Nemzetközi foci

Hulk bekampózta a PSV-t

Gyűjtőcikkünkből kiderül, hogy idegenben nyert a Zenit, a Napoli, az Everton és az FC Bruges is.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Nyolc mérkőzést rendeztek csütörtökön 19 órától az Európa Liga egyenes kieséses szakaszának első körében.

AS Roma (olasz) – Feyenoord (holland) 1-1 (1-0)

A játéknap egyik legnagyobb rangadójára az olasz fővárosban került sor. Az egész napon át tartó szurkolói rendbontásról ide kattintva olvashatnak, ide kattintva pedig képeket láthatnak.

A rómaiak még mindig a Serie A második helyén állnak, de nincsenek valami jó formában hiszen tíz tétmeccsükből csupán kettőt nyertek, hét döntetlen és egy vereség mellett. Az olasz kupából kiestek, otthon legutóbb novemberben nyertek bajnokit, és a BL-ből is kiestek. A hazaiaktól Ibarbo, Iturbe, Leandro és Maicon is hiányzott, a hollandoknál csak Van Beek nem játszhatott.

Az első nagy helyzet a nyolcadik percben Gervinho révén maradt ki. A folytatásban is ő, valamint Pjanic veszélyeztetett, de Skorupski kapusnak is volt védeni valója. Némi meglepetésre nem volt valami nagy az iram, inkább kivárásra játszottak a csapatok. Aztán a 22. percben jött az első gól: Toroszidisz remek centerezését Gervinho gyönyörű mozdulattal, sarokkal lőtte a kapu közepébe Vermeer mellett (1-0).

Ezután is támadásban maradtak a rómaiak, leginkább Gervinho volt elemében. Meglehetősen tanácstalannak tűntek a vendégek, de a 37. percben majdnem egyenlítettek, ám Kazim-Richards erős lövését Skorupski reflexmozdulattal védte. Az olaszok a vezetőgól után némileg visszavettek, őrzik az előnyüket.

Többet volt a labda a hollandoknál, de a hazai térfélen gondjaik voltak a passzok pontosságával, és a sok rontás miatt ritkán jutottak el a kapuig, a távoli próbálkozásaik pedig veszélytelenek voltak.

A folytatásban is a Feyenoordnál volt a labda, de játékosai továbbra sem tudnak mit kezdeni meddő fölényükkel. Elég eseménytelen volt a második felvonás első tíz perce – szinte semmi nem történt, majd hirtelen egyenlítettek a rotterdamiak! Immers 11 méteres fejesét Skorupski a kapufára tolta, majd a kipattanót Kazim-Richard közelről a kapuba lőtte (1-1). Ismét ráfázott az AS Roma, hogy nem támadott a vezetést követően, hanem ráült az eredményre.

A 86. percben Doumbia közelről lőhetett, de Vermeer bravúrral védte. A ráadásban sem szakadtak meg a csapatok, nem csoda, hogy a közönség füttyszóval illette a feleket, hiszen nem erre számítottak.

Aalborg BK (dán) – FC Bruges (belga) 1-3 (0-2)

A dánok csak egy felkészülési meccsen vannak túl, míg a belgák már a bajnokságban és a kupában is vitézkednek. Nem lehetett előre tudni, hogy pihentebb hazaiak, vagy az éles meccseken túl lévő vendégeknek jön ki jobban a lépés csütörtök este.

Kiegyenlített játékkal kezdődött a találkozó, a vendégek is bátran futballoztak. A 24. percben Mbombo beadására remekül érezett Oulare, és két hazai védő között felugorva, négy méterről fejelt a kapuba (0-1). Csupán négy percet kellett várni a második belga találatra: Lior Refaelov kihasználta, hogy nem figyeltek rá a dánok, és 21 méterről a hálóba bombázott (0-2). Lassan indult az első félidőben a két csapat, majd a belga dupla után a hazaiak nem tudtak újítani, csak futottak az eredmény után.

A szünet után Thomsen az öt és feles bal sarkáról lőtt, ám a vendégek kapusa védeni tudott. A hatvanadik percben Petersen el akarta rúgni a labdát a tizenegyespontnál Silva elől, de rosszul találta el és a bal alsóba gurult a labda (0-3). Ez az öngól vélhetően el is döntötte a párharcot, bár tíz perccel később büntetőből összejött a szépítés a dánoknak (1-3). A 81. percben Meunier 24 méteres lövését Larsen bravúrral ütötte ki a jobb alsó sarok elől.

