Nemzetközi foci

Guzmics inkább jó, mint rossz volt a válogatottban

Fanyalognak a védő meghívásán, de egy hibát leszámítva eddig többnyire magabiztos volt címeres mezben – nem véletlenül szerepel Dárdai Pál görögök elleni keretében.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Dárdai Pál szövetségi kapitány kedden kihirdette a magyar válogatott keretét, amellyel a görögök elleni, március 29-i Európa-bajnoki selejtezőre készül. A kapitány 24 játékosnak küldött meghívót, közülük többen is – Guzmics Richárd, Leandro de Almeida, Koman Vladimir és Hajnal Tamás – első alkalommal szerepelnek az ő irányítása alatt. A visszatérők közüla Wisla Kraków légiósának, Guzmics Richárdnak a neve kavarta a legnagyobb port, a másfél év után meghívott játékossal kapcsolatban sokan szkeptikusak.

A védőről elsőre a románok elleni 2013-as idegenbeli Európa-bajnoki selejtező (0-3) jut eszébe mindenkinek, amikor már másfél perc után vezetett a hazai csapat, mivel Guzmics elvesztette a labdát a saját térfelén, amit Ciprian Marica a kapuba lőtt. A Lengyelországban szereplő védő ezt azóta is képtelen lemosni magáról, pedig klubcsapatában az egyik legjobb teljesítményt nyújtja. Megvizsgáltuk eddigi hét válogatottbeli fellépését, arra keresve a választ: vajon erről az egy hibáról marad emlékezetes a nemzeti csapatban nyújtott szereplése?

Magyarország–Norvégia 0-2

2012. november 14. Budapest, barátságos

becserélve a 74. percben

A Puskás-stadionban, 16 ezer néző előtt mutatkozhatott be a válogatottban az akkor még a Haladásban szereplő 25 éves hátvéd. Juhász Roland helyére beállva 16 percet kapott Egervári Sándortól, 0-1-nél lépett pályára, majd a vendégek Mohammed Abdellaoue révén alakították ki a végeredményt.

– Elég kemények, gyorsak voltak a norvégok. Egervári Sanyi bácsiék abszolút felkészítettek minket az ellenfélből. Tudtuk, hogy nagyon erősek, és ezt az angol stílusú futballt játsszák, tehát felívelgetik a labdát, és azt próbálják megcsúsztatni, a két szélső támadójuk pedig megy a csatárok mögé – értékelt akkor honlapunknak a játékos.

Törökország–Magyarország 1-1

2013. március 26. Isztambul, világbajnoki selejtező

becserélve a szünetben

Ahol Guzmics hős lehetett volna… Ezúttal is csereként kapott szerepet Egerváritól, Korcsmár Zsolt helyére állt be a szünetben. Burak Yilmaz góljáról nem tehetett, Mészáros Norbert maradt le a törökről, a 77. percben viszont egy szöglet után a „fejében maradt” a győzelem. Az nso.hu olvasóitól 5,84-es osztályzatot kapott, amivel a hetedik volt a pályára lépő 14 játékos közül.

Magyarország–Kuvait 1-0

2013. június 6. Győr, barátságos

végigjátszotta

A Haladás védője először volt kezdő, először nyert vele a csapat, és először játszott végig válogatott mérkőzést. Kuvait ellen nem volt nagyon nehéz dolga a védelemnek, de ami akadt, azt megoldották – Vanczák fejese pedig döntött elöl. Guzmicsnak itt is volt helyzete, ám fejese fölé ment.

Magyarország–Csehország 1-1

2013. augusztus 14. Budapest, barátságos

becserélve a 69. percben

A csehek elleni felkészülési meccsen csereként szállt be a 69. percben, addigra Kozák góljával és Dzsudzsák tizenegyesével kialakult a végeredmény. Korcsmár Zsoltot váltotta a védelemben. A hajrában a törökök elleni meccshez hasonlóan ismét dönthetett volna, az ötösről fejelt, ám Drobny valahogy a kapu fölé pöckölte a labdát.

Románia–Magyarország 3-0

2013. szeptember 6. Bukarest, világbajnoki selejtező

végigjátszotta

Az elátkozott vébé-selejtező… Ahhoz, hogy pótselejtezőt játsszunk, nyerni kellett volna a románok ellen, ehhez képest másfél perc után hátrányba kerültünk. Az egyéni hiba, amilyet bemutatott például Tímár Krisztián évekkel ezelőtt a svédek ellen, most Guzmicstól jött, és már vezettek is a románok. Az nso.hu olvasóitól 1,75-ös osztályzatot kapott, a meccs leggyengébbje lett, igaz, Bogdánon kívül minden magyar 3-as alatt maradt. Ez a mozdulat meghatározta válogatottbeli pályafutását, utána még meghívták kétszer, de Egervári leváltásával „elfelejtették”.

– Hatalmasat hibáztam. Előbb gyatrán passzoltam, majd képtelen voltam leszerelni Ciprian Maricát, aki könyörtelenül kihasználta a hibámat. Rettentően sajnálom, hogy mindjárt az elején hátrányba került miattam a csapat. Az is borzasztóan bánt, hogy nem tudom semmissé tenni a történteket. Való igaz, még nem játszottam ötvenezer néző előtt, ráadásul ilyen ellenséges hangulatban, de nem, tényleg nem remegtek meg a lábaim. Csak hibáztam. Csak… A középpályán akartam átívelni a labdát, de rosszul találtam el. Ha belebikázok egy jó nagyot, és kirepül a stadionból, az sem lett volna baj. Így azonban… – mondta a meccs után.

Magyarország–Észtország 5-1

2013. Szeptember 10. Budapest, világbajnoki selejtező

végigjátszotta, sárga lapot kapott

Egervári kitartott mellette, végig játszott az észtek ellen is, ahol a válogatott magabiztosan nyert. Guzmics közepesnek mondható 5,75-ös osztályzatot kapott. Még ekkor is maradt esély a pótselejtezőre, ehhez azonban nyerni kellett volna Hollandiában…

Hollandia–Magyarország 8-1

2013. október 11. Amszterdam, világbajnoki selejtező

végigjátszotta, sárga lapot kapott

Teljes lebőgés, megalázó meccs, búcsú a vébétől. Egervári a Vanczák, Guzmics, Korcsmár, Kádár négyessel kezdett a védelemben, 4-0 volt a félidő, majd a szünetben beálló másik Haladás-védő, Devecseri Szilárd öngólja is kellett a „nyócegyhez”. Guzmics a legtöbb magyarhoz hasonlóan 1,5-es osztályzatot kapott a goal.com-tól. Az utolsó, Andorra elleni selejtezőn már nem lépett pályára, a válogatottnál pedig kegyvesztett lett, Pintér Attilánál nem játszott. Ezek után hívta meg kedden Dárdai Pál a görögök elleni keretbe.

Olvasói sztorik