Törökország

Guzmics rövidesen kinövi a Wisla Kraków-t

A lengyel klub másodedzője mondta ezt a Rangadónak, amikor meglátogattuk a csapatot egy beleki edzőmeccsen.

Kapcsolódó cikkek

„Guzmics Ricsárd” – harsogja a mikrofonba az FK Kubany internetes oldalán, élőben, műholdon keresztül közvetített Wisla Kraków elleni meccs kommentátora. Erre érkezünk a Bellis Hotel centerpályájának lelátójára, ahol többek között az ukrán Andrij Sevcsenko nézi a derbit.

Más világ van errefelé, no…

És úgy tűnik, ez a világ nagyon bejött Guzmicsnak, miközben itthon már-már kabaréba illő módon, egyetlen rossz mozdulat miatt próbálták ráverni az Egervári-válogatott kudarcát, ő talpra állt, és a nagy múltú lengyel csapatban sztár lett. Mert igen, Guzmics Richárd a Wisla emblematikus figurájává vált. Fél év alatt. Ehhez kétség sem férhet.

A pályán is nagy a tekintélye, kimagaslik a csapatból. És nem csak a magasságával. A térdműtét és két hónap pihenő után ez az első meccse. Fut, szerel, hatalmasakat ment, irányít. A társak hallgatnak rá, ő pedig szemmel láthatóan élvezi minden pillanatát a játéknak.

Nincs könnyű dolguk. A Kubany Krasznodar jó csapat, a lengyelek többnyire védekeznek, kapnak két gólt, a magyar védő egyikről sem tehet, aztán persze lehet, hogy itthon lesz szakértő blogger, aki megírja, hogy rá kellett volna ugrania a „partjelzőre”, és behúzni a lest az egyiknél.

Azért ezt még érzem

Guzmics a meccs után mosolyog, azt mondja, érzi még a műtött térdét, de szerinte ez már csak tudatalatti.

– Kihagytam két hónapot, és az első labdás edzések után a kezdőbe kerültem, számítanak rám, bíznak bennem. Nincs idő a sebeket nyalogatni, csinálni kell. Lesz ez jobb is, jövő pénteken már bajnoki, nagyon fontos a jó szereplés. Láthatjátok ti is, hogy befogadtak, olyan, mintha évek óta itt lennék – mondta Guzmics.

Nem riad vissza, amikor futballozni kell

Semir Stilic, a hatszoros bosnyák válogatott csapattárs is megerősíti a magyar védő szavait.

– Ricsi jó játékos, már az első edzésén láttuk, hogy nagy segítség lesz a védelmünkben. A csapatkapitányunkkal remekül megértik egymást, nagyon jó párost alkotnak. Remélem, az idei szezon jobban sikerül számunkra, mint a tavalyi, és hiszem, hogy Guzmics jelenléte is nagy segítség ebben. Erős és magas játékosról van szó, aki kiváló az egy-egy elleni szituációkban, és azoktól a helyzetektől sem riad vissza, amikor futballozni kell. Feleslegesen sosem íveli el a labdát, próbálja inkább mindig megjátszani. Látjuk, hogy boldog, jól érzi magát nálunk, és bátran mondhatom, hogy a Wislának szüksége van rá – hangzanak a dicsérő szavak.

Ő a szobatársad? – kérdezzük kicsit csipkelődve Guzmicsot, de kiderül, lesre futunk. Nem, nem én Manuval lakom – mondja.

Magasabb szinten a helye

Marcin Broniszewski másodedzőt is elcsípjük, aki éppen a játékosokat tereli össze, hogy felszálljanak buszra és el tudjanak indulni a szállodába. Készséges, amikor megtudja, kiről akarjuk kérdezni.

– Nagy szükségünk van egy olyan játékosra, mint Guzmics. Remek szerelőkészsége van, mindig a feladatára koncentrál, és nagyon jól látja, mi fog történni a pályán. Kiválóan beleillik a védelmi vonalunkba, és ez nagyon fontos számunkra. Pontosan olyan védőt kerestünk, mint Ricsi, és úgy gondolom, a jövőben magasabb szintekre is eljuthat. Ki fogja nőni a mi csapatunkat. Abban pedig biztos vagyok, hogy a magyar válogatottba is vissza fog kerülni hamarosan – hangzott a dicséret.

Időközben minden játékos a buszon, elindulnak. Guzmics az ablakból még int. Látszik, hogy boldog, jót tett neki az országváltás….

Olvasói sztorik