Nemzetközi foci

Dárdai sok más edző előtt jár

Stieber Zoltán szerint pozitívum, hogy a kapitány bele tudja képzelni magát a focisták helyébe.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Stieber Zoltán és a Hamburg szezonbeli negyedik edzőjével harcol a bennmaradásért a Bundesligában. A magyar futballista 16 évesen került külföldre, de szerinte ez sem garancia a komoly karrierre. Arról is beszélt az Indexnek, hogy milyen Dárdai Pállal együtt dolgozni.

A HSV az 51 éve indult német Bundesliga történetében az egyetlen klub, amely az alapítás óta jelen van. Egyszer sem estek ki az első osztályból, de ez a csodálatra méltó teljesítmény most megszakadhat. Az idén nem egyszerű a csapat helyzete, hat fordulóval a vége előtt az utolsó helyen állnak, igaz, csak négy ponttal maradnak le a bennmaradásért érő pozíciótól.

Április elején a Bild című napilap arról írt, hogy az átmeneti edzőnek kinevezett korábbi sportigazgató, Peter Knäbel a Bayer Leverkusen elleni 4-0-s vereség után többek között a 26 éves magyar játékosból csinált bűnbakot, holott Stiebernek addig kifejezetten jó tavasza volt, februárban három gólt is szerzett. A következő meccsen, a Wolfsburg ellen már nem is került be a kezdőcsapatba.

Nem igaz, hogy bűnbak volt

„Senki sem örül, ha kihagyják, pláne, ha addig stabil kezdőjátékos volt, de átéltem már egy-két dolgot futballistaként, mert én sem tartozom a legfiatalabbak közé. De a mostani helyzetünkben nem a személyek fontosak, hanem, hogy a csapat kiharcolja a bennmaradást. Ugye a Leverkusen ellen a szünetben lecserélt, a Wolfsburg ellen pedig nem voltam kezdő, de egy új edzőnek nyilván vannak elképzelései. A Bild egy pletykalap, és egy kicsit a magyar sajtó is felfújta a dolgot, de tisztában vagyok azzal, hogy otthon a többi légiós mellett kíváncsiak rám az emberek, még ha Németországban nem is így kezelték a dolgot, hogy Stieber a bűnbak” – mondta a játékos.

Szerinte a Wolfsburg elleni hazai kétgólos vereség miatt kicsit a szurkolóik türelme is elfogyott, de azért sokat elmond a hamburgiakról, hogy a csapat utolsó helyezése ellenére 57 ezren kimentek a meccsre.

Az állandóság segített volna

A Hamburg a szezont még Mirko Slomka irányításával kezdte, a helyére szeptember közepén érkező Josef Zinnbauer márciusban távozott. Őt Peter Knäbel váltotta, de a korábbi sportigazgató csak három hétig maradt. A napokban kinevezték a szezonbeli negyedik edzőt, Bruno Labbadiát, akinek ugyan van már hamburgi múltja edzőként, de így is kemény hetek várnak rá. Visszatérése után rögtön elvitte magával a keretet vidékre két napra, és próbált mindenkit megismerni. Sokat beszélt a játékosokkal, a magyar játékos szerint a táblázaton elfoglalt pozíció ellenére abszolút pozitív hangulatot teremtett a csapatnál. Valamivel egyszerűbb helyzetük lett volna, ha nincs ennyi edzőváltás…

„Az állandósággal könnyebb lett volna, de most már nincs más választásunk, ehhez kell alkalmazkodnunk, az új edzővel pozitív impulzusokat kaptunk. Én bizakodó vagyok, nem egyszerű ezeket az edzőváltásokat kezelni, de ezért vagyunk profik, hogy minél gyorsabban alkalmazkodjunk a helyzethez.”

Stiebernek februárban nagyon ment

A Hamburgnak viszonylag kedvező a sorsolása, néhány ponttal és a közvetlen riválisok elverésével legalább az osztályozós hely elérhető (tavaly is osztályozóval harcolta ki a bennmaradást). Stieber szerint a vasárnapi Werder Bremen elleni bajnoki a szurkolóknak is fontos lesz, fontos lenne az idegenbeli győzelem, de számolgatni nem nagyon akar.

„A Leverkusentől és a Wolsburgtól kikaptunk, de ez a két csapat megmutatta a szezonban, hogy milyen játékerőt képviselnek. Most jönnek viszont azok a meccsek, ahol reális esélyünk van a bennmaradásra. Nagy nevek vannak a csapatban, ha ezek alapján nézzük a dolgot, akkor nem itt kellene tartanunk” – mondta a magyar légiós.

