Nemzetközi foci

Ezt megúszta Dzsudzsák és csapata…

A belga Anderlecht végig fölényben játszott, a Dinamo Moszkva mégis kihúzta döntetlennel.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Csütörtökön 21 órától is nyolc mérkőzést rendeztek az Európa Liga egyenes kieséses szakaszának első körében. A 19 órakor kezdődött meccsek összefoglalóit ide kattintva olvashatják!

Ajax (holland) – Legia Warszawa (lengyel) 1-0 (1-0)

A Legia ősszel remekelt az EL-ben és a lengyel élvonalban is; az Ajax jól teljesít a holland bajnokságban, a BL-ben viszont alig tudta megelőzni a csoportjában a ciprusi APOEL-t. Nem volt valami nagy a tempó az elején, az Ajax nem sietett, a varsóiak pedig örültek, hogy nem rohanta le őket a házigazda. A folytatásban teljesen egyoldalúvá vált a játék, a lengyelek beálltak a kapujuk elé, és reménykedtek, hogy megússzák kapott gól nélkül.

Nem úszták meg: a 35. percben Kishna passza után éppen a lengyel Arkadiusz Milik látványosan tekert a kapuba, húsz méterről – Kuciak teljesen esélytelen volt (1-0). Bántóan nagy volt a különbség a két csapat között, ahhoz képest az egygólos különbség a vendégekre nézve volt hízelgő. Ezután a Legia nem kapott meg jogos tizenegyest, majd a portugál Orlando Sá lőtt éles szögből, ez kipattant Cilessenről, azután Costa is kihagyta a ziccert, majd Zyro elé pattant a labda, aki közelről fölé lőtt.

Rá sem lehetett ismerni a két csapatra: a hatvanadik percben újabb Legia-ziccer következett, de Orlando Sá közeli ziccerénél hatalmasat védett Cilessen. A 66. percben Sá kapott kiváló labdát, egyedül léphetett ki ziccerben, de Cilessenbe lőtt. A második félidőre felnőtt a feladathoz a Legia, és felülmúlta az Ajaxot, de egyenlíteni nem tudott.

RSC Anderlecht (belga) – Dinamo Moszkva (orosz) 0-0

Az Anderlecht odahaza nagyszerűen teljesít, hiszen legutóbbi tíz meccséből nyolcat megnyert, két döntetlen mellett, a BL csoportköréből viszont nem sikerült továbbjutnia. Ezúttal Conté, Mbemba, Suárez és Sylla nélkül kellett pályára lépniük. A Dinamo számára még nem folytatódtak a hazai bajnoki küzdelmek. Kétszer jártak Törökországban edzőtáborozni, közben pedig részt vettek egy spanyolországi felkészülési tornán, amelyet megnyertek.

Dzsudzsák Balázs a kezdőcsapatban kapott helyet, Granat és Manoljev viszont hiányzott. Nem kezdtek rosszul az oroszok, de aztán átvette az irányítást az Anderlecht és sorra jöttek a hazai lehetőségek. A 34. percben Acheampong kapott pontos passzt, majd 11 méterről lőtt, de Gabulov bravúrral védett. A hazaiak részéről Tielemans volt a legszorgalmasabb, de a moszkvaiak kapusa minden párharcukat megnyerte. Nagyon fölényben játszottak a belgák, de a 37. percben Dzsudzsák majdnem egyenlített, de eléggé kiszorított helyzetből lőtt, Proto pedig remekül védett. Az első felvonás hosszabbításában Rolando is kihagyta a magáét, amikor tiszta helyzetben centikkel a kapu mellé fejelt. A hazaiak 16 alkalommal próbálkoztak, Dzsudzsák és társai sokat köszönhettek a kapusuknak.

Gabulov a második periódus elején még saját játékostársa, Büttner balul sikerült felszabadítási kísérletét is mentette. A második félidőben eleinte elmaradtak a hazai lövések, mindössze egy volt belőlük, ellenben a két orosz próbálkozással, amikor közel voltak a gólhoz… Dzsudzsák Balázst a hetvenedik percben lecserélték, majd csapata emberhátrányba került Büttner kiállítása miatt. A 81. percben Dendoncker pontos passza után Tielemans lőtt, de a Dinamo kapusa ezúttal is a helyén volt. A 92. percben Mitrovic lőtt tisztán, 11 méterről, de tulajdonképpen feladta a labdát Gabulovnak – hihetetlen miket kihagytak ki a belgák, maradt a 0-0.

