Nemzetközi foci

Megyeri Balázs csapata is elbúcsúzott

A görög Olimpiakosz hazai pályán nem tudta ledolgozni az ukrán Dnipro otthonában összeszedett kétgólos hátrányt.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Hét visszavágót játszottak csütörtökön 21 órától az Európa Liga rájátszásának első fordulójában. A rotterdami rangadón szurkolói rendbontás miatt kényszerszünet volt.

Feyenoord (holland) – AS Roma (olasz) 1-2 (0-1)

Az első meccs a holland szurkolók római rendbontásáról és pusztításáról maradt emlékezetes, nem a jó játékról és az 1-1-es eredményről. A visszavágón szakadó eső és telt ház fogadta a csapatokat. A 15. percben El Ahmadi hibája után Totti 18 méterről leheletfinoman a kapufa mellé lőtt, nem sokkal később ugyancsak Totti lőtt mellé – mindkettő nagy helyzet volt. A 21. percben Toornstra lőtt húsz méterről, Skorupski előtt lepattant a labda, mégis nagy bravúrral hárított.

A 37. percben Vermeer hárított nagy bravúrral Pjanic közeli lövése után. Három perccel később egy felfújható banánt dobtak a hazai szurkolók az AS Roma egyik színes bőrű játékosának, ezért hosszú percekig állt a játék. A hosszabbítás pillanataiban megérdemelten szereztek vezetést az olaszok: Adem Ljajic érkezett a hosszú oldalon egy beadásra, és kapásból a kapuba lőtt (0-1).

A szünet után Vrete felrúgta Manolast, minimum sárgát ért a megmozdulás, de ő pirosat kapott érte. A holland szurkolók folyamatosan dobáltak a pályára, ezért kényszerpihenő következett. Az újrakezdést követően azonnal egyenlítettek a házigazdák: a frissen beállt Elvis Manu kilépett a védők közül, és a kapu hosszú sarkába gurított (1-1). Zajlottak az események: Mulder, a Feyenoord cserekapusa kapott piros lapot a kispadon, aztán újra az olaszok kerültek előnybe, mert Toroszidisz remek lapos beadását Gervinho a hálóba továbbította (1-2).

A 66. percben Manu kapott remek kiugratást, de Skorupski jött, és eladat benne a labda. A 72. percben Van Beek beadása után Manunak picit magas volt a labda az ötösön – nagy helyzet volt. A hajrában Toornstra, majd Kongolo lőtt, a túloldalon pedig három az egyben léphettek ki az olaszok, de Gervinhót végül szerelték, úgyhogy több gól már nem született, a rómaiak idegenben vívták ki a továbbjutást.

Továbbjutott: AS Roma (3-2)

Everton (angol) – Young Boys (svájci) 3-1 (3-1)

Háromgólos előnyre tett szert idegenben az angol Everton a Young Boys ellen. A svájci csapat azonban az idegenbeli visszavágó 13. percében csökkentette a különbséget: Sekou Sanogo Junior egy kipattanót értékesített (0-1). Góllal válaszolt az Everton: az előző meccsen is remeklő Romelu Lukaku a 25. percben büntetőből volt eredményes (1-1). Öt percre rá már a vezetést is megszerezte a hazai csapat: Lukaku duplázott villámgyorsan, így két meccs alatt ötödször talált be a svájciak kapujába (2-1). Folytatta a gólgyártást az Everton: a 42. percben Kevin Mirallas is betalált (3-1).

Mirallas helyzeténél ismét a svájciak kapusa volt a helyén, kísérletét szögletre tolta Wölfli. A 64. percben újfent a vendég portás mutatott be szép védést, miután Koné kevésbé helyezett lövése talált utat a kapuig. A 76. percben ismét Koné került helyzetbe, ezúttal azonban a kapufa segítette ki a vendégeket. Az Everton magabiztos sikert aratott a visszavágón is, így készülhet a következő körre.

Továbbjutott: Everton, kettős győzelemmel (7-2)

Olimpiakosz (görög) – FK Dnipro (ukrán) 2-2 (1-1)

Kétgólos hátrányból igyekezett kiharcolni a továbbjutást a Megyeri Balázst ezúttal is a kispadra nevező Olimpiakosz. A görög együttes 2-0-ra kapott ki az ukrán Dnipro vendégeként múlt csütörtökön. A 11. percben Konsztantinosz Mitroglou jelezte, valóban a legjobb 16 közé jutásért szállnak harcba, gyenge befejezése azonban az ukrán kapus kezében halt el. Három perccel később azonban már jobban célzott: egy ügyes átvétel után helyezett a hálóba (1-0).

