Nemzetközi foci

Olasz és spanyol rangadók Európában

A Fiorentina az AS Romát, a Villarreal a Sevillát fogadja, Dzsudzsák csapata Nápolyban kezd.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Igazán pikáns mérkőzésekkel folytatódnak az Európa Liga küzdelmei csütörtökön. A nyolcaddöntő során olasz és spanyol rangadókat is rendeznek, valamint összecsapnak a belga, valamint a török bajnoki címért küzdő csapatok is. A forduló egyik csúcsmérkőzése a bombaformában lévő Wolfsburg és az Internazionale találkozása, de Dzsudzsák Balázs együttese, a Dinamo Moszkva nápolyi látogatása is igazán érdekesnek ígérkezik. Lássuk, mit várnak a párharc első meccsétől a főszereplők!

A Wolfsburg belga válogatott játékosa, Kevin De Bruyne nem keres kifogásokat.

– Folyamatosan mérkőzéseket játszunk, amelyekre komolyan készülni kell, és néha az ember azt érzi, hogy nem tudja magát kipihenni rendesen. Ezt éreztük a szombati bajnokin, de egy csapatként játszottunk. Lezártuk azt a mérkőzést, és csak az Inter elleni Európa Liga-találkozóra fókuszálunk. Az volt a vágyunk, hogy minél több meccset játsszunk, tehát ez nem lehet kifogás – mondta Kevin De Bruyne.

A másik oldalról az Inter vezetőedzője, Roberto Mancini szólalt meg.

– A Wolfsburg nagyon jó és erős csapat, amit a Bundesligában is hétről-hétre bizonyít. Kevés gyengeségük van a németeknek, ezért nem lesz könnyű dolgunk. Tisztában vagyok Bas Dost mutatóival, és a jelenlegi formájával. Ő nagyon jó csatár, de nem csak belőle áll a Wolfsburg. Nem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy száznyolcvan perc alatt dől el a továbbjutás – mondta Mancini.

Az AS Roma a Fiorentina otthonába látogat, és ki más is szólalhatott volna meg, mint a violák exjátékosa, jelenleg a fővárosi csapatot erősítő Adam Ljajics. Érdekesség, hogy a szerb támadónak még mindig megvan a lakása Firenzében, és nem is titkolja, hogy szereti a várost.

– Nincsenek mentális problémáink, egyszerűen csak most nem úgy jön ki a lépés, ahogy tervezzük. Együtt oldjuk meg a problémákat, és minden mérkőzés után emelt fővel szeretnénk lejönni a pályáról. Talán néha túlságosan is önzetlenek vagyunk, meg kell próbálnunk többet kapura lőni. Új dolgokat gyakoroltunk a hét folyamán, és bízunk abba, hogy működnek majd a Fiorentina ellen. Próbáljuk követni Rudi García utasításait. Nekünk valóban nagyon fontos az Európa Liga, és szeretnénk a lehető legjobb teljesítményt nyújtani csütörtökön, hogy továbbjussunk a következő körbe. Remélhetőleg tisztességes eredménnyel térünk vissza a fővárosba – mondta Ljajics.

Az Everton az ukrán éllovas, Dinamo Kijevvel játszik. Az angolok vezetőedzője, Roberto Martínez a kulcsfontosságú hazai győzelmet emelte ki.

– Már az egyenes kieséses szakaszban vagyunk, és itt nincsenek könnyű ellenfelek. A Dinamo Kijev nagyon erős csapat, ezt az is mutatja, hogy az ukrán bajnokságban a tabella élén áll, és valószínűleg meg is nyeri. Igyekszünk kihasználni a hazai pálya előnyeit, és kulcsfontosságú, hogy előnyt szerezzünk a Goodison Parkban – mondta Roberto Martinez.

FC Bruges (belga) – Besiktas (török)

Megjósolhatatlan párharc elé néz a két gárda. A Bruges remek szezont fut, jelenleg egy ponttal vezeti a belga bajnokságot az Anderlecht előtt, és sorban nyeri a mérkőzéseit. A belga éllovas az előző körben a dán Aalborg együttesét búcsúztatta imponáló magabiztossággal, most pedig a Liverpoolt kiejtő Besiktas lesz az ellenfele. A török együttes tizenegyespárbaj után búcsúztatta az esélyesebb angolokat, és belga riválisához hasonlóan kitűnően menetel hazája bajnokságában, ahol csak rosszabb gólkülönbségének köszönhetően második a Galatasaray mögött.

