Hírek

Aki meghódította Amerikát

Peter Vermes személyében magyar származású tagja lett az amerikai Labdarúgó Hírességek Csarnokának.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A magyar származású Peter Vermest (azaz Vermes Pétert) beválasztották a Labdarúgó Hírességek Csarnokába (National Soccer Hall of Fame). Ez a legmagasabb szintű elismerés, amit amerikai labdarúgó kaphat – írja a jenkifoci.blog.hu.

A 46 éves Vermes jelenleg az MLS-ben szereplő Sporting Kansas edzője. Játékosként 67 alkalommal szerepelt a válogatottban, 1988 és 1997 között. Részt vett az 1988-as szöuli olimpián és az 1990-es világbajnokságon is. Az 1991-es Arany Kupán már csapatkapitányként vezette győzelemre az USA-t. Klubkarrierje során játszott Magyarországon a Rába ETO-ban, később a holland Volendam csapatában, majd az MLS-ben. Pályafutásáról ide kattintva olvashatnak bővebben.

– Ha valaki azt mondja nekem harminc évvel ezelőtt, hogy New Jersey külvárosában felnőve, magyar szülők gyermekeként engem egyszer majd beválasztanak az amerikai labdarúgás történetének legjobbjai közé, biztosan nem hiszem el. Édesapám mindig arra ösztönzött, hogy soha semmit se vegyek biztosnak, ez is jó példa erre. Hatalmas megtiszteltetés ez az elismerés – fogalmazott a díjazott.

Vermes egyébként édesapjától örökölhette tehetségét. Édesapja Puskás Ferenc mellett focizott a Honvédban, majd az 1956-os események után az Egyesült Államokba emigrált, ahol tíz évre rá megszületett a fia.

2009 óta a Sporting Kansas vezetőedzője, amelynek élén a tavalyi éve volt a legsikeresebb. Megnyerték a Keleti-főcsoportot, valamint megszerezte az US Open-kupát. Ők kapták a legkevesebb gólt az alapszakaszban, a csapat sokpasszos, labdabirtoklásra épülő játéka Thierry Henry tetszését is elnyerte. A francia legenda többször is úgy nyilatkozott, hogy a Kansast tartja a bajnokság legjobb csapatának. Vermest idén az év edzőjének jelölték, de azt az elismerést végül nem ő kapta.

Idén ő lesz az MLS All Star-csapatának az edzője, amikor a bajnokság legjobbjai megütköznek egy világhírű sztárcsapattal. A ligaválogatott keretének összeállításában is részt vesz majd.

Ő volt a Rába ETO történetének első légiósa. Főiskolai évei után szerződött Európába, győri színekben kilenc alkalommal lépett pályára az NB I-ben. Az Egyesült Államokban „Az év amerikai labdarúgója” és „Az év amerikai olimpiai játékosa” címet is neki ítélték. 1988-ban.

Olvasói sztorik