Ami a keretet illeti: ebben a szezonban Stiebernél csak egy játékos rúgott több gólt a csapatban, a holland Rafael Van Der Vaart. Itt játszik még a Bayernnél megfordult Ivica Olic, a korábbi Lazio-, West Ham- és Fiorentina-játékos Valon Behrami, a cseh Petr Jiracek és a német válogatottban is kipróbált Lewis Holtby.

Nem garancia, ha valaki fiatalon megy külföldre

A sárvári születésű középpályás és öccse, András tizenévesként kerültek külföldre. Stieber nagy angol klubnál volt próbajátékon, az Arsenalnál is, végül az Aston Villában kötött ki, ahol több évet lehúzott, de nem sikerül beverekednie magát az első csapatba. Ezután idővel jött Németország, a Koblenz, az Aachen, a Mainzban egy ideig csapattársa volt Szalai Ádámnak, majd a Greuther Fürth-höz került, ezután vette meg a Hamburg. Tizenhat éves volt, amikor az Aston Villához került, de szerinte nem biztos, hogy a korai váltás garancia a magyar játékosoknak arra, hogy sikeres pályafutásuk legyen.

„Vannak olyan futballisták, például Szalai Ádám, aki korán kikerült, és be tudott futni egy elég komoly karriert. De vannak negatív példák is. Az én korosztályomból például sokan Angliába mentek fiatalon, és nem mindenki futotta be azt a karriert, amit elképzelt magának. És vannak olyanok, akik bemutatkoztak az NB I-ben, lehúztak ott néhány évet, és ezután szerződtek külföldre, és lettek sikeresek, például Dzsudzsák Balázsra gondolok. Szerintem nem igazán van recept arra, hogy melyik út az igazi. Ha újra 16-17 éves lennék, akkor egészen biztosan ismét belevágnék. Nagyon sokat tanultam az Angliában eltöltött négy év alatt. Megtanultam például a nyelvet, ami már eleve nagy pluszt jelentett számomra. Szakmailag, személyiségileg is rengeteget fejlődtem, szóval én biztosan belevágnék újra, ha újra fiatal lennék.”

Az angliai visszatérést amúgy nem tervezi, Hamburgot minden szempontból optimálisnak tartja, hosszú távra tervez a német klubnál, ugyanakkor tudja, hogy ezt nem lehet csak úgy eldönteni. „Én is elterveztem fiatalon, hogy majd örökre egy klubnál fogok játszani, de az élet máshogy rendezte a dolgokat.”

Dárdainak nagy előnye van másokkal szemben

A Hamburg-játékossal a szövetségi kapitány Dárdai Pál is számol már, a görögök elleni 0-0-s Európa-bajnoki selejtezőn a kezdőbe rakta, Stieber végig a pályán maradt. De Dárdai ellen már a klubjában is pályára lépett, éppen a görögök elleni válogatott meccs előtt, amikor a Herthával meccseltek. Mondjuk emiatt azért nem volt benne különösebb bizonyítási vágy, Dárdai is tette a dolgát, és ő is, azt a bajnokit a Hertha 1-0-ra nyerte.

„Komoly, felkészült edző, nagyon sok tapasztalata még nincsen trénerként, de rövid idő alatt is megmutatta, hogy fel lehet építeni valamit. Nyilván nem egyszerű ilyen rövid idő alatt nagy eredményeket kihozni a válogatottból és a Herthából, de a Hertha-féle játékstílussal megmutatta, mire képesek, és nagyon egyben vannak. Kompaktok, adott esetben egy kontrával gólt, gólokat tudnak szerezni, és ez eddig működik is. A válogatotthoz is ezt a biztos védekezésre épülő játékot hozta. Pozitív dolog az is, hogy sok tapasztalata van játékosként, ezt rögtön észre lehet venni. Elég sok évet eltöltött a Herthánál, és a játékosként szerzett tapasztalatai nagy hasznára lesznek. Ebből a szempontból sok más edző előtt jár, mert bele tudja képzelni magát a focisták helyébe, átélt dolgokat, amiket mások nem, és ez sokat fog segíteni neki. Még az út elején jár, de rengeteget lehet tőle tanulni” – mondta a magyar játékos a közös tapasztalatokról.

A válogatott féltávnál selejtezőcsoportja harmadik helyén áll, legközelebb a finnekkel játszik majd idegenben. Stieber nem nagyon akart jósolgatni, bár tudja, hogy a szurkolók ezt szeretnék, viszont úgy véli, akár még meglepetést is okozhat a magyar csapat.

Olvasói sztorik