Nemzetközi foci

Debrecen: vezetés, majd hátrány után döntetlen

A DVSC 2-2-t játszott a lett Skonto FK otthonában az Európa Liga-selejtező második fordulójának első mérkőzésén.
Európa Liga-selejtező, 2. forduló, 1. mérkőzés
Skonto FK (lett) – Debreceni VSC-TEVA 2-2 (1-1)
Riga, 1500 néző. Játékvezető: Kristoffersen (dán)
DVSC: Verpecz – Jovanovics, Brkovics, Mészáros N., Korhut – Bódi, Varga J., Szakály P., Tisza (Szécsi M., 80.) – Sidibe (Castillion, 70.), Balogh N. (Horváth Zs., 93.). Edző: Kondás Elemér
Gólszerzők: Karasausks (27., 47.), illetve Tisza T. (9.), Castillion (72.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

A Debrecen a lett fővárosban, a rigai Skonto FK otthonában lépett pályára az Európa Liga második selejtezőkörének első meccsén. A magyar csapat nem készült kimondottan biztató előjelekkel a találkozóra, hiszen előző mérkőzését 2-0-ra elvesztette Montenegróban. Akkor a trópusi forróság okozott problémát, most pedig szakadó eső nehezítette a csapat dolgát. Az eddigi hiányzók mellett a belázasodó Zsidai László sem utazott el a DVSC-vel.

Álmoskás kezdés után némi meglepetést, de rendkívül örömteli fejleményt jelentett a magyarok gólja: a kilencedik percben Balogh Norbert beadását Tisza Tibor kapásból a hálóba bombázott (0-1). A folytatásban elállt az eső és kisütött a nap, de a játék nem igazán változott. Mindkét csapat igyekezett támadásokat építeni, de az átütőerő hiányzott, egyedül a rögzített helyzetek utáni beívelések tűntek ígéretesnek, ám ziccerek azokból sem alakultak ki.

Ahogyan az elején a DVSC góljának, úgy a Skonto egyenlítésének sem volt komoly előzménye, márpedig a 27. percben Karasausks egy szép egyéni akció során elvitte a labdát két védő között, majd laposan a hálóba lőtt (1-1). Ez volt a lettek első kapura lövése… A hazaiak belelendültek, és több veszélyes támadással is próbálkoztak, majd a 39. percben Tisza Tibor szabadrúgása szállt a kapufa mellé, a szünet előtt pedig a kapufát találta telibe.

https://www.youtube.com/watch?v=nHPiXqr9DfY

A szünet után a Debrecen folytatta az első felvonás nagyobb részében mutatott lagymatag focit, amit a házigazdák nagyon gyorsan kihasználtak: ezúttal is Karasausks vette palira a magyar csapat védelmét, a befejezése pedig megint higgadt és pontos volt (2-1). A folytatásban Jovanovics beadását Sidibe fejelte Szakály Péter elé, ő éles szögből átemelte a kimozduló kapus fölött, de a gólvonal közeléből mentettek a lettek. Az 54. percben Sidibe lőtt a kapufa mellé.

Fölényben voltak a vendégek, akik a hetvenedik percben pályára küldték az új szerzeményt, és a holland Geoffrey Castillion a 72. percben egy remek egyéni megmozdulás végén közelről a hálóba lőtt (2-2). Négy perccel később egy szöglet után a hazaiak kerültek helyzetbe, mert Verpecz a labda mellé nyújt, majd ismét Karasausks veszélyeztetett. A hajrában Balogh Norbert közeli lövése éppen Castilliont találta telibe, és mivel több gól már nem született, a debrecenieknek meg kellett elégedniük a döntetlennel, pedig a játék képe alapján simán győzhettek volna.

– Jól kezdtük a meccset, hamar betaláltunk, de egy hibából hagytuk, hogy kiegyenlítsen az ellenfél. A szünet után átszerveztük a játékunkat, de túl könnyen engedtük, hogy gólt szerezzen az ellenfél. Ezt követően sok helyzetet alakítottunk ki és gólt is lőttünk. Valamivel jobb helyzetben vagyunk, de ezt a mai meccset is megnyerhettük volna – idézi a haon.hu oldal Kondás Elemért, a DVSC edzőjét.

A mérkőzést a Rangadó.hu állandó szakértője, Gyarmati András, a DVSC utánpótlásedzője értékelte:

Mindkét csapat a biztonságos védekezésből indult ki, és ez debreceni részről ült is egy darabig, ráadásul sikerült is gólt szerezni. Igen ám, de ilyenkor még nagyobb összpontosítás kell ahhoz, nehogy az ellenfél játékosai közül valaki kilépjen, és egy az egyben maradjon egy védővel. Mégis ez történt, a hazaiak támadója köszönte szépen, besétált a tizenhatoson belülre, és gyönyörűen elrúgta a sarokba a labdát.

Debreceni oldalon egy kis hullámvölgy következett, sok labdavesztéssel. Talán megijedtek, pedig lényegesen jobb csapatot alkotnak, mint a lettek, akik feljöttek, és az első félidő vége felé már ők domináltak, bár nagy helyzeteket nem tudtak kialakítani.

A második félidő elején mindenki csak nézte, ahogy a hazaiak támadója viszi a labdát, senki nem lépett oda, és máris a Skonto vezetett. Ekkor végre elindultak a mieink, elkezdtek igazán futballozni, pontosabbá váltak a labdák, és számos helyzetet sikerült kialakítaniuk. Ezek alapján öt-hat gólt is lőhettek volna, de érhetetlen, hogy az utolsó gondolatok, passzok, lövések miért nem stimmelnek.

Talán a slendriánság, a figyelmetlenség, a nem kellő összpontosítás miatt maradtak ki a lehetőségek, ezért nem tudta megnyerni a DVSC meccset, holott lényegesen többet birtokolta a labdát, mezőnyfölényben volt, az összjátékban is jobb volt, csak a győztes gól hiányzott. A hazai visszavágón a gólszerzőjüket semlegesíteni kell, és akkor simán be tudja húzni a továbbjutást a Debrecen, nem lesz probléma.

Olvasói sztorik