Nemzetközi foci

9 FIFA-alkalmazottat vádolnak az amerikaiak

Két jelenlegi alelnököt vádol korrupcióval az amerikai igazságügy-minisztérium, közülük egyet őrizetbe vettek Svájcban.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A szerdai, zürichi letartóztatásokat eredményező vezető amerikai vádiratban kilenc magas rangú FIFA-illetékest, köztük két jelenlegi alelnököt és öt sportmarketing vezetőt vádolnak korrupcióval. Miami-ban is házkutatást tartottak a CONCACAF székházában. Közben bejelentették: a letartóztatások ellenére nem lesz változás a pénteki közgyűlés programjában.

Az amerikai Igazságügy Minisztérium szerdai közleménye szerint a New York-i szövetségi bíróságnál kétéves nyomozás eredményeként benyújtott, 47 vádpontot tartalmazó vádiratban többek között az áll, hogy az érintettek zsarolásra, csalásra és pénzmosásra épülő rendszert működtettek több mint két évtizeden keresztül. “A vádirat kiterjedt, szisztematikus és külföldön, illetve az Egyesült Államokban is mélyen gyökerező korrupciós hálózatról szól” – áll Loretta Lynch amerikai főügyész közleményében. – “Futballvezetők legalább két generációja érintett benne, akik bizalmi pozíciójukkal visszaélve dollármilliókra tettek szert kenőpénzekből.”

Szerdán Zürichben, a tisztújító kongresszusra érkezett FIFA-tagok szállodájából hét tisztviselőt vittek el, akiket hamarosan átadnak az amerikai hatóságoknak. Köztük van két alelnök, Jeffrey Webb, az észak- és közép-amerikai országok szövetségeit tömörítő CONCACAF kajmán-szigeteki vezetője és az uruguayi Eugenio Figueredo, továbbá a brazil szövetséget áprilisig irányító José Maria Marin és a Costa Rica-i Eduardo Li.

Az amerikai hatóságok közben azt is bejelentették, hogy a CONCACAF miami központjában is házkutatást tartanak.

Letartóztatásokra ébredt Zürich

Szerda kora reggel a FIFA hat magas beosztású tisztségviselőjét tartóztatták le korrupció gyanújával az amerikai hatóságok kérésére Zürichben, két nappal a FIFA-kongresszus megkezdése előtt.

A svájci ügyészség szerint az érintettek állítólag az 1990-es évektől több mint 100 millió dollár értékben fogadtak el kenőpénzt sporttal foglalkozó média- és értékesítési cégektől, amelyek cserébe megkapták különböző egyesült államokbeli és latin-amerikai tornák média- és értékesítési jogait. Ha a szerdai kihallgatáson a nap folyamán megnevezendő gyanúsítottak beleegyeznek a kiadatásba, azonnal átadhatják őket az amerikai hatóságoknak. Ellenkező esetben kiadatási kérvényre lesz szükség. A tengerentúlon csalással, zsarolással és pénzmosással is gyanúsítják őket.

A BBC és a New York Times jelentése szerint az érintettek között van Jeffrey Webb FIFA-alelnök, az észak- és közép-amerikai országokat tömörítő CONCACAF vezetője, továbbá a FIFA végrehajtó bizottságában dolgozó uruguayi Eugenio Figueredo, valamint a brazil szövetséget irányító José Maria Marin és a Costa Rica-i Eduardo Li. Utóbbi jó eséllyel pályázott arra, hogy a héten beválasszák a végrehajtó bizottságba.

A zürichi Baur au Lac luxusszállodában – a kongresszusra gyülekező FIFA-vezetők szálláshelyén – történt előállításokról a New York Times helyszíni beszámolót közölt. Az újságírók a közösségi médiába már feltettek fotókat több mint egy tucat civil ruhás rendőrről, akik a recepcióról elkérik a szobakulcsokat. Walter de Gregorio, a FIFA szóvivője közölte, hogy Joseph Blatter FIFA-elnök nincs az érintettek között.

Nem lesz változás: lesz közgyűlés

A szerdai letartóztatások ellenére a tervezett menetrend szerint kerül sor pénteken a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnökválasztására – jelentette ki zürichi sajtótájékoztatóján a szervezet kommunikációs igazgatója.

Walter De Gregorio hangsúlyozta, hogy Joseph Blatter elnök és Jérome Valcke főtitkár nem érintett az ügyben, majd hozzátette, hogy a történtek nem indokolják az elnökválasztás halasztását. Mint mondta, ez fel sem merült. A kommunikációs vezető a FIFA kongresszusra érkezett tagok szállodájában történt reggeli, hat magas beosztású tisztségviselőt érintő letartóztatással kapcsolatban azt is leszögezte, hogy a szövetség vezetőit váratlanul érte a rendőri akció, Blatter és más sem sejtett róla semmit.

De Gregorio szomorúnak, arculatrombolónak, mégis a FIFA szempontjából kedvezőnek nevezte az eseményeket, mivel azok – mint fogalmazott – megtisztulást eredményeznek a szövetségben, amely szerinte a szenvedő fél a történetben. “Blatter természetesen nem boldog, nem perdült táncra irodájában, ám nyugodt és készül a pénteki elnökválasztásra” – mondta De Gregorio, újságírói kérdésre pedig többször is hangsúlyozta, hogy Blatter nem érintett az ügyben, így nincs miért lemondania, s amennyiben pénteken ismét megválasztják, további négy évig ő lesz majd a FIFA első embere.

A kommunikációs igazgató a nyomozásról nem tudott részleteket elárulni. Állítása szerint a svájci ügyészséggel kapcsolatban vannak, ám egyelőre ők is csak annyit tudnak, amennyit a hivatalos szervek a nyilvánossággal is közöltek. Annyit azonban elárult, hogy az ügyészség az akciót azért időzítette a szerdai napra, mert tisztában volt vele, hogy a kongresszuson megjelennek majd az érintettek, így lényegesen egyszerűbb eljárni velük szemben.

A letartóztatások egy több mint 100 millió dollár értékű sikkasztási botránnyal kapcsolatos amerikai nyomozással függnek össze, a svájci ügyészség pedig ezzel párhuzamosan szerda reggel azt is bejelentette, hogy büntetőeljárást indított a 2018-as oroszországi és a 2022-es katari világbajnokság odaítélése kapcsán. Ez utóbbiról De Gregorio szintén nem tudott konkrétumokkal szolgálni, egy újságírónak adott válaszában ugyanakkor határozottan jelezte, hogy jelenleg az a tény, hogy 2018-ban Oroszországban, 2022-ben pedig Katarban rendezik a világbajnokságot.

Olvasói sztorik