Nemzetközi foci

Helsinkiben egy gólt mindig kapunk

1996 óta hét meccset játszottunk a finnekkel; a magyarok hat, az északiak három találatot jegyeztek.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Szombaton a magyar válogatott ismét tétmeccsen bizonyíthat, ezúttal Finnországban. Ha Dárdai Pál legénységének sikerül legyőznie az északiakat, azzal komoly lépés tesz a csoport harmadik helye felé, ami pótselejtezőt ér a 2016-os Európa-bajnokságra. A finneket legutóbb taktikus játékkal, a találkozó végén szerzett Gera-fejessel sikerült legyőzniük a mieinknek. Hasonló forgatókönyvvel valószínűleg mindenki elégedett lenne.

A skandinávok hazai környezetben bármelyik válogatottra veszélyt jelenthetnek, és ha tovább akarnak lépni, mindenképpen nyerniük kell. A magyar fejeket az is megzavarhatja, hogy nem tudni, mi lesz Dárdai Pál sorsa az összecsapás után, ugyanis könnyen lehet, hogy már nem ő fogja irányítani a nemzeti csapatot.

A Rangadó.hu összeállításában megvizsgálta, hogy 1996 óta átlagosan hány gólt rúgtunk és kaptunk következő ellenfelünktől.

Közel húsz évvel ezelőtt nem Európa-bajnoki, hanem világbajnoki selejtezőt játszott egymással a két válogatott. 1996-ban, Budapesten Orosz Ferenc találatával sikerült 1-0-s győzelmet aratni. Egy évvel később a visszavágón már sokkal nehezebb dolgunk volt, hiszen finn vezetés után, a legvégén egy érdekes, örökre emlékezetes „flippergóllal” egyenlített a magyar csapat (1-1). Ekkor Csank János volt a szövetségi kapitány, a csoportból továbbjutottunk, de végül mégsem jutottunk ki a franciaországi vébére.

2001-ben nem volt ennyire komoly tétje a finnek elleni összecsapásnak, hiszen barátságos mérkőzést játszottak a két nemzet legjobbjai Budapesten. A találkozó nem sikerült valami eseménydúsra, mert gól nélküli eredménnyel ért véget. Király Gábor akkor már ott volt a válogatottban, Dárdai Pál pedig játékosként 62 percet lehetett a pályán.

Egy nagyobb ugrás következik az időben, ugyanis legközelebb 2010-ben sodorta össze a sors a két válogatottat egymással. A 2012-es Európa-bajnokság selejtezőcsoportjának első mérkőzését Finnországban rendezték. Szalai Ádám góljával vezetést szerzett a magyar együttes, majd Forssell egyenlített. A csattanó azonban a miénk volt, hiszen a lefújás előtti pillanatokban Dzsudzsák Balázs mértani pontossággal lőtte ki a bal alsó sarkot, így elhoztuk a három pontot Helsinkiből. Mint utólag kiderült, sajnos nem sokra mentünk vele. A 2011-es budapesti visszavágó gól nélkül ért véget, és ismételten nem kvalifikáltuk magunkat a komoly tornára.

2014 márciusában Pintér Attila irányítása alatt Győrben fogadtuk az északiakat, barátságos mérkőzésen. Rudolf Gergely révén korán vezetéshez jutott a magyar csapat, de Pohjanpalo és Eremenko találataival a finnek örülhettek a végén. Rudolf Gergelytől aligha kell tartaniuk az északiaknak, hiszen nincs a válogatott keretében…

https://www.youtube.com/watch?v=ko8nIrlDoJc

A legutóbbi összecsapásnak már komoly tétje volt, mivel a jelenlegi Európa-bajnoki selejtezőcsoportban is összekerült a két együttes. Mint ismert, Gera Zoltán hajrágóljával Dárdai Pál legénysége otthon tartotta a három pontot.

A statisztikák szerint tehát 1996 óta hét mérkőzést játszottunk a finnek ellen, amelyeken összesen hatszor voltunk eredményesek, ellenfelünk pedig háromszor. Ez is azt bizonyítja, hogy a két együttes nem szokott gólokban gazdag találkozót vívni egymással. Dupla annyi találatot szerzetünk, mint riválisunk, de Helsinkiben egyszer mindig betaláltak, a magyar csapat pedig a jelenlegi selejtezőcsoportban még nem lőtt egy meccsen egy gólnál többet. Dzsudzsák, Gera és Szalai viszont tudják, hogyan kell bevenni a finnek kapuját, Király pedig már háromszor lehozta kapott gól nélkül…

Olvasói sztorik