Nemzetközi foci

Korrupciós vádak, Blatter nincs benne

Szerda reggel Zürichben magas beosztásban lévő FIFA-tisztviselőket vett őrizetbe a rendőrség.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A mindig jól informált New York Timesúgy tudja, hogy több mint egy tucat civil ruhás rendőr szerda reggel az ötcsillagos zürichi Baur au Lac Hotelben foganatosította az előállítást. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) irányító testülete éves ülését tartja éppen a svájci városban.
A jelentések szerint, az ügyészek több mint tíz tisztviselő ellen készülnek vádat emelni, közülük hatot vettek őrizetbe a reggeli akció során. Sepp Blatter, a FIFA elnöke nincs a letartóztatottak között.

A svájci ügyészség közleménye szerint, az amerikai hatóságok kérik a FIFA-illetékesek kiadatását, mert korrupcióval gyanúsítják őket. Az a hír járja, hogy a kilencvenes évek eleje óta több mint 150 millió dollár kenőpénzt fogadtak el sporttal foglalkozó média- és értékesítési cégektől, amelyek cserébe megkapták különböző egyesült államokbeli és latin-amerikai tornák média- és értékesítési jogait.
Az FBI és az amerikai adóhatóság azért nyomoz az ügyben immár 2011 óta, mert a gyanú szerint a vesztegetéseket az Egyesült Államok területén szervezték meg és ütötték nyélbe, valamint a korrupcióban felhasznált pénzt az ország bankrendszerén keresztül utalták.
Az amerikai lap úgy tudja, hogy a vádlottak között van a FIFA végrehajtó bizottságának két alelnöke, a kajmán-szigeteki Jeffrey Webb és az uruguayi Eugenio Figueredo, valamint egy korábbi alelnök, a Trinidad és Tobagó-i Jack Warner, a CONCACAF korábbi nagy hatalmú első embere.
A gyanúsítottak listáján szerepel José Maria Marin, a Brazil Labdarúgó-szövetség a közelmúltban lemondott elnöke, a Dél-amerikai Labdarúgó-szövetség elnöki tisztét Figueredo előtt 27 éven át (1986–2013) betöltő paraguayi Nicolás Léoz, továbbá Eduardo Li, a Costa Rica-i szövetség elnöke, Rafael Esquivel, a venezuelai futballszövetség elnöke, valamint Julio Rocha FIFA-vezető és Costas Takkas.

Olvasói sztorik