Celtic Glasgow (skót) – Internazionale (olasz) 3-3 (2-3)

Vad II István személyében magyar játékvezető dirigálta a milánói kék-feketék skóciai vendégjátékát. Az Inter villámgyorsan vezetést szerzett: Shaqiri hajszálpontos labdát kapott, amit kapásból kapura lőtt, ezt még védte Gordon, ám a kipattanónál már nem volt esélye (0-1). Nagyon jó iramú volt a játék, a remek hangulatról pedig a telt ház gondoskodott. A 13. percben jött a második gól: a szöglet után Kuzmanovic labdáját a meglepően üresen hagyott Rodrigo Palacio továbbította a hálóba (0-2).

Még mielőtt végképp elszálltak volna a hazai remények, összejött a szépítés: egy remekütemű támadás végén Matthews beadására Armstrong érkezett üresen, és az ötösről laposan a kapuba lőtt (1-2). Szinte rögtön ezután jött az egyenlítés is: a 26. percben a kapu el emelt labdára megint Stuart Armstrong érkezett, talán nem vették kellően komolyan az olaszok, ezt kihasználva közelről a kapuba lőtt (2-2). A nagy rohanás és a négy gól után némileg leült a játék, de az első félidő slusszpoénjaként az Inter visszavette a vezetést: Rodrigo Palacio kapott hosszú indítást, Gordon rá akart vetődni a labdára, de kiejtette, a csatár pedig lecsapott rá, és az üres kapuba gurította (2-3).

A 61. percben a skót ellentámadás végén Carrizo ziccerben lábbal hárított, kevésen múlt az egyenlítés! Öt perccel később Griffiths próbálkozását is nagy bravúrral, lábbal hárította a kapus. A 69. percben beszorult az Inter, de a hazaiak nem tudtak élni a lehetőséggel. A 84. percben Shaqiri lővését követően a vetődő Gordon hatalmasat védett. Már-már úgy tűnt, hogy gól nélkül ér véget a második etap, de a 93. percben John Guidetti hat méterről a kapu a hosszú felső sarkába lőtt (3-3).

Tottenham Hotspur (angol) – ACF Fiorentina (olasz) 1-1 (1-1)

A londoni rangadó elején Chadli került ziccerbe, 12 méterről lőtt, Tatarusanu azonban bravúrral védett. Ezután Paulinho szögletét jobbról Roberto Soldado 12 méterről, kapásból a hálóba lőtte (1-0). A huszadik percben Soldado ollózását Tatarusanu hárította, az első félórát jó iram és változatos játék jellemezte, megérdemelten vezettek a házigazdák. Mindezt csak a 36. percig mondhatták el magukról, akkor ugyanis Fernandez szabadrúgását bravúrral védte Lloris, de a kapu előtt ólálkodó Jose Bastana közelről a hálóba lőtt (1-1). Az első félidő lezárásaként Walker beadása után Soldado fejesét bravúrral védte Tatarusanu, ezután Chadli tíz méterről a keresztlécre lőtte a kipattanót.

A második felvonásban is változatos volt a játék, valamivel aktívabban focizott a Fiorentina, de ez helyzetekben nem mutatkozott meg. Az angolok támadásaiból hiányzott az átütőerő, úgyhogy nem született több gól a meccsen. Az első félidő kiváló futball hozott, megérdemelten vezetett sokáig a Tottenham, ahogy a Fiorentina sem érdemtelenül egyenlített. A második játékrész inkább a küzdelemről szólt, de változatos játék zajlott, voltak helyzetek itt is, ott is, de a kapuba már nem tudtak betalálni a felek. A döntetlennel az itáliai lilák lehetnek boldogabbak.

Villarreal CF (spanyol) – Red Bull Salzburg (osztrák) 2-1 (1-0)

Gulácsi Péterrel a kapuban kezdett a Salzburg Spanyolországban. A magyar hálóőrnek már a negyedik percben dolga akadt, de Vietto lökete elkerülte a kapuját. Jó húsz percnek kellett eltelnie a következő helyzetig: a 26. minutumban Djuricin lövését védte Asenjo. Három perccel később még közelebb járt a gólhoz az osztrák bajnok, de előbb Ramalho fejesét védte a kapus, majd Djuricin lőtt mellé ziccerben. A 32. percben Gulácsi is hárított egy ziccert Vietto próbálkozásánál, a labdát azonban Ikechukwu Uche gyűjtötte be, és a kapuba lőtt (1-0).

