Hírek

Devalválódott az edzők tekintélye

Temesvári Miklós szerint szerencsésebb lenne egy nagy tekintélyű, külföldi edzőt hozni a válogatott élére.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Középiskolai magyar-angol szakos tanárból lett futballedző Temesvári Miklós, aki először juttatta az élvonalba a Nyíregyházát, Tatabányán ezüst- és bronzérmet szerzett az NB I-ben, az Újpesttel pedig kupagyőzelmet ünnepelhetett. Háromszáznál is több meccsen ült a kispadon az élvonalban, majd FIFA-instruktorként bejárta a világot, és dolgozott a Maldív-szigetek szövetségi kapitányaként is.

A hazai edzőképzés egyik vezetője a DigiSport csütörtök reggeli műsorában elmondta, hogy jelenleg a világon sehol sem jegyzik a magyar focit, a kapitánykérdésben pedig külföldi szakember mellett tette le a voksát.

– Mekkora szerepe van egy csapatnál az edző szellemiségének és tudásának?
– Óriási szerepe van – mondta Temesvári Miklós.

– A jó barátja Sir Alex Ferguson, akivel évekig szárnyalt a Manchester United. Most David Moyes-szal azért akadozik a gépezet, pedig az állomány ugyanaz. Mi a különbség a két edző között?
– Ferguson is botladozott az elején, nem úgy indult, ahogy tervezte. Minden más most. Akkoriban a Manchester nagyon lent volt, most pedig egy bajnokcsapatot kapott Moyes. Azt gondolom, hogy Ferguson egyedülálló személyiség. A kisugárzása, a megjelenése… Nem lehet nem odafigyelni a szavaira. David Moyes-nak is vannak eredményei, majd meglátjuk, mire lesz képes, de a Fergusonnal való összehasonlításban szerintem mindenképp veszítene.

– A kisugárzás és személyiség nagyon fontos egy edzőnél?
– Véleményem szerint igen. Lehet egy edző nagyon felkészült, tudhat mindent a labdarúgásról, de a tekintély a legfontosabb. Ha belép az öltözőbe, akkor ott csend van, az ilyen edzőre oda kell figyelni. Vannak edzők, akik nagyon felkészültek, és mégsem tudnak hatást gyakorolni a játékosokra.

– Nem hisz a játékosokkal haverkodó edzőkben?
– Abszolút nem. Ez azonban nem azt jelenti, hogy minden percben éreztetni kell, hogy én vagyok a főnök, és tartjuk a néhány lépés távolságot. Arra nincs szabály, hogy ki és hogyan szerzi meg a bizalmat. A lényeg, hogy a játékosok tűzbe menjenek érte. Természetesen mindenki magáért játszik, de ha a játékosok nem fogadnak el valakit, akkor lehet bármekkora szakember, nem lesz termékeny együttműködés.

– Mekkora jelentősége van annak, hogy egy edző mennyire kulturált, széles látókörű, és nem csak a futball érdekli? Sir Alex például a történelem nagy szerelmese a futball mellett.
– Nagyon fontos, mert egy embernek nem szabad szakbarbárnak lennie, akit csak az érdekel, amivel foglalkozik. Ez egy nagyon összetett dolog, egy edzőnél nagyon sok dolognak kell passzolnia, hogy valaki ideális szakemberré váljon. Nagyon fontosnak tartom a játékosmúltat is, mert ha valakinek voltak eredményei játékosként is, az helyzeti energiát biztosít, de José Mourinho például tolmácsból lett világhírű futballedző. Szerintem lényeges a mai világban, hogy egy edző intelligens legyen. A játékosok annak fogadják el a véleményét, akiről látják, hogy tud valamit, és nem csak szakmailag, hanem a világról is. Az intelligencia és a jó modor nagyon hozzátartozik egy ideális edzői képhez.

– Milyen a magyar edző rangja a világban?
– Egyáltalán nem jó, de ez természetes. Ez nem azt jelenti, hogy a magyar edzők rosszak, vagy hülyék. Nem erről van szó, hanem ez futballfüggő. A magyar labdarúgás csillaga az ötvenes-hatvanas években nagyon fent volt. Ha akkor lett volna lehetőségük a magyar edzőknek kimenni külföldre, akkor biztosan tele lett volna a világ magyar trénerekkel. A mostani labdarúgás ott tart, ahol tart, egyszerűen nem kapósak a magyar edzők. Ez összefüggésben van egymással. Nem lehet azt mondani, hogy azért nem hívják a magyar edzőket, mert nem jók, hanem azért, mert a magyar labdarúgást pillanatnyilag nem jegyzik. Ha jól esik, ha nem, de ezt ki kell mondani.

– A világot járva mit tapasztalt, a magyar hogyan segíti a magyart a futballpályán?
– Mi híresek vagyunk a nem összefogásról. Voltam olyan tornán, ahol ázsiai válogatottaknak német edzői voltak, és lehetett érezni, hogy úgy alakítgatják az eredményeket, hogy segítsenek egymásnak. A szerbeknél ez fokozottan így van, de a magyarokról ez nem mondható el.

– Magyar vagy külföldi kapitány kell a válogatottnak a mostani helyzetben?
– A mostani helyzetben szerintem külföldi kapitány kellene, mert újabban nincs nagy tekintélye a magyar labdarúgásnak. Nem azért mondom ezt, mert nincs jó magyar edző. Valamilyen szempontból talán jobb is lenne egy magyar, hiszen jobban ismeri a körülményeket, és persze a nyelvet is beszéli.

– Ön szerint van olyan magyar edző jelen pillanatban, aki alkalmas a posztra?
– Nem gondolom, hogy pillanatnyilag van ilyen szakember. Ebben a helyzetben most szerencsésebb lenne egy nagy tekintélyű, külföldi edzőt hozni a válogatott élére. Még egyszer hangsúlyozom, hogy nem azért, mert nincs olyan szakmailag jól felkészült, nagy tudású magyar tréner, aki megoldaná a feladatot, de minden körülményt figyelembe kell venni. Devalválódott az edzők tekintélye azzal, hogy a magyar labdarúgás jelenleg itt tart.

– Voltak már a futballban jól csengő nevű, külföldi kapitányaink. Nekik miért nem sikerült?
– Erwin Koeman munkáját és az eredményeit nem tartom rossznak, de nem csak edzőn múlnak a dolgok. A szövetségi kapitány nagyon sokat számít, de ő olyan húsz-harminc százalékot tehet hozzá egy válogatotthoz. Sir Alex sem tudott volna ennyi bajnokságot nyerni, ha ez nincs benne a csapatban. Az a jó edző, aki kihozza a csapatból, ami benne van. Csodatévők, varázslók azonban nincsenek. Kell egy alap, amivel az edző elérheti, amit el lehet érni.

Olvasói sztorik