VfL Wolfsburg (német) – Internazionale (olasz)

A nyolcaddöntő egyik slágerpárosításánál talán valamivel a bombaformában lévő németek felé billen a mérleg nyelve. Bár a Farkasok a legutóbbi fordulóban kikaptak a bajnokságban, előtte sorban hozták a győzelmeket, a tavaszi nyitófordulóban például simán verték a Bayern Münchent. Az EL előző körében a portugál Sportingot fektették két vállra úgy, hogy a két találkozón gólt sem kaptak. A németek mellett szól még Bas Dost neve, a holland játékos jelen pillanatban Európa legjobb formában lévő támadója, a bajnokságban és a nemzetközi porondon is ontja a gólokat. Az Inter helyzete már nem ennyire rózsás. A milánói csapat az ősszel borzasztó formát mutatott, és bár Roberto Mancini, valamint a téli igazolások érkezése óta felvillant egy apró reménysugár, az eredmények azért még mindig nem tökéletesen alakulnak számukra – a skót Celticen is csak nyögvenyelősen jutottak túl. Az Inter a Serie A kilencedik helyén áll, minden bizonnyal a nemzetközi porondon szeretnének jól szerepelni.

Fiorentina (olasz) – AS Roma (olasz)

Vérbeli olasz csúcsrangadót rendeznek a nyolcaddöntőben, az olasz élvonal ötödik és második helyen álló csapata feszül egymásnak. A firenzeiek mindig szeszélyesen szerepelnek, az utóbbi fordulókban például legyőzték idegenben a Juventust, de legutóbb óriási pofonba szaladtak bele a Lazio vendégeként – bár benne van a pakliban, hogy éppen a Roma elleni meccsre tartalékoltak. A Fiorentina az előző körben az angol Tottenhamet ejtette ki, és könnyebb feladat ezúttal sem vár rá. A fővárosiak egy hazai döntetlen után Hollandiában harcolták ki a továbbjutást a Feyenoord ellen, de úgy tűnik, mostanában porszem került a gépezetbe. A fővárosiak ugyan magabiztosan őrzik második helyüket a tabellán, de legutóbbi öt bajnokijukból csak egyet tudtak megnyerni, a többin rendre döntetlent értek el. Halkan jegyezzük meg, hogy ismerve az olasz rangadók végkimenetelét, ebben a párosításban akár két döntetlen is simán benne van…

Villarreal (spanyol) – Sevilla (spanyol)

Egy olasz után egy spanyol párharc is a nyolcaddöntőben, a Primera División ötödik és hatodik helyezettje néz farkasszemet egymással. Az odavágón a Villarreal játszik otthon, a Sárga Tengeralattjáró becenévre hallgató alakulat a hétvégén magabiztos, 4-1-es győzelemmel hangolt az első felvonásra, az előző körben pedig a Red Bull Salzburgot búcsúztatta. Az Európa Liga címvédője, a Sevilla idén is kiváló idényt fut, hazai mérlege egészen pazar, de a hétvégén a Deportivo ellen idegenben is megmutatta, hogy veszélyes tud lenni. A legjobb 16 közé jutásért a német Mönchengladbach ellen kellett megszenvednie a Sevillának. A spanyol tabellán mindössze egy pont választja el a két csapatot, így mindenképpen szoros párharcra van kilátás.

Európa Liga, nyolcaddöntő, első mérkőzések:

18 óra: Zenit Szentpétervár (orosz) – Torino FC (olasz)

19 óra: FC Bruges (belga) – Besiktas (török)

19 óra: Dnipro (ukrán) – Ajax (holland)

19 óra: VfL Wolfsburg (német) – Internazionale (olasz)

21 óra: Everton (angol) – Dinamo Kijev (ukrán)

21 óra: Fiorentina (olasz) – AS Roma (olasz)

21 óra: SSC Napoli (olasz) – Dinamo Moszkva (orosz)

21 óra: Villarreal (spanyol) – Sevilla (spanyol)

Olvasói sztorik