Nemzetközi foci

Kemény Dénes jót dalolt az Old Traffordon

A Manchester United egyik legnagyobb hazai rajongója szerint hamarosan ismét a világ legnagyobbjai között lesz a klub.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Hogy a magyar futball vagy az angol vízilabda a gyengébb, azon lehetne elmélkedni (ár-érték arányban inkább az elsőre tippelünk), az mindenesetre tény, nekünk pólóban vannak meg a magunk Fergusonjai, Mourinhói, akik a világon bárhol szívesen látott vendégek, ha a sportág oktatásáról van szó. Kemény Dénesnek, a magyar vízilabda-válogatottal tizenöt év alatt mindent – így három olimpiát – megnyerő mesteredzőnek a magyar póló mellett az angol labdarúgás a másik nagy szerelme, és ha alkalma nyílik, szívesen megy Angliába futballt nézni.

Pontosabban: Manchesterbe. Merthogy Kemény a Vörös Ördögök nagy rajongója, és nem csak nézőként ismeri a klub világát. A közelmúltban ismét kint járt, a kellemest a hasznossal összekötve kicsit „vízilabdázott”, majd megnézte a manchesteri derbit. A Rangadó.hu érdeklődésére legújabb angliai élményeiről, illetve a Sir Alex Fergusonnal kötött barátságáról is mesélt.

– Ez volt a nyolcadik meccsem az Old Traffordon bő tíz év alatt. Tehát nem azt mondom, hogy járok, de ha lehetőségem van, elmegyek – mondta Kemény Dénes. – Kétfajta módon fordult elő eddig az ilyesmi: az egyik, amikor volt rá alkalmam, hogy meglátogassam a csapat edzéseit, Sir Alex Fergusonnak köszönhetően, akivel annak idején Temesvári Miklós segítségével ismerkedtem meg. Nem azt mondom, hogy jó barátok lettünk, de elismerjük egymást. Volt, hogy nem csak az edzést nézhettem végig, hanem utána behívott a stadionban az öltözőbe és éjfélig beszélgettünk, ettünk-ittunk.

A másik eset, hogy szépen sorban állok a meccs előtt két-három órával a pálya környéki kocsmákban – a stadionnál sosem kell, ott minden meg van szervezve –, elénekelgetek a szurkolókkal, Manchester United sálban-sapkában és aztán a meccsen velük együtt drukkolok. Ezt a verziót legalább annyira szeretem, mint amikor a VIP-ben ülök. Most, a City ellen ez utóbbi történt, szurkoltam, ráadásul most először a Stretford Enden ültem, a „kemény mag” között, gyakorlatilag végig énekeltük a szurkolókkal a meccset, már csak azért is, mert az első perceket leszámítva jól alakult az eredmény.

Kemény habitusát ismerve nem is olyan nehéz elképzelni őt jókedvűen dalolászni a B-középben, főleg, hogy volt már alkalma gyakorolni a nótákat. A United csapatához kötődő élményeit hosszan tudná mesélni, mert a korábbi korszakok sztárjaival kapcsolatban is vannak emlékei.

– Mindegyik szurkolói dal megvan, igen. Kristóf fiamnak pedig egy mez van meg, amit még kicsi korában vettem neki – és rajta van a Sir és Beckham aláírása, amit a Zalaegerszeg elleni BL-selejtező idején sikerült megszerezni. Kristóf már találkozott is a legnagyobb sztárokkal, ahogy én is, Cristiano Ronaldóval is többek között. Szóval, amikor lehet, kimegyek, van, hogy évekig nem sikerül, mert annyi egyéb dolgom van, most az angol pólószövetség hívott meg egy előadásra, illetve bemutató edzésre. Utána megnéztük Bogdán Ádám meccsét Boltonban, majd a manchesteri derbit. Szép hét vége volt: volt benne póló is meg nem póló is.

Ha már a csapatról és a futballról beszéltünk, természetesen „szakmáztunk” is kicsit, hiszen a Manchester United egy borzasztó szezon után indult el fölfelé az idén. Sir Alex Fergusont nem sikerült elsőre pótolni, de Kemény szerint ezen nincs mit csodálni – igaz, pont az ő példája mutatja, van olyan, hogy egy példátlanul sikeres edző közvetlen utódja is sikeres lehet.

– A vízilabda-válogatottnál egyszerűbb volt az utódlás, hiszen már gondoltam rá a tizenharmadik évben, hogy nem fog örökké tartani a dolog és tudtam, hogy Benedek Tibi elég hiteles ahhoz, hogy folytathassa a munkát – mondja erről a volt szövetségi kapitány, jelenlegi szövetségi elnök. – Nyilván nem én döntöttem el, hogy ő lesz a kapitány utánam, hanem az elnökség, de mindenképpen volt idő, hogy felkészüljön. Ilyen nincs az angol fociban. Szerintem Ferguson kényszerhelyzetben volt, amikor az utódját kellett megneveznie, nem voltak személyes tapasztalatai David Moyesról. Mellettem akkor már három éve ült a kispadon Benedek Tibi, láthatta, mi az, ami jó, mi az, amiben esetleg javítani kell. Én foglalkozhattam az utódlásommal, a Sirnek erre nem volt ideje. Törvényszerű volt, ami történt, a visszaesés. Talán ha Giggs akkor már ott ült volna mellette a padon, felkészíthette volna a feladatra. De nyilvánvaló, hogy Alex Fergusont követően a világ legjobb edzője sem lett volna tökéletes utód.

Mostanra úgy tűnik, a világ egy másik legjobb edzőjével mégis visszatérhet a régi útra a csapat, Kemény Dénest pedig helyszíni tapasztalatai is megerősítették abban: a Manchester United továbbra is a világ egyik legnagyobb és legnépszerűbb klubja.

– Van Gaalnak annyival könnyebb volt a helyzete, hogy egy negatív időszakhoz mérten kellett eredményt produkálnia, ráadásul ehhez azért nagyobb büdzsét kapott elődjénél. Több száz millió fontot költhetett el. És aki látta a csapatot mostanában, az tudhatja, újra önmagához méltóan futballozik. Úgy gondolom, a következő szezonban már az egyik bajnokesélyes csapat lesz a Manchester United. És egy biztos: ha a hetvenötezres stadion kétszázezres lenne, talán akkor lenne néhány üres hely a lelátón. A szállodámban szombat reggel nem lehetett elférni az előcsarnokban, mert több száz ember állt sorban, hogy átvegye a szobakulcsát. Kínától Dél-Afrikán át Kanadáig, Spanyolországig, Norvégiáig özönlöttek a szurkolók a vasárnapi mérkőzésre. A United világszinten annyira népszerű, hogy még ha negyedosztályú csapattal játszanak a kupában, akkor is telt ház van és ez mindig is így lesz – tette hozzá a Manchester-szurkoló mesteredző.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik