Nemzetközi foci

Guzmics közel van, mégis távol

Kisebb műtétje után hamarosan teljes értékű edzémunkát végezhet a lengyel Wisla magyar védője.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Szerencsés helyzetben van a Wisla Kraków csapatában szereplő Guzmics Richárd, hiszen ha ami a kilométereket illeti, Krakkó nincs messze Magyarországtól, a lengyel futball viszont gyakorlatilag minden tekintetben messze a magyar előtt jár. Említhetnénk a létesítményhelyzetet – ne feledjük, hogy Lengyelország az előző Európa-bajnokság társrendezője volt. Említhetnénk a nézőszámot – idehaza sajnos már nem is ezres, hanem százas nagyságrendben beszélhetünk meccsenként a szurkolókról, odakint viszont a tízezer a mérőszám. Említhetnénk a klubok gazdasági helyzetét és az Európában elfoglalt helyét, de inkább ne fájdítsuk tovább a szívünket.

Beszéljünk inkább a pozitívumokról, mert Guzmics kapcsán szerencsére sok kellemes témánk adódik. A szombathelyi védőt tavaly nyáron sokan féltették, nehogy kifusson az időből a csapatkeresés során, de az elmúlt hónapok bizonyították, hogy megérte kockáztatni. Állítólag Kazahsztánból, Ausztriából, Szerbiából, Nagy-Britanniából és Németországból is keresték, de eddig úgy tűnik, hogy jól döntött. Szinte azonnal alapemberré vált, a meccseken, és az azokat követő szurkolói szavazásokon rendre jól teljesít, egyedül talán azt bánhatja, hogy egy kisebb egészségügyi beavatkozás miatt lerövidült számára a téli szünet.

– Mivel töltötte a magyarországinál rövidebb téli szünetet?
– Volt egy kisebb sérülésem, amit elővigyázatosságból műteni kellett karácsony előtt. Ezért egy hetet még itt töltöttem, Krakkóban, mert elkezdtem a rehabilitációt, ezután mentem haza. Két és fél hetet tölthettem otthon, és a többieknél egy héttel korábban tértem vissza Lengyelországba, mert folytattam a rehabilitációt. A csapat hétfőn kezdett, én is bekapcsolódtam szép lassan a munkába, még nem teljes értékűen, de talán a jövő héttől már én is teljesen a többiekkel tudok edzeni – mesélte a Rangadó.hu érdeklődésére Guzmics Richárd.

– Akkor ez a kisebb egészségügyi beavatkozás rányomta a bélyegét az ünnepekre?
– Végül is igen, de szerencsére a családdal tudtam tölteni ezt a két és fél hetet, aminek nagyon örültem.

– Milyen mértékű változások várhatók a játékoskeretben?
– Távozónk nem nagyon lesz, két-három érkező viszont igen, tehát szeretnék megerősíteni a csapatot, mert az a célunk, hogy elindulhassunk a nemzetközi kupában. Az alapszakasz után lesz még a rájátszás, amikor az első nyolc játszik még egy meccset mindenkivel, és csak utána derül ki, hogy kik végeznek a dobogón. Nagyon bízunk benne, hogy sikerül valamelyik pozíciót elcsípnünk.

– Elég sokáig kivárt a klubkeresés időszakában, de az őszi szezon bizonyította, hogy jó döntést hozott…
– Igen, megérte várni, mert nagyon jó, és Európa-szerte is elismert csapatba kerültem. Egész jól fejlődünk, mert a nemzetközi kupában szeretnénk indulni.

– Előnyt jelent, hogy Krakkó nincs messze Magyarországtól? Gyakran meglátogatják az ismerősök, barátok?
– Igen, nagyon sokszor kijárnak, a barátnőm is gyakran jön, hiszen kocsival öt és fél óra az út. Volt olyan, hogy minden héten meglátogatott valaki, mert szeretik ezeket a jó hangulatú meccseket a barátaim. Tizenöt-húszezer ember van ki egy mérkőzésen, ha pedig jobb meccs van, nagy riválissal játszunk, akkor telt hát, harmincháromezer néző előtt játszunk.

– Mikor lesz az első edzőmeccsük, és utaznak-e külföldi edzőtáborba?
– A felkészülési mérkőzések a jövő héten kezdődnek, és Törökországba megyünk, közvetlenül a bajnokság kezdete előtt, tíz napra. A visszaérkezés után két nappal folytatódik a bajnokság.

Olvasói sztorik