PSV Eindhoven (holland) – Zenit (orosz) 0-1 (0-0)

A holland és az orosz listavezető találkozója igazi rangadót ígért, aztán az első félidő nagyon gyenge színvonalat hozott. A csapatok nem igazán tudtak egymással mit kezdeni. A 23. percben azért Rondon előtt adódott egy nagy helyzet, de hiába fejelt közelről kapura, Zoet remek reflexszel védett. Az első félidő végére némileg megélénkült a játék, de nagyon pontatlanok voltak a csapatok, gyengén játszottak, emiatt kevés helyzet alakult ki.

Hatalmas helyzettel indult a második félidő, ám Depay löketét egy védő szögletre mentette az érkező Narsingh elől. Ezután Willems szabadrúgása a háló tetején landolt. Hulk közeli kísérletét Zoet bravúrral szögletre mentette. A 64. percben megtört a jég: Danny egészen az ötösig száguldott, onnan Hulk elé passzolt, aki a szinte üresen tátongó kapuba helyezte a labdát (0-1). Hat perccel később Rondon hatalmas helyzetet puskázott el a hollandok tizenhatosán belül: már rég lőhetett volna, de csinált még egy biciklicselt, és odalett a nagy lehetőség.

A 83. percben kisebb lökdösődés alakult ki a pályán, némileg elszabadultak az indulatok, a játékvezető több sárga lapot is kiosztott,

Torino FC (olasz) – Athletic Bilbao (spanyol) 2-2 (2-1)

Az itáliai meccs a Torino FC sikerét ígérte, hiszen a Serie A kilencedik helyén áll, tehát nincsenek kiesési gondjai, sőt lendületben van, hiszen az elmúlt öt bajnoki meccséből négyet megnyert és egy döntetlent ért el. A baszkoknak viszont még oda kell figyelniük hazai terepen, mert a végén még bajba kerülnek, hiszen jelenleg a 13. helyen tanyáznak, a legutóbbi három meccsükön egy vereség és két döntetlen volt a mérlegük.

Eleinte csak a házigazdák támadtak, a kilencedik percben viszont némi meglepetésre megszerezték a vezetést a spanyolok: egy ellentámadás végén Viguera betört a tizenhatoson belülre, két védőt kicselezett, a beadását pedig a teljesen őrizetlenül hagyott Inaki Williams a hálóba passzolta (0-1). A 19. percben jött az egyenlítés: Molinaro pontos beadását Maxi Lopez egy védő szorításában a hálóba továbbította – bravúros találat volt (1-1). A szünet előtt Martinez kecsegtető lövését Herrerin blokkolta nagy helyzetben, majd Darmian beadását Maxi Lopez fejelte a kapuba – a vendégvédők közelről végignézték a második torinói gólt (2-1).

A hazaiak a második felvonásban sem álltak le, az 52. percben Molinaro jó helyzetből lőtt, de Herrerin blokkolt. A folytatásban többnyire a középpályán folyt a játék; kicsit leült a mérkőzés, ami előtte sem volt túlságosan erős iramú, a baszkoknak mégis sikerült egyenlíteniük, miután Benat szabadrúgását Carlos Gurpegi fejjel a hálóba csúsztatta (2-2) – védhetetlen volt. A Torinónak muszáj volt kockázatot vállalnia, emiatt néha kinyílt hátul. A 92. percben Benat remek helyzetből alig lőtt a kapu mellé-fölé szabadrúgásból, de a vendégek így sem lehetnek elégedetlenek, hiszen idegenben két gólt szereztek és döntetlent értek el.

Trabzonspor (török) – SSC Napoli (olasz) 0-4 (0-3)

Az olasz együttes hamar eldöntötte a találkozót: a hatodik percben Buss Henrique fejesével jutott előnyhöz, majd negyedórával később Gonzalo Híguain is betalált (0-2). Alig eszmélt fel a sokkból a hazai csapat, jött a harmadik olasz gól: a 27. percben az előző találat előkészítője, Manolo Gabbiadini centerezett a hálóba (0-3). Öt perccel később Híguain lábában volt a negyedik, de a keresztléc megmentette a Trabzont.

