NB I

„Barátságos ember, aki a munkát előtérbe helyezi”

Temesvári Miklós mesélt barátjáról, a visszavonulását bejelentő Sir Alex Fergusonról. A magyar szakember manapság is tartja a kapcsolatot a Manchester United legendájával.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Játékosként a Debrecen és a Diósgyőr színeiben szerepelt, edzőként pedig a többi között dolgozott az Újpesti Dózsa, a DVTK és a Tatabánya együttesénél is Temesvári Miklós, aki arról is közismert, hogy jó barátja a Manchester United edzőlegendájának, Sir Alex Fergusonnak, aki szerdán jelentette be visszavonulását. A Rangadó.hu érdeklődésére a 75 éves szakember mesélt skót barátjáról, megismerkedésükről, emberi tulajdonságairól és visszavonulásának lehetséges okairól is.

– Meglepte a hír, hogy Sir Alex távozik?
– Éppen néhány napja beszéltünk telefonon, de nekem akkor még nem említette a dolgot. Én is csak a hírekben hallottam a visszavonulásáról, nagyon meglepett. Azt lehetett látni, hogy kicsit ingerlékenyebb volt már ebben a bajnokságban, de engem váratlanul ért a távozása, hiszen ahogy hallottam tervezte már a csapat erősítését – mondta a Rangadó megkeresésére Temesvári Miklós.

– Hogyan ismerkedtek meg?

– Ezerkilencszáz-nyolcvannégyben az Újpesti Dózsa edzőjeként az Aberdeennel játszottunk a KEK-ben, amit akkor Alex Ferguson irányított. Ő eljött feltérképezni a csapatunkat a párharc előtt, én pedig Skóciában jártam ugyanígy az ellenfelet megfigyelni. Aztán az Európa-bajnokságon találkoztam vele, akkor is elbeszélgettünk, ő ismert meg egy szállodában. Hosszú ideig nem álltunk kapcsolatban, aztán kétezer-kettőben, amikor a Zalaegerszeg a MU-t fogadta, kimentem bámészkodni az akkori Népstadionba. Alex meglátott a tömegben, odajött, és azóta megint közelebbi kapcsolatban vagyunk, ami azt jelenti, hogy gyakran beszélünk telefonon, vagy sms-t váltunk. Kétszer jártam nála az elmúlt években pro-licences dolgokkal kapcsolatban is.

– Milyen ember Alex Ferguson?
– Edzőként megismételhetetlen, amit ő csinált, de én nem is erről az oldaláról szeretnék beszélni, mert ezt mindenki láthatja. Közvetlen, barátságos ember, aki a munkát azért mindig előtérbe helyezi. Amikor ott voltam, akkor is kerek perec kijelentette, hogy amikor neki dolga van, akkor nem ér rá diskurálni, ne várjam el, hogy például az edzőtábor alatt velem foglalkozzon, de amikor bármit kértem tőle, mondjuk hogy egy meccsre szerezzen nekem jegyet, akkor egyből segített, vagy ha sms-t írtam, akkor egyből válaszolt. Egyáltalán nem éreztette velem, hogy ő több lenne, mindig fontosnak tartotta a barátságot, egyenlő félként kezelt engem.

– Mit gondol, hiányozni fog neki a kispad?
– Biztosan nagyon hiányozni fog neki a munka! Úgy hallottam, hogy van valami egészségügyi problémája, amit majd műteni kell, ez is közrejátszhat. Valamilyen tisztségben egészen biztosan maradni fog a klubnál. Ő nem az az alkat, hogy majd odaül, aztán súg az edzőnek, de biztos, hogy nem fogják teljesen nélkülözni az Unitednél. Neki ez volt az élete…

– Okozhat veszteséget a Manchester Unitednek az ő hiánya?
– Okozhat, de hát az élet nem áll meg. Pótolhatatlan ember nincsen, de ahogy ő tudta kezelni a sztárokat, az egyedülálló a világon.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik