Nemzetközi foci

Urbányi ismét kontinenst vált

A Maldív-szigetek szövetségi kapitányi posztjáról távozó edző visszatér az Egyesült Államokba, és a bajnok Kansas City utánpótlásában tevékenykedik.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Vermes Péter, a Rába ETO egykori játékosa, az észak-amerikai profiligában (MLS) bajnok Kansas City magyar származású vezetőedzője a Bors című napilap február 4-i számába elmondta, hogy egykori csapattársával, Urbányi Istvánnal rendszeres kapcsolatban van, annál is inkább, mert hamarosan ő is az Egyesült Államok legjobbjánál fog dolgozni. Az egykori válogatott középpályás tehát a Maldív-szigeteket követően visszatért játékos-pályafutása korábbi helyszínére. A korábban a Kecskemétet és az Újpestet is irányító szakember a DigiSport televízió hétfő reggeli műsorában, hogy már korábban jelezte a Maldív-szigeteken, hogy a szeptemberi Dél-ázsiai Bajnokság lesz az utolsó torna, amire felkészíti a válogatottat. Szóba került még a hazai rendezésű Challenge Cup is, de azt technikai és pénzügyi okok miatt februárról májusra halasztották.

– A gyerekeim már Amerikában tanulnak régebb óta, és megszületett a döntés, hogy mindenképpen utánuk jövünk, ezért októberben közös megegyezéssel és némi szomorúsággal felbontottuk a szerződést, ami egyébként december végéig szólt, és azt toldottuk volna meg a Challenge Cup végéig – magyarázta Urbányi. – Szerettük volna, ha győzelemmel tudok búcsúzni, de csoportgyőztesként csak az elődöntőig jutottunk, mert ott India ellen veszítettünk. Volt némi külső segítség is ebben, jó kis felvételek vannak a meg nem adott tizenegyesről, de ez már történelem. Nagyon-nagyon extra és szép időszakot éltem meg a Maldív-szigeteken, és úgy gondolom, mindenki elégedett volt. Én teljes mértékben, hiszen sokat kaptam tőlük, de a játékosoktól és a vezetőktől is sok elismerést kaptam, nem beszélve a szurkolókról.

Urbányi elmondta, hogy 25 éve ismeri Vermes Pétert, akinek ő egyengette a beilleszkedését Győrben, most pedig a bajnokcsapat edzője segítségével jutott munkavállalási engedélynek, aminek a megszerzése rendkívül nehéz Amerikában.

– Barátként segített, de edzőre van szükségük. Időközben bajnok lett a csapat, ami hatalmas eredmény, hiszen a Kansas nem az óriások közé tartozik, de Vermes Péter nagyon jó és szisztematikus munkát végez – folytatta Urbányi. – Minden MLS-csapatnak, így a Kansasnak is van akadémiai programja, aminek most kell elindulnia. Ennek az indulásnak lehetek én az egyik szereplője. Most is zajlanak még az egyeztetések, hogy milyen pozícióban, milyen feladatkörrel és hogyan tudok bekapcsolódni. Hivatalosan április elsejétől kezdeném a munkát, tehát ez most egy előtanulmány, illetve az utánpótlás-rendszer felmérése részemről.

A 46 éves Urbányi azt is elmondta, hogy mindenképpen ajánl majd magyar játékosokat az USA legjobb klubjának, sőt ez már eddig is megtörtént. Tapasztalata szerint az Egyesült Államokban nagyon komolyan veszik a labdarúgást, és jelentős befektetés áll mögötte pénzben, infrastrukturálisan és munkában is.

Olvasói sztorik