Nemzetközi foci

A Mersin dobogós lenne az NB I-ben

Futács Márkó úgy érzi, hat-hét gólt kellene lőnie ahhoz, hogy komolyabb török csapatok is felfigyeljenek rá.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Futács Márkót foglalkoztató Mersin Idman Yurdu eleinte nagyszerűen szerepelt a török Szuperligában, az újonc csapat stabilan a középmezőny tagjává vált. A magyar csatár legtöbbször csereként áll be, tehát egyelőre nem kap főszerepet, de így is lőtt már gólokat. A Digi Sport televízió reggeli műsorában az eddigi török tapasztalatairól mesélt.

– Mennyire elégedett az utóbbi meccseken nyújtott teljesítményével?
– Az utóbbi időben rúgtam két gólt, és beindult a játék. A bajnokság elején kezdő voltam, úgyhogy szeretném visszaszerezni ezt a titulust. A csapat néhány meccs óta kicsit mélypontra került, de remélem, hogy be fogunk indulni. Pozitívnak tudom be eddig ezt az évet – kezdte Futács Márkó.

– A vezetőedzővel szokott beszélgetni arról, hogy mikor lesz újra kezdő?
– Amikor kikerültem a kezdőből, akkor többet beszéltünk, hogy ne úgy vegyem, hogy nem számít rám, hanem tudatta velem, hogy nagyon fontos része vagyok a csapatnak. Meg volt elégedve a játékommal, de a gólok nem jöttek, ezért azt remélte, hogy ezzel a kis pihenővel és tiszta fejjel vissza fogom magamat küzdeni a kezdőbe. Remélem, hogy ez így is lesz.

– Milyen a konkurencia a keretben?
– Nagyon jó játékosaink vannak, és ez a tabellán is látszik. Néhány hónapja még az első négy-ötben voltunk. Nagy a konkurencia a csapatba kerülésért, az edzéseken kemény párharcok vannak. Mindig a meccs előtt egy-két nappal dől el, hogy ki lesz kezdő.

– A török bajnokság milyen erős a magyarhoz képest? Mire menne ott volt csapata, a Diósgyőr?
– Nem nagyon tudom összehasonlítani. Inkább azt mondom, hogy keményebb foci van itt, sokkal több a párharc. Kemények a játékosokat, és szerintem olyan csapat jobban megállná itt kint a helyét, amely inkább a párharcokra fekteti a hangsúlyt.

– Minek köszönhető, hogy a Mersin újoncként ilyen jól szerepel?
– Nagyon jól kezdtük a bajnokságot, és ez hatalmas önbizalmat adott nekünk. Ki kell emelnem, hogy kiváló vezetőedző és szakmai stáb áll mögöttünk. Az edző nagyon jó játékos volt, és szerintem ez fontos a futballban. Régóta nem volt ennyi külföldi a Mersinnél, de nyáron nagyon jó játékosokat szedtek össze. Itt minden az önbizalomról szól, a meccsek előtt úgy fel tudnak pörgetni, hogy olyan mérkőzéseket tudtunk hozni, amelyeket papíron nem kellett volna.

– Hányadik lenne a magyar NB I-ben a Mersin?
– Szerintem az első háromban mindenképp ott lenne.

– Vladan Filipovics azt nyilatkozta, hogy akár török sztárklubok vagy európai élcsapatok is felfigyelhetnek a játékára? Ilyen szempontból hol tart, várható a nyáron érdeklődés?
– Korai még erről beszélni, hiszen vagy még tizenegy mérkőzés. Minél több gólt szeretnék még lőni, mert ez a három találat még elég kevés. Nagyon remélem, hogy sokkal több lehetőséget fogok kapni, és több gólt fogok rúgni. Igazából minden a gólok és gólpasszok számától függ egy csatár esetében. Külföldiként hat-hét góllal reális esély lehet arra, hogy feljebb tudjak lépni. A szezon előtt tíz gólt terveztem, és ha minden jól megy, annyi akár össze is jöhet.

– Nem bánta meg, hogy odaigazolt? Milyenek eddig a benyomásai?
– Minden teljesen pozitív, igazából egy topligában játszom. Tetszik a város is, és ez is fontos a futball mellett. Úgy érzem, jó döntést hoztam, amikor ideigazoltam.

– Milyenek a Mersin szurkolói? Hogy viszonyulnak a csapathoz, játékosokhoz?
– Nagyon jól szurkolnak, de hasonlót már a Diósgyőrnél és a Portsmouth-nál is tapasztaltam. Minden mérkőzésen kint vannak, nagyon jó a hangulat, és ez is támogat minket.

– A gólok mellett a sárga lapokat is gyűjti. Túl szigorúak a török játékvezetők?
– Otthon is volt probléma az első néhány mérkőzésen, hogy sokat veszekedtem a játékvezetőkkel. Ez a játékstílusommal is összefügg, úgyhogy itt is ez van. Nem sok ilyen magas játékos van, és amellett, hogy vannak igazságos döntések, úgy érzem, nagyon sok olyan is van, ami nem az. Ebben még fejlődnöm kell.

– Kijelenthető, hogy az alkatából adódó játékstílus jól fekszik a török bajnokságban?
– Igen, a labda megtartásával nincs probléma, csak a gól hiányzik. Remélem, hogy lassan jönnek már a gólok is.

– Dárdai Pál figyel a Mersinre? Milyen esélye van bekerülni a válogatottba?
– Szerintem figyel, hiszen tavaly is ott voltam a bő keretben. Nem tudok erről sokat mondani, szerintem az utolsó két-három mérkőzés, ami számít. Meglátjuk, hogy mi lesz, várom a reakciókat.

– Nagyon kemény mérkőzések jönnek a válogatott számára. Lát valódi esélyt az Európa-bajnoki részvételre?
– Ha azt hozzák a srácok, amit eddig hoztak, akkor szerintem nem lesz probléma. Úgy gondolom, hogy ebben az évben reális esélyünk lehet.

– Ha Mersinben kitöltené a két évet, és csak azután lépne tovább, akkor is elégedett lenne?
– Mersin nagyon szép város, már most huszonöt fok van, a csapat is jó, sok barátot is szereztem, úgyhogy egyáltalán nem vagyok türelmetlen. Természetesen a feljebb lépés a célom, de nem lesz probléma, ha ez nem most nyáron, hanem később következik be.

– Azt sem bánná, ha a török Szuperligán belül lépne előre?
– Megszerettem a török bajnokságot, és szerintem jó helyen vagyok.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik