Nemzetközi foci

Elkerüli a nagyokat a Videoton a BL-ben

A magyar bajnok kiemelt lesz a Bajnokok Ligája második selejtezőkörében; a Fradi még kérdéses, az MTK már biztos, hogy erősebb ellenfelet kap az EL-ben.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Három magyar induló helye már biztos a nemzetközi kupákban. A magyar bajnok Videoton a Bajnokok Ligája második selejtezőkörében kapcsolódik be a küzdelmekbe, míg a Ferencváros és az MTK az Európa Liga első selejtezőjében lép pályára, csakúgy, mint a negyedikként záró Debrecen vagy Paks.

Az Európai Labdarúgó Szövetség idén is az úgynevezett UEFA-koefficiens alapján sorolja be a csapatokat, és ez alapján készíti el az adott kör kiemelését, majd sorsolását.

A Videoton 7950 ponttal áll a kontinentális klubrangsorban, ezzel a 201. helyet foglalja el, és helyezésének köszönhetően immár biztos, hogy kiemeltként várja a BL-selejtezők második körét. A második körbe kvalifikált csapatok között jelenleg 14. kiemelt magyar bajnokot már csak három riválisa előzheti meg – köztük a szlovák Zilina, amelynek már matematikailag is csak minimális esélye van a BL-selejtezőre –, vagyis legrosszabb esetben is a 17. helyen végez a 34 csapatos mezőnyben, így éppen a mezőny első felében kapna helyet.

Ennek köszönhetően biztos, hogy kiemelt lesz a sorsolásnál, így a következő csapatokat elkerüli a második körben: Celtic (skót), BATE Boriszov (fehérorosz), Ludogorecs (bolgár), Dinamo Zagreb (horvát), NK Maribor (szlovén), Maccabi Tel-Aviv (izraeli), Partizan Beograd (szerb), Malmö FF (svéd), Qarabag Agdam (azeri), HJK Helsinki (finn), Molde FK (norvég), plusz a dán és a ciprusi bajnok.

A már kvalifikált csapatok közül ellenfélül juthat: Dila Gori (grúz), Zalgiris (litván), FK Asztana (kazah), Vardar Szkopje (macedón), Stjarnan (izlandi), CS Fola Esch (luxemburgi), Dundalk (ír), Hibernians FC (máltai), valamint a moldovai vagy a montenegrói bajnok, illetve az első körben már érdekelt Levadia Tallinn (észt) vagy legyőzője, a Pjunik Jereván (örmény) vagy legyőzője, FC Santa Coloma (andorrai) vagy legyőzője.

Az is biztos, hogy ha a Videoton továbbjut, akkor már nem lesz kiemelt a bajnokokat felsorakoztató harmadik selejtezőkörben; itt a többi között a Celtic, a BATE Boriszov, a Ludogorecs, a cseh Viktoria Plzen vagy a svájci FC Basel is ellenfélül juthat.

A Debrecen kiemelt lesz, ha bejut

Amennyiben a Debrecen szerzi meg a negyedik helyet a bajnokságban – erre nagy esélye van a csapatnak –, akkor biztos, hogy Kondás Elemér csapata lesz a legmagasabban rangsorolt magyar együttes a második számú európai sorozatban. A Loki 7700 pontot gyűjtött az elmúlt időszakban, így az Európa Liga első selejtezőkörében a 11. vagy 12. kiemelést kapná a 104 csapatos mezőnyben.

A Ferencváros kiemelése egyelőre kérdéses (33 csapat biztosan megelőzi a sorban), ugyanis még 35 hely kiadó az első selejtezőkörben, az viszont már biztos, hogy az MTK csak a mezőny második felében kap helyet.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik