Nemzetközi foci

Dárdai: „Felrobban a fejem”

A kettős terhelésnek a családja látja kárát, mégis novemberig szeretne szövetségi kapitány maradni.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

A vasárnap esti Magyarország–Görögország Európa-bajnoki selejtező előtt hazánkba érkezett a bz-berlin.de újságírója, hogy interjútkészítsen Dárdai Pál szövetségi kapitánnyal, a Hertha BSC vezetőedzőjével, akit elsősorban természetesen a kettős szerepvállalásáról faggatott. A 39 éves tréner elmondta, hogy bár néha már szétrobban a feje, és a családja látja kárát a sok munkájának, a kapitány posztot novemberig szeretné megtartani.

– Kivezetné a magyar válogatottat az Európa-bajnokságra, és benntartaná a Herthát a Bundesligában. Lehetséges ez?
– Ezek a céljaim. Nem a legegyszerűbb, de megvalósítható – kezdte Dárdai Pál.

– Milyen hosszú ideig bírja ezt a kettős terhelést?
– Hosszabb távon nem, az biztos. Felrobban a fejem, és a családom látja kárát. A feleségem és a gyerekek már szenvednek a kettős szerepvállalásom miatt, de igyekszem, hogy a kapitányi munkámat az Európa-bajnoki selejtező végéig, novemberig megtartsam.

– A Herthánál azt szeretnék, hogy csak nyárig legyen kapitány…
– Mint mondtam, én próbálok mindent megoldani novemberig.

– Lothar Matthäus szerint Berlinben megérzik a jelenlegi hiányát.
– A hétfői edzésen már újra ott leszek Berlinben, és csak vasárnap lesz a Paderborn elleni meccs. Egy egész hetem lesz, hogy tökéletesen felkészüljenek a csapattal.

– Felvette a kapcsolatot Rainer Widmayer másodedzővel?
– Nem, ez nem lenne sportszerű. Ő egy szuper edző, mi mindent megbeszéltünk az indulásom előtt, bízom benne, hogy teljes szívvel csinálja a dolgokat.

– A Hertha edzői, vagy a válogatott kapitányi posztja jelent nehezebb feladatot?
– Azt hiszem, a válogatottat nehezebb edzeni. Nagyon rövid idő alatt kell minden játékost mentálisan, fizikailag és taktikailag közös szintre hozni. Klubedzőként több időm van, lehet fejleszteni a dolgokat, úgy talán könnyebb elérni a kitűzött célokat.

– Mi volt a legnagyobb problémája itt, Magyarországon?
– A nyelv. Berlinben hetekig csak németül beszéltem, aztán amikor a válogatott játékosok előtt álltam, hirtelen mintha megnémultam volna. A magyarom nagyon gáz volt, a fiúk vigyorogtak is rendesen, de most már minden rendben.

– Melyik csapat jobb, a Hertha, vagy a magyar válogatott?
– Mindkettő. Sőt, mindkét csapatban van néhány kivételes játékos. Mindkét csapatnak megvannak az erősségei és gyengeségei, de ha egységes, mindkettő képes lehet elérni a céljait. Pontosan az a feladatom, hogy ez elősegítsem.

Olvasói sztorik