Nemzetközi foci

Újabb magyarok Amerikában?

Peter Vermes és Urbányi István jó kapcsolata révén további honfitársaink kerülhetnek az USA-ba.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

A magyar kapcsolatról közölt cikket Peter Vermes (vezetőedző), Urbányi István (utánpótlásedző) és Németh Krisztián (játékos) klubja, az észak-amerikai profiligában (MLS) szereplő Sporting Kansas City honlapja.

Az egész történet, illetve a barátság 26 évvel ezelőtt kezdődött, amikor Vermes és Urbányi is a Győri ETO FC-ben futballozott. A kapcsolatuk akkor is megmaradt, amikor Vermes a holland FC Volendam színeiben folytatta pályafutását1990-ben, majd a megalakuló MLS-be igazolt 1995-ben. Urbányi első magyarként, 1997-ben szerződött Amerikába, a San Jose Clash együtteséhez.

Több tucat telefonhívás, levelezés és emailváltás zajlott le köztük, és Urbányi kacérkodott a Kansasba költözés gondolatával. Három lánya már az Egyesült Államokban élt, ezért logikus lépésnek tűnt, hogy megkeresse régi barátját, egykori csapattársát.

– Nagyon egyszerű dolog összebarátkozni, és jó kapcsolatban lenni vele, mert nem csak nagyszerű futballista, hanem nagyszerű ember. Félig magyar, de ahogy mosolyog, és ahogy a dolgokat látja, az alapján teljesen magyar – mondta a vezetőedzőről Urbányi.

Vermes akadémiai edzői állást kínált neki a Sporting KC-nél 2014-ben, mert tudta, hogy ez a fajta klubkultúra és a győztes mentalitás közel áll hozzá, illetve megbízhat benne.

– Amikor munkatársakat keresek, fontos, hogy kiváló minőségű edző, és nagy teljesítményű ember legyen az illető, lehetőleg olyasvalaki, akivel már kapcsolatban voltam, és tudom, mire számíthatok tőle – magyarázta Vermes. – Sok évvel ezelőtt már játszottunk együtt, és sokféleképpen tartottuk a kapcsolatot. Most, hogy itt dolgozik, a klub több területén is segíthet, mert a bizalmamba fogadtam, és jó minőségű munkát végez. Ő egy hatalmas érték, nem csak nekem, hanem a klubnak is.

Az elmúlt néhány évben a Sporting KC emberei már komoly figyelmet fordítottak Magyarországra. Vermes és Urbányi nagy szerepet játszott abban, hogy egy olyan tehetség, mint Németh Krisztián, illetve a friss igazolás, az U18-as Sallói Dániel odakerülhetett.

Vermes hisz abban, hogy az ő dinamizmusa és Urbányi segítsége révén további magyar játékosat csábíthatnak az MLS-be és a Sporting KC-hoz.

– Egyrészt van magyar hátterem, és játszottam ott, most pedig itt vagyok. Másrészt az anyanyelvükön tudok beszélgetni azokkal a srácokkal, akik Magyarországon nőttek fel, és most itt vannak. Segítünk, hogy idekerülhessenek, így sok játékosnak nagyon kényelmes lesz, mert ha úgy döntenek, hogy idejönnek, akkor tudhatják, hogy talán egy kicsit közelebb érezhetik magukat az otthonukhoz, mert vannak, akikkel beszélgethetnek – vélekedett Vermes.

Egy dolog biztos: 26 évvel ezelőtt kezdődött a barátság a két egykori szobatárs között, akik most már kollégák a Sporting KC-nál. Továbbra is remek kapcsolatban vannak, miközben egyre komolyabb focikultúrát ápolnak Kansas City-ben.

– A barátság egy dolog. A fociról való gondolkodásmód a többi. Mi eléggé hasonlóan gondolkozunk, ez tesz minket a barátokon kívül focibarátokká is. Hatalmas tiszteletet érzek Peter iránt, mert amit itt csinál, az hihetetlen és rendkívüli. Nem az MLS bajnoki címről beszélek, hanem az itteni felépítménytől, a szervezettségről, a dolgok menetéről – mondta Urbányi.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!