Hazai lövéssel indult a második játékrész, de Andujar magabiztosan védett. Tíz perccel később Híguain lőtt jó helyről, ám nem helyezett elég pontosan. Mertens is közel járt a gólhoz, Hakan Arikan viszont ezúttal is résen volt. Oscar Cardozo révén szépíthettek volna a hazaiak, de az olasz védelem blokkolta a kísérletet. Mertens küldhette volna végleg padlóra a törököket, de a 85. percben büntetőt hibázott, így maradt a háromgólos különbség. A Napoli azonban ezután sem vett vissza a tempóból, és Duvan Zapata révén a negyediket is begyötörte (0-4), alighanem eldöntve ezzel a párharcot.

Young Boys (svájci) – Everton (angol) 1-4 (1-3)

Már a negyedik percben megszerezhette volna a vezetést az Everton a svájci Young Boys otthonában, ám Oviedo lövésénél a kapufa hárított. A tizedik percben csattanós válasszal jött a hazai együttes, és Guillaume Hoarau szépen helyezett lövésével előnyt szerzett (1-0). Alig 15 percig tartott a svájciak öröme: a 24. percben Romelo Lukaku fejjel volt eredményes, sőt négy perccel később Seamus Coleman gólja már az angoloknak jelentett előnyt (1-2).

Öt perccel a félidő vége előtt ismét Lukaku volt jó helyen, és újfent Gareth Barry beadását váltotta gólra (1-3). Még a hajrában Sanogo szépíthetett volna, de rajta is kifogott a kapufa. Az 58. percben alighanem a párharcot is eldöntötte az Everton: Lukaku egy szóló végén megszerezte saját harmadik, csapata negyedik találatát (1-4).

Öt perccel később John Stones szabálytalankodott utolsó emberként: piros lap és tizenegyes! A büntetőt Hoarau fölé vágta, így nem csökkent a hazaiak hátránya. A folytatásban Lukaku előtt adódtak újabb lehetőségek, de újabb gól már nem esett – az Everton négyet lőtt idegenben, így nagy eséllyel készülhet a legjobb 16 közötti csatára.

VfL Wolfsburg (német) – Sporting CP (portugál) 2-0 (0-0)

Jó negyed óráig csak „ismerkedtek” egymással a csapatok – a csendet a téli szerzemény, André Schürrle törte meg, akinek lövését bravúrral védte a vendégek kapusa. Tíz perccel később ismét Schürrle került helyzetbe, de ezúttal is Patrício nyerte kettejük párharcát. A 35. percben Carrilo veszélyeztetett a vendégeknél, ám lövése kicsivel elkerülte a kaput. Két perccel később Patrício volt ismét munkában, de ezúttal sem okozott gondot a labda megkaparintása.

A második félidőt góllal nyitotta a VfL: Naldo passzával Bas Dost lépett ki, majd a jobb alsóba helyezett (1-0). Tíz perccel a vezető gól után De Bruyne duplázhatta volna meg az előnyt, azonban Patrício ismét védett. A 64. percben viszont már tehetetlen volt: Dost másodszor is túljárt az eszén, így már kettővel ment a német csapat (2-0). Dost a folytatásban is komoly gondot okozott a vendégeknek: a 69. percben és egy percre rá is ígéretes helyzetet alakított ki magának, de a gól elmaradt. Schürrle lövésénél is Patrício mentett a 78. percben – ez volt a találkozó utolsó komolyabb momentuma, így 2-0-ról várja a folytatást a német együttes.

FK Dnipro (ukrán) – Olimpiakosz (görög) 2-0 (0-0)

Nem hozott túl nagy iramot az ukrán Dnipro, és a Megyeri Balázst ezúttal is a kispadra nevező Olimpiakosz meccsének első félideje. Sok hiba csúszott az utolsó passzokba, az első 25 percben gyakorlatilag Jimenez kapus sérülésén kívül komolyabb eseményt nem jegyezhettünk fel – a görögök hálóőre megúszta az esetet, így Megyerit nem cserélték be. Az első 45 perc legnagyobb lehetőségét a vendégek puskázták el: a hajrában Masuaku szánta el magát lövésre, de Boyko védett.

Az 51. perc hozta meg a találkozó első gólját: Jaba Kankava távoli bombája talált utat a görögök kapujába (1-0). A találat megzavarta a vendégek kapusát, amit Ruslan Rotan kíméletlenül ki is használt: az 55. percben szabadrúgásból volt eredményes (2-0). Nem sokkal a gól után Mitroglou fejelt kicsivel mellé. A hajrában a Dnyipro tartotta előnyét, így jó helyzetből várhatja a görögországi visszavágót.

Gyűjtőcikkünk az uefa.com és az onlajnok.com tudósításai alapján készült.

Olvasói sztorik