Öt perccel később ismét Vietto fejese tévesztett nem sokkal célt. A folytatásban próbálkozott Gulácsi csapata, de a hazai védelmen nem jutott át: a 44. percben például Soriano lövését blokkolták a hátsó emberek. A második játékrész elején tizenegyeshez jutott a Salzburg, amelyet Jonathan Soriano magabiztosan értékesített (1-1). Rövid ideig tartott az osztrák öröm: Vietto passzát Denisz Cserisev lőtte a hálóba az 54. percben (2-1). A gól után rögtön két bravúrt kellett bemutatnia Gulácsinak: előbb Uche lapos kísérletét hárította, majd Cserisev lövésénél is kiváló érzékkel védett. A folytatásban csökkent az iram, de a hajrában ismét akadt dolga a magyar portásnak: Giovani dos Santos szabadrúgását kellett fognia. A Villarreal előnye kitartott a végéig, így 2-1-ről folytatódik a párharc.

Guingamp (francia) – Dinamo Kijev (ukrán) 2-1 (0-1)

Sajnálatos sérüléssel indult a találkozó: a hetedik percben Jermain Lens helyett Serhij Rebrov érkezett a pályára a vendégeknél. A 19. percben már ünnepelhettek a társak: Miguel Veloso passzolt a hálóba Artyom Kravec átadása után (0-1). Nyolc perccel később Kerbrat egyenlíthetett volna, de fejesét hárította az ukrán kapus. A negyvenedik percben újabb esélyt kaptak a hazaiak: az ellenfelét hátulról lerúgó Andrij Jarmolenkót küldte le a pályáról a játékvezető – emberelőnyben folytatta a Guingamp.

A játékrészt már kettős emberhátrányban fejezte be a Kijev: a 41. percben Younés Belhanda taktikai okokból váltotta Szidorcsukot, ám a 45. percben ő is odarúgott ellenfelének, úgy, hogy már nem volt ott a labda, így őt is azonnal kiállították. A hosszabbításban Mandanne majdnem egyenlített, de ígéretes helyzetben nem talált kaput. Egy óra játék elteltével Pied lőtt nagy ziccerben mellé, ám a 73. percben már nem úszta meg a vendégcsapat: Giresse beadását Claudio Beauvue bólintotta a hálóba (1-1). A góltól összeroppant az addig hősiesen küzdő Kijev, és két perccel később Mustapha Diallo is bevette a kaput (2-1). A hazaiak megdolgoztak a sikerért, míg a Kijev-játékosok joggal kérhetik számon két társukat – maradt a 2-1, előny a franciáknál.

Liverpool FC (angol) – Besiktas SK (török) 1-0 (0-0)

A negyedik percben Sturridge révén szerezhetett volna vezetést a Liverpool, azonban Gönen bravúrral hárított. Próbálkoztak a felek, de mintegy fél órát kellett várni a következő nagyobb helyzetre: ekkor Kavlak fejelt közelről a liverpooli kapu mellé. A 35. percben Mignolet volt munkában Demba Ba lövésénél, majd a másik oldalon Henderson lőhetett volna gólt szabadrúgásból, de kicsivel eltévesztette a kaput, Moreno löketénél pedig újfent Gönen remekelt. Lallana csapott le egy kipattanóra a 49. percben, lövése nem sokkal ment fölé. Cserékkel próbálták frissíteni csapataikat a szakvezetők, de sokat ez sem segített, továbbra is inkább mezőnyben vívtak nagy csatát a csapatok. A 85. percig tartott a gólcsend, akkor ugyanis büntetőhöz jutott a Pool, amit Mario Balotelli értékesített (1-0). Ez az egy gól elég volt az angoloknak, akik így előnyből várják a visszavágót.

Sevilla (spanyol) – Borussia Mönchengladbach (német) 1-0 (0-0)

Nem hajtották meg az első félidőt a csapatok: a huszadik percben Kramer lövésénél hárított a hazaiak kapusa, majd a 33. percben Johnson helyezett gyengén, így Rico ismét mentett. Fölényben játszott a vendég együttes az első 45 percben: mintegy 61 százalékban birtokolta a labdát, de nem tudta gólra váltani a fölényt. Nagyot a második félidőben sem változott a mérkőzés, de csökkent a vendégek fölénye. Sőt a hetvenedik percben Vicente Iborra villanása után a vezetést is megszerezte a spanyol csapat, mely a folytatásban magabiztosan őrizte előnyét, így hazai pályán kapott gól nélkül hozta le a találkozót.

Gyűjtőcikkünk az uefa.com és az onlajnok.com tudósításai alapján készült.

Olvasói sztorik