Nemzetközi foci

A brit miniszterelnök támadja Blattert

David Cameron csatlakozott azokhoz a felhívásokhoz, amelyek Blatter távozását szorgalmazzák.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

David Cameron brit miniszterelnök csatlakozott azokhoz a felhívásokhoz, amelyek Josep Blatter távozását szorgalmazzák a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség éléről a héten kirobbant korrupciós botrány miatt.

A Downing Street csütörtöki bejelentése szerint Cameron teljes mértékben egyetért azzal is, hogy az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) az egyetlen ellenjelölt, Ali bin al-Husszein jordán herceg megválasztását támogatja a FIFA elnöki tisztségére.

A brit kormányfői hivatal szóvivője szerint Cameron azt is helyesnek tartja, hogy a FIFA nagy nemzetközi szponzorai újragondolják a szövetségnek nyújtott pénzügyi támogatást, ha Blatter nem hajlandó távozni.

A Downing Street illetékese ugyanakkor nem nyilatkozott arról, hogy London igényli-e az Oroszországnak ítélt – Anglia által is megpályázott – 2018-as világbajnokság pályázati eljárásának újraindítását.

Csütörtökön a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt hivatalos közleményben szorgalmazta, hogy ha a pályáztatási folyamatot a FIFA nem indítja újra, akkor a vébére kijutó országok rendezzenek ellentornát 2018-ban és 2022-ben is.

John Whittingdale brit kulturális miniszter, akinek felelősségi körébe tartoznak a sportügyek is, a londoni alsóházban tartott csütörtöki tájékoztatójában mindazonáltal kijelentette, hogy még nem jött el az ideje a következő labdarúgó-világbajnokságok bojkottjának, de valamit természetesen tenni kell a FIFA elleni korrupciós vádak ügyében.

Arra a képviselői kérdésre, hogy az Egyesült Királyságot alkotó nemzetek labdarúgó-szövetségeinek nem kellene-e kivonulniuk a FIFA-ból, ha Blattert pénteken ismét elnökké választják, Whittingdale azt mondta: számos lehetőség felmerül, köztük a nukleáris opció is, vagyis a nemzeti labdarúgó-szövetségek FIFA-tagságának felmondása, de a döntéssel meg kell várni a FIFA tisztújító folyamatának végét.

A brit kulturális miniszter szerint korántsem meglepő a korrupcióval gyanúsított vezető FIFA-tisztviselők őrizetbe vétele, mivel a FIFA mélységesen korrupt szervezet. Whittingdale szerint a legutóbbi fejlemények szánalmas epizódja is ezt bizonyítja.

Olvasói sztorik