NB I

Nyert már kupát a Fradi-pályán a Videoton

Eddigi egyetlen sikerét az Üllői úton könyvelhette el a csapat; az FTC a 21. győzelmére hajt.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Szerdán a Ferencváros és a Videoton mérkőzik a 2014–2015-ös Magyar Kupáért. A fináléra a hírek szerint jól fogynak a jegyek, de ez nem meglepő, ugyanis a Fradi hazai pályáján, a Groupama Arénában fogadja riválisát.

Ahogy arról már többször szó esett, a legjobb formában lévő csapatok találkoznak: a Fradi 2015-ben még nem talált legyőzőre tétmeccsen, sőt döntetlent is csak négyszer játszott – hármat a bajnokságban, egyet pedig a Magyar Kupa elődöntőjében. A Videoton ennél „gyengébb” formát mutat, bár sok csapat megirigyelné ezt a tavaszi menetelést is: a bajnoki cím biztosítása óta eltelt két bajnokin egy vereség és egy döntetlen a mérlege, azt megelőzően viszont csak a Debrecen elleni Ligakupa-meccsen kapott ki, valamint pontokat veszített a Puskás Akadémia és a Győr vendégeként.

Tíz éve böjtöl a Fradi

Jóval rutinosabb kupázónak mondhatja magát az FTC: rekordszámú, húsz elsőséget tudhat magáénak eddig a klub, míg a Videoton mindössze egy alkalommal, 2006-ban ünnepelhetett aranyérmet. Azóta a Vidi lejátszott már egy újabb döntőt is, de 2011-ben a Kecskemét ellen (bajnokként) elvérzett.

A Ferencváros szurkolói immár tíz éve nem buzdíthatták a döntőben a csapatukat: 2005-ben, az emlékezetes Sopron elleni 5-1-es vereség volt a legutóbbi fináléja a csapatnak. Oda címvédőként érkezett a László Csaba vezette együttes: 2004-ben a Honvéd, 2003-ban pedig a Debrecen ellen is nyerni tudtak a zöld-fehérek.

A Fradi-pályán nyert legutóbb a Videoton

A Videoton az eddigi egyetlen sikerét a Vasas ellen könyvelhette el, miután tizenegyesekkel jobbnak bizonyult. Waltner Róbert korai góljára Sitku Illés válaszolt fehérvári részről, míg a második félidőben Schwarz Zoltán gólját az angyalföldi Balog Zsolt 84. percben szerzett találata követte. A ráadásban már nem esett több gól, így a tizenegyesek döntöttek. Érdekesség, hogy egyik Vasas-gólszerző sem vállalkozott lövésre az első hét körben, míg a Videoton részéről csak Sitku Illést jelölték végrehajtónak.

A negyedik körben mindkét fél részéről egy-egy légiós rontott – a szerb Ivan Janjics (Vasas) és a bosnyák Juszuf Dajics –, így 4-4-gyel zárult az első öt kör. Még két rúgó következett, de végül a rutinos Molnár Zoltán hibázott, így a Videotoné lett a serleg. A találkozónak egyébként az Üllői út adott otthont, vagyis a Ferencváros otthona. Ugyanitt 2001-ben 5-2-es vereséget szenvedett a Fehérvár a DVSC ellen.

Emlékezetes döntőket játszott a Fradi

A már említett 2005-ös finálé több értelemben is bekerült a történelemkönyvekbe. A Fradi csúfos vereséget szenvedett, bár sokkal inkább illendő azt írni, hogy a Pintér Attila irányította Sopron parádés napot fogott ki. Nem úgy a döntő játékvezetője, a horvát Edo Trivkovics, aki szinte levegővétel nélkül fújta a sípját. Az első félidőben Rósa Dénes és Szűcs Lajos is piros lapot kapott a Fradiból – illetve Szűccsel együtt László Csabát is elküldték a kispadtól –, míg a második felvonásban Adem Kapics, a soproniaktól pedig Pintér Zoltán mehetett idő előtt zuhanyozni. Már az emberelőnyt megelőzően is hatékonyan futballozott a Sopron, a kiállítások után aztán kétség sem fért a sikeréhez.

A kiállított játékosok egy-egy meccses eltiltást kaptak, de a Fradi nem úszta meg ennyivel: a következő kiírásból kizárta a liga fegyelmi bizottsága a csapatot, ugyanis nem vették át az ezüstérmeket.

https://www.youtube.com/watch?v=jnhrT1pzrtk

2003-ban kis híján Szűcs Lajoson ment el a Fradi elsősége, de Tököli Attila duplájával végül 2-1-re nyert a csapat. Szűcs öngólja azóta is sokszor visszaköszön a legabszurdabb öngólok összeállításaiban, de a mérkőzés krónikájához hozzátartozik, hogy a hajrában éppen az FTC akkori kapusa mentett nagyot a gólvonalon, jóvátéve korábbi hibáját.

Otthon sem verhetetlen a Fradi

Először 1913-ban játszhatott hazai pályán kupadöntőt az FTC. A csapat akkor a Budapesti AK ellen aratott 2-1-es sikert, majd 1928-ban a Miskolci Attila ellen már 5-1-re nyert. A veretlenséget 1931-ben a III. Kerület csapata szakította meg, amely 4-1-es sikerrel hódította el a Magyar Kupát. Egy évvel később az MTK elleni első meccs 1-1-gyel zárult, majd hosszú, közel hatvanéves szünet következett.

1993-ban ismét két találkozón dőlt el a kupa: előbb Szombathelyen, majd az Üllői úton is 1-1-re végzett a Fradi és a Haladás, így végül tizenegyesekkel bizonyult jobbnak a fővárosi fél. Egy évre rá a Kispest 3-0-ra maradt alul az FTC vendégeként, míg 1995-ben a Vác kapott ki 2-0-ra az első meccsen.

Sopronban még most is ünnepelnek

Ahogy arról már szó esett, éppen tíz éve, hogy a Sopron 5-1-re legyőzte a Ferencvárost. A város labdarúgásának mindmáig legnagyobb sikerét érte el a Matáv csapata azzal a sikerrel – írja a Kisalföld.

A szervezők ebből az alkalomból jubileumi programot alakítottak ki. Tájékoztatásuk szerint szinte mindenki igent mondott a hívó szóra, csak néhányan hiányoznak majd egyéb elfoglaltságuk miatt. Pintér Attila vezetőedzőn át a játékosokig az egykori résztvevőket köszöntik vasárnap a Káposztás utcai stadionban. Valamennyien névre szóló díszes emlékplakettet kapnak ajándékba. A klub ereklyéiből minikiállítás nyílik.

A Matáv kupagyőztes csapata délután három órától a jubileum alkalmából mérkőzést játszik az Soproni VSE-GYSEV jelenlegi NB II-es együttesével.

A mérkőzés kezdőrúgását Bausz Imre, a soproni labdarúgás egyik legendás alakja végzi el.

Olvasói sztorik