mert a mérkőzés folyamán kevés lehetőséget engedtünk az ellenfélnek, erre az utolsó percben kapunk egy ilyen gólt, pedig a játékosaink keményen küzdöttek. Kettőt cseréltem a szünetben, mert reagálnunk kellett az eseményekre. A középpályán akartuk jobban birtokolni a labdát, és a becserélt fiúk jó munkát végeztek. Nem fog gondot okozni, hogy önbizalmat adjunk a csapatnak. Elutazunk Boszniába, ott kell győznünk. A bosnyák szurkolók itt ünnepelnek a mi stadionunkban, de azért van még kilencven percünk. Nem szabad elfelejteni, hogy egy erős csapat ellen játszottunk, itt más a színvonal a magyar bajnoksághoz képest, és ennek tükrében úgy gondolom, hogy jól oldottuk meg a feladatot, de egyszerűen nem használtuk ki jól a helyzeteinket.

A mérkőzést a Rangadó.hu állandó szakértője, Kereki Zoltán, a Zalaegerszeg és a Haladás egykori válogatott védője értékelte:

Összességében egyetértek Thomas Doll-lal, aki azt mondta, hogy alapvetően jól játszott a csapata. Sorozatos helyzetek és óriási mezőnyfölény jellemezte a Fradi futballját, különösen a huszadik perc után. Támadószellemű, agresszív, látványos, jó játékot láthattunk. Elég, ha csak Gera és Böde fejesét, Lamah helyzetét, Leandro nagy lehetőségét, vagy Lamah kapufáját említem.

Böde esetében szerintem a földre kellett volna fejelni a labdát. Az volt az egyik legnagyobb helyzet, a másik pedig Leandro közeli lövése. Ha bízik a jobb lábában, és nem ballal lövi el, nem lehet, hogy nem születik belőle gól. Ennyi helyzet után gól nélkül maradni elképesztő. A Zeljeznicarnak helyzete is alig volt az első félidőben, akkor nagyobb volt a különbség a Fradi javára. A szünet után némileg kiegyenlítettebbé vált a játék, akkor már a vendégek is kihagytak egy-két lehetőséget.

https://www.youtube.com/watch?v=YhYBlXsWxvE

Továbbra is példaértékű, amit Gera Zoltán csinál a pályán. Körülbelül így kell szeretni a futballt, és ilyen alázattal kell játszani. A kalapomat megemelem azelőtt, aki ennyit fut, hajt, erőlködik, helyzetbe kerül, és ilyen alázattal dolgozik. A Ferencváros játékosai maximális erőbedobással futballoztak, szó sincs róla, hogy tartalékoltak volna. A lélektani pillanatokat nem tudták kihasználni, és a sok kihagyott helyzet mindig megbosszulja magát, ez nem csak egy frázis.

Ráadásul kaptak egy peches gólt, mert Somalia lábáról éppen Beganovic elé pattant a labda, de még ezután is volt két helyzetük a hazaiaknak. Tudjuk, hogy Szarajevóban mi vár a Ferencvárosra, de úgy érzem, jobb csapat a magyar. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy biztosan továbbjut, de szerintem a mostani vereség ellenére is van esélye. Úgy látom, elég jól együtt van a szakmai stáb és a játékosok, jó hangulatú csapatnak tűnik a Fradi, éppen ezért gondolom, hogy van esélye.

Nagyon érdekes meccs volt. A Ferencváros nagyon fontos a magyar labdarúgás számára, mert a legtöbb szurkolót képes megmozgatni idehaza. Szeretném, ha Szarajevóban jó játékkal kiharcolná a továbbjutást.

Olvasói sztorik