Nyolc percig bírta kapott gól nélkül a hazai együttes: Artem Fedeckij közelről értékesített egy kipattanót (1-1). A 35. percben Jimenez tartotta meccsben a hazaiakat: a görögök kapusa Konopjanka lövését védte ziccerben, így maradt a szünetre az 1-1. Hét perc telt el a második játékrészből, amikor emberhátrányba kerültek a hazaiak: Luka Milivojevics durva belépőjét azonnal piros lappal „honorálta” a játékvezető. A kiállítást követően a Dnipro egyre inkább az eredmény tartására helyezte a hangsúlyt, míg a létszámhátrányban lévő Olimpiakosz bár próbálkozott, nem tudott mit kezdeni a vendégek védelmével.

A végén úgy tűnt, győzelemmel búcsúzik a sorozattól Megyeri csapata: a 92. percben Alejandro Dominiguez értékesített egy büntetőt (2-1), de egy perccel később a vendégek részéről Nikola Kalinics mutatott be gyönyörű szólót, melynek végén értékesített helyzetét, így végül döntetlennel zárult a visszavágó.

Továbbjutott: Dnipro (4-2)

SSC Napoli (olasz) – Trabzonspor (török) 1-0 (1-0)

Gyakorlatilag már az első mérkőzés harmincadik percére eldőlt a továbbjutás a párharcban: az olasz együttes három góllal sokkolta vendéglátóját, sőt a hajrában újabb gólt szerzett, így 4-0-s vezetésről várta a hazai visszavágót. Aktívabban kezdte a találkozót a hazai együttes: Mertens lövése nem sokkal ment mellé a tizedik percben. A 19. percben ötre nőtt a különbség: Jonathan de Guzman egy lecsorgó labdát pofozott a hálóba (1-0). A folytatásban Callejon ziccerét előbb a kapus védte, majd öt perccel később mellé helyezett.

A félidő hajrájában Fatih Atik vette be a Napoli kapuját, de les miatt nem adták meg a gólt. Hakan Arikan bravúrjai is kellettek, hogy ne nőjön a különbség: az 55. percben Ghoulam szólója után védett nagyot, majd Jorginho kísérlete is a kapus kezei közt halt el. Callejon is gólt szerezhetett volna, de Arikan ezúttal is jól helyezkedett, majd a kapufa is a török kapussal volt. A 79. percben ismét Arikan volt munkában Mertens közeli lövésénél, de a vendégek is eljutottak a kapuig: a 82. minutumban Ekici bombázott egy távoli szabadrúgást nem sokkal mellé. Több lehetősége is volt a Napolinak, de ezúttal megúszta a kiütést a Trabzonspor – 5-0-val ment tovább az olasz csapat.

Továbbjutott: Napoli, kettős győzelemmel (5-0)

Sporting CP (portugál) – VfL Wolfsburg (német) 0-0

Magabiztos előnnyel érkezett a Wolfsburg a Sporting otthonába. A német együttes 2-0-ra nyert a párharc első mérkőzésén. Ennek megfelelően nem is erőltette a támadást: az első húsz percben csak hazai kísérleteket jegyezhettünk fel, de ezek sem jelentettek komoly veszélyt. A hajrára felpörögtek az események: a 37. percben Carvalho lövését védte Benaglio, majd Oliveira is gólt szerezhetett volna a hazaiaknak, de blokkolták a kísérletét. Tanaka kísérletét is a kapus fogta, majd Silva fejesét egy védő vágta ki a gólvonal elől.

Tanaka az első félidő hajrájában is betalálhatott volna, de Benaglio a kapufa segítségével védte a kísérletét. Kevin De Bruyne könnyen eldönthette volna a párharcot z 54. percben, ám a kapufa a hazaiakkal volt. A fordulásból Nani került közel a vezetés megszerzéséhez, ám Benaglio jól zárta a szöget. A 64. percben Carrillo nagy helyzetben lőtt fölé, így maradt a 0-0. A 77. percben Tanaka újabb kísérletét ölelte magához Benaglio, majd a hajrában Mane lövése is a kapusnál kötött ki. Az utolsó komoly lehetőség De Bruyne nevéhez fűződik, de a 85. percben közeli fejesét egy védő mentette a gólvonal előtt. Jól taktikázott a Wolfsburg, így megérdemelten jutott a legjobb 16 közé.

