NB I

Egy „vércse” hiányzik a finneknél

Az egykori kiváló kapus, Mitring István igen jól ismeri az északi ország futballját: szerinte háromesélyes a szombati meccs; bízhatunk a Dárdai teremtette csapategységben.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Hét éven keresztül játszott Finnországban a Videotonból induló kapus, Mitring István. Bajnoki ezüst- és bronzérmes volt a Mypa-47 csapatával, és olyannyira beilleszkedett a finn környezetbe, hogy civil munkája során ma is tartja az országgal a kapcsolatot. Emellett pedig a Puskás Akadémián dolgozik kapusedzőként. A Rangadó.hu megkeresésére a finn futballról és a szombati Európa-bajnoki selejtező esélyeiről is szívesen beszélt.

– Annak idején a híres finn–magyar világbajnoki selejtező legendás „flippergóljának” árnyékában kerültem Finnországba – emlékszik mosolyogva az 1998-as klubváltására Mitring István. – A finn futball felemelkedése akkoriban kezdődött, sok játékosuk került jó külföldi bajnokságokba. Jari Litmanen akkor már a Barcelonában játszott, Sammy Hyppia a Liverpoolban futott be fantasztikus karriert, ez a korosztály egyre több tapasztalatot szerzett. A válogatott keret nyolcvan-kilencven százalékát légiósok alkották. Elindultak felfelé – de nem csak a válogatott, hanem az egész finn labdarúgás.

A jégkoronggal természetesen nem konkurálhat népszerűségben a futball, ám Mitring szerint óriási lépésekkel igyekeznek népszerűsíteni a sportágat.

– A médiának köszönhetően nagyon nagy vonzereje van a labdarúgásnak, elsősorban a Bajnokok Ligája miatt, hatalmas a nézettség. A hoki persze mindig az első marad, de egyre nagyobb teret nyer a foci is. Persze, tudjuk jól, ehhez kellenek az eredmények is. Nagyon szeretnének kijutni az Európa-bajnokságra, ám úgy látom – immár visszatekintve az elmúlt időszakra is –, hogy nem görcsölnek rá túlságosan, nem csinálnak belőle élet-halál kérdést. Ebben a tekintetben a hagyományok miatt nálunk sokkal nagyobbak az elvárások.

A finn futball a brit iskolát tartja elsődlegesnek, de játékosaik révén már az olasz, a spanyol vagy a német bajnokság is a figyelem középpontjában van. Mitring István szerint a stílust a fizikai felkészítés határozza meg.

– Sok külföldi edző dolgozott Finnországban, így a fizikai alapok megvannak. Emellett pedig mostanában már kezdik játszani a modern, passzolós futballt is. Képesek szépen játszani, de úgy látom, nem eléggé eredményesen. Nincs meg bennük a kellő átütőerő, hiányzik a végső pontosság. Roman Eremenkót az orosz bajnokság legjobbjának választották, tehát vannak ma is klasszisaik, de olyan igazi „vércséjük” a kapu előtt nincsen. A pótselejtező lehet a maximális céljuk, miután volt néhány mérkőzés, ami nem úgy sikerült, ahogy tervezték.

A szombati selejtező esélyei így nem rosszak a mi szempontunkból – véli az egykori kapus –, ami elsősorban Dárdai Pál érdeme. Természetesen a finn szakemberek is kíváncsiak a magyar válogatottra, de Mitring nem akar kívülről „okoskodni”.

– Pali létrehozott egy igazi csapategységet, tetszett, hogy a budapesti finn-meccs előtt előre megmondta: nem biztos, hogy nálunk lesz többet a labda. Szemmel láthatóan felkészült a finnek játékából, tudta, hogy ők játszani fognak, nekünk pedig elsősorban küzdenünk kell. Szerintem kint is ugyanez várható. A volt edzőm, Juha Malinen szakkommentátorként is dolgozik, vele szoktam beszélgetni hosszan, sokat kérdezget az itthoni helyzetről. Persze kívülállóként nyilván máshogy látja a dolgokat az ember, titkokat nem tudok elárulni neki…

– Két-három újságot követek az interneten, azokból kiindulva mondhatom, a finnek győzni szeretnének, optimisták. Fiatal a keretük, az elszántság megvan bennük, a tapasztalat talán kevésbé. A magyar keret rutinosabb. Aztán, hogy ez önmagában mire lesz elég, nem tudjuk. Sok minden közrejátszhat az eredményben, akár az időjárás is, mert a finnek nehezebben bírják a meleget. De nem tudnék tippelni, nálam abszolút háromesélyes a találkozó – mondta végül Mitring István.

Olvasói sztorik