Nemzetközi foci

Beszari mentalitásúak a finnek

Az északi országban élő és futballozó Gruborovics Tamás pszichológusnak tanul, tehát ő már csak tudja...

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

A szombat esti, finnországi Európa-bajnoki selejtező előtt az origo.huhosszú interjút közölt Gruborovics Tamással, aki csak finn klubokban futballozott eddigi karrierje során – manapság a KooTeePee játékosa –, hiszen ötéves korában költözött az északi országba a családjával.

Az állampolgárságot a kötelező katonaság miatt még nem vette fel, de hamarosan erre is sor kerülhet, ha meggyőződik róla, hogy nem fogják besorozni. A pszichológusnak tanuló, harmincéves középpályás a selejtező előtt azt mondta, szerinte a finnek a tétmeccseken a beszari mentalitásuk miatt nem eredményesek, igaz, nincs is már Jari Litmanen-szintű focistájuk, miközben a magyaroknál ott van Dzsudzsák Balázs.

A finnek a legutóbbi selejtezőn 2-1-re kikaptak Észak-Írországtól, akkor mindenki azt mondta, hogy vége, ebből már nem lesz Európa-bajnoki részvétel, mostanra viszont a játékosok ismét hisznek abban, hogy győzhetnek, úgy érzik, jobbak, mint korábban. Szerintük, ha most legyőzik a magyarokat, még marad esélyük a pótselejtezőre – derül ki Gruborovics elmondásából, aki 55:45 arányban inkább a finnek sikeréért szorít, mert sok olyan játékos szerepel a válogatottban, akivel együtt játszott vagy ismeri valahonnan, ezért a hazai csapatot jobban a sajátjának érzi. Ennek ellenére úgy véli, talán mégis jobb lenne, ha a magyarok nyernének, mert ők közelebb vannak a továbbjutáshoz.

A finnek barátságos meccsen megverték a svédeket, igaz, a minap kikaptak az észtektől. Ők is jobbak, ha nem nyomja őket a tét?

– Szerintem ez benne van a kissé beszari finn mentalitásban. Ha túl nagy a tét, nem sikerül nyerni. De úgy gondolom, a magyaroknak is vannak hasonló mentális problémáik – magyarázta Gruborovics Tamás. – Valami hiányzik a finn csapatból. Olyan válogatott ez, amelyben nagy klubokból érkező Forsellek, Litmanenek játszottak korábban, míg most csak Eremenko (CSZKA Moszkva) és Moisander (az Ajaxtól igazolt a Sampdoriába) szerepel jobb csapatban. Hiányoznak a vezető játékosok. A finn probléma, hogy nincs igazi góllövő. A budapesti meccsen a magyarok többet tartották a labdát, de utána nem tudtak gólt lőni. A magyar gól úgy született, hogy hat finn közül fejelt gólt Gera Zoltán. Ha a fiatal Hyypiä most is ott lenne a védősorban, ez nem történt volna meg.

Azt mondja, Dzsudzsák Balázst jó nézni, amikor megy neki a játék, éppen egy ilyen játékos hiányzik a finn csapatból, mint ő, aki merészen megy előre, és oldalról beadogat.

A finn válogatottba még nem hívták, de a B-keretbe igen, ám állampolgárság hiányában, illetve egy sérülés miatt nem mehetett. A 2007–2008-as szezonban, illetve 2011-ben is közel volt ahhoz, hogy a legjobb finn klubcsapatba, a HJK-ba igazoljon, de végül mindkétszer meghiúsult. Magyarországról korábban a Ferencváros és a Lombard Pápa, idén pedig a Diósgyőr is hívta, ám nem gondolkodik országváltáson, mert a felesége nemrég munkát kapott egy könyvtárban. Ha nagyon jó ajánlatot kapna, akkor persze átgondolná…

– Sajnos nem jutnak eszembe a szavak, mert két agyrázkódást is kaptam egy hónapon belül. Kétszer is belém fejeltek. Mostantól védőpántot fogok használni. Egyik sem volt súlyos, de amikor túl sok információt kapok, akkor érzem a hatását. Szerintem kicsit olyan vagyok, mint az apukám (Gruborovics Tibor, aki Szegeden és a finn Mikkeliben is játszott), biztosan el tudok még játszani több évig. Jó erőben vagyok, a formám is rendben van.

Az interjú végén azt is elmesélte, hogy a finn labdarúgás a félprofi rendszer felé megy, hiszen míg az ottani átlagfizetés 1700 euró (510 ezer forint) körül van – ez a finn árak miatt egyáltalán nem sok –, akad olyan futballista, aki mindössze 500 eurót (150 ezer forint) kap.

Olvasói sztorik