Nemzetközi foci

Újraválasztották Joseph Blattert

Az első fordulóban 133-73-ra nyert a svájci sportvezető, majd jordán ellenfele visszalépett.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

FRISS:

Mégsem volt szükség második fordulóra, mert az első kör eredményének ismeretében a jordán elnökjelölt visszalépett, tehát újabb négy évre Joseph Blatter maradt a FIFA elnöke. További részletek hamarosan!

Joseph Blatter portréja

A 79 éves svájci sportvezető 1948 és 1971 között aktív labdarúgó volt. A lausanne-i egyetemen közgazdaságtanból diplomát szerzett. 1964-ben a Svájci Jégkorong Szövetség főtitkáraként tevékenykedett. 1968-tól a Longines óragyár PR-felelőse, később 1974-ig PR-igazgatója. A cég képviseletében részt vett a müncheni olimpiai játékokon.

1975 augusztusától a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség fejlesztési programjának vezetője, 1977-től technikai igazgató, 1981-től főtitkár, 1990-től a végrehajtó bizottság elnöke. 1998. június 8-án a FIFA elnökévé választották, majd 2002. május 29-én újabb négyéves megbízatást kapott. 2003-ban 2007-ig meghosszabbították mandátumát, ezt követően pedig – közfelkiáltással – másodszor is újraválasztották, 2011. június elsején ismét négy évre bizalmat kapott ellenjelölt nélkül, míg 2015. május 29-én Ali bin al-Husszein jordán herceget legyőzve nyerte el a küldöttek bizalmát – immár ötödik elnöki ciklusára.

Korábban írtuk:

Mivel egyik jelölt sem kapta meg a szavazatok kétharmadát, így eredménytelenül zárult a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnökválasztásának első fordulója a szervezet Zürichben zajló 65. kongresszusán.

Az ötödik ciklusára pályázó svájci Joseph Blattert 133-an támogatták, míg 39 éves kihívója, Ali bin al-Husszein jordán herceg 73 voksot kapott az első körben.

A FIFA 209 tagországának küldötte adta le voksát – ebből 206 volt érvényes –, azaz 140 szavazatra lett volna szükség ahhoz, hogy már az első fordulóban eldőljön az elnökválasztás.

A választás hamarosan kezdődő második fordulójában már az egyszerű többség is elegendő a győzelemhez.

Cikkünk folyamatosan frissül!

Előzmények:

Az elnöki címért Joseph Blatter mellett a jordán herceg, Ali bin al-Husszein pályázott. Az a kandidált, aki a szavazatok kétharmadát, tehát legalább 139 voksot szerez, megnyeri a választást. Második fordulóra abban az esetben kerül sor, ha egyik jelölt sem szerzi meg a kétharmados többséget. A következő körben az nyer, akinek többsége van.

A tervezett 17 óra után néhány perccel elkezdődött a voksolás a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség zürichi székházában zajló 65. kongresszuson, amelyet a szervezettel kapcsolatos korrupciós ügyek miatt botrányok és letartóztatások árnyékolnak be.

A voksolás előtt a kihívó jordániai herceg – aki egyben hazája futballszövetségének első embere – azt mondta, „eltakarítja a szemetet”, illetve minden erejével a rasszizmus és a diszkrimináció ellen fog harcolni. Blatter azt emelte ki, hogy „nem forradalomra, hanem fejlődésre van szükség”, amelyhez erős vezető kell. Sajtójelentések szerint az ő beszéde nagyobb tapsot kapott, mint kihívójáé.

A FIFA 208 tagországának vezetőit ábécésorrendben, kettesével hívják ki a két szavazófülkébe. Csányi Sándort, a magyar szövetség elnökét 17.40-kor szólították, hogy adja le szavazatát.

Blatter sikere esetén ötödik ciklusát kezdheti meg, míg ha új elnököt választanak al-Husszein személyében, akkor ő az 1904-ben alapított FIFA kilencedik vezetője lesz.

Olvasói sztorik