Nemzetközi foci

Felismerik az utcán a magyar fiatalt

Vida Krisztofer a csapatával feljutott a holland élvonalba, de az U20-as világbajnokságról lemaradt.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Kikerült az U20-as világbajnoki keretből, de feljutott a holland élvonalba a magyar csatár: Vida Krisztofer csapata, a De Graafschap a rájátszásban biztosította helyét az első osztályban. A 19 éves támadó 2011-ben igazolt Hollandiába, az idei szezonban pedig 42 meccsen lépett pályára, de Bernd Storck nem vitte el Új-Zélandra. Vida a Digi Sport televízió reggeli műsorának vendége volt.

– Mikor kezdte azt gondolni, hogy meglehet a feljutás?
– Az év elején az volt a célkitűzés, hogy elérjük a rájátszást, aztán a bajnokság hajrájában egyre jobban kezdtünk játszani, és már az ötödik hely is képben volt. Az alapszakasz utolsó meccse után végül a hatodikok lettünk, így elértük a rájátszást, amelyben a feljutásért szálltunk harcba. Az edzőnk úgy gondolta, miért ne?! Fiatal csapat vagyunk, küzdöttünk egymásért, és végül sikerült – kezdte Vida Krisztofer.

– Végigjátszotta a szezont, a vezetőedzője végig elégedett volt?
– Csatárként érkeztem, de idén a tréner átrakott a középpályára. Jól éreztem magam ezen a poszton, jól is ment a játék, és a mester folyamatosan meg is dicsért, hogy hasznos tagja vagyok a csapatnak, sokat dolgozom. Tényleg jó évet zártam. Azért kerültem egy sorral hátrébb, mert volt még egy fiatal srác, aki inkább csak támadóként tudott játszani, én pedig az a fajta játékos vagyok, aki többet dolgozik és nagyon sokat fut. Mindent megtettem a csapatért védekezésben is, és ez megtetszett az edzőnek, ezért próbált ki a középpályán egy edzőmeccsen, utána pedig úgy gondolta, jobb, ha ott maradok.

– Miben fejlődött a legtöbbet az elmúlt szezon során? Marad a De Graafschap csapatánál?
– Úgy gondolom, taktikusabb, okosabb lettem, és nagyon sokat fejlődtem védekezésben. Van még egy év a szerződésemből, úgyhogy maradok a klubnál, aztán a következő nyáron eldől, hogyan tovább. Nagyon jól érzem magam, a csapat körüli hangulat a pályán kívül is nagyon jó. Egy kisvárosról van szó, ami viszont nagyon hangulatos. Az emberek megismernek az utcán, úgyhogy nagyon élvezem.

– Mi a legszembetűnőbb különbség a holland első és másodosztály között?
– A másodosztályban brusztolósabb játék folyik, ott azért durvább egy meccs. Az első osztályban több idő van talán, az embernek van ideje megfordulni, és többet lehet játszani, ahol persze kijön a technikai tudás.

– Hosszabb ideig is el tudná képzelni magát Hollandiában?
– Még egy évet mindenképp maradok a Graafschapnál, aztán meglátjuk, mi lesz. Próbálnék minél hosszabb ideig magas szinten futballozni, szóval szeretnék egy rangosabb csapatba igazolni, akár Hollandián belül, és utána tovább esetleg egy másik országban.

Olvasói sztorik