Továbbjutott: Wolfsburg (2-0)

FC Bruges (belga) – Aalborg BK (dán) 3-0 (1-0)

Az első találkozót idegenben 3-1-re megnyerő belgák góllal kezdték a visszavágót: Refaelov kiugratása után Víctor Vázquez ellőtte a labdát a kapus lába mellett – gyönyörű gól volt (1-0). Ezután Vormer fejelt az ötösről, nagy helyzetben a kapu fölé, majd Meunier lapos beadása után Oularé lőtt 11 méterről a bal alsó mellé. A dán szurkolók a továbbjutásban már biztosan nem bíztak, de balhézni azért eljöttek: addig dobálták a füstbombákat, amíg a bíró félbeszakította a meccset, negyed óra után. Csupán egy-két perc kényszerszünetre volt szükség, aztán folytatódhatott a játék.

A 29. percben Dalsgaard beadása után az ötös sarkánál kapura forduló Enevoldsen ellőtte a labdát keresztbe a kapu előtt. Bruhn nagy szóló után az ötösről magasan a kapu fölé lőtt. A szünet után Enevoldsen kapott jó labdát, de kiszorított helyzetből, öt méterről Ryan kezébe lőtt, aztán Meunier lőtt 13 méterről nem sokkal a hosszú felső sarok mellé. A 64. percben Vormer szerzett labdát a saját térfele közepén, kiváló labdával ugratta ki az egyedül kapura törő Obbi Oularét, akinek 14 méteres lövése Larsen kezét érintve vágódott a hálóba (2-0).

A 71. percben Oularé középre fejelt labdájába Refaelov az ötösnél csak belebotlani tudott, így Larsen könnyedén hárított. Ezután Bolingoli-Mbombo beadását ismét Oularé fejelte középre, de az érkező Vormer jó helyzetből, hat méterről a jobb sarok mellé fejelt. A 74. percben jött a harmadik belga gól: Vormer passzolt középre, ahol Oularé és Bolingoli-Mbombo egymást zavarta, végül az előbbiről lepattanó labdát az utóbbi lőtte hét méterről a jobb alsó sarokba. Ez is nagyon egyértelmű, sima meccs volt.

Továbbjutott: FC Bruges, kettős győzelemmel (6-1)

Athletic Bilbao (spanyol) – Torino FC (olasz) 2-3 (1-2)

A baszkok 2-2-t játszottak Itáliában az első találkozón. A visszavágó elején Etxebarria bombáját Padelli bravúrral szedte ki a bal sarokból. A 16. percben a Torino tizenegyesből vezetést szerzett, Quagliarella értékesítette a jogosan megítélt büntetőt. A 26. percben Quagliarella kiszorított helyzetből leadott lövése az oldalhálóban kötött ki. Nagy kapkodás, sok pontatlanság jellemezte a játékot, majd a szünet előtt egyenlítettek a baszkok: Extebarria adott parádés labdát, Andoni Iraola pedig könnyed, laza, magabiztos befejezéssel szerzett gólt a hazaiaknak (1-1). Igen ám, de a hosszabbítás perceiben jött az olasz válasz: Darmian beadására Maxi Lopez érkezett üresen, és közelről a léc alá fejelt (1-2).

A fordulás után Laporte csavarása milliméterekkel szállt el a bal felső fölött, majd Lopez került óriási helyzetbe, öt méterről próbálkozott, a kivetődő Herrerin azonban bravúrral védett. Az 53. percben Williams érkezett egy beadásra, fejese a kapufán csattant. A 61. percben kialakult az egy héttel korábbi végeredmény: Muniain adta a gólpasszt, Oscar de Marcos pedig laposan a hosszú alsóba lőtt (2-2). Nem sokáig maradt döntetlen az állás: Darmian érkezett a beadásra, majd kapásból, védhetetlenül a hosszú alsóba lőtt (2-3).

A nyolcvanadik percben Iraola léc alá tartó távoli bombáját Padelli tolta szögletre. Ezután Martinez került ziccerbe, elvitte a kapus mellett a labdát, majd borzalmasan találta el… A torinóiak némi meglepetésre idegenben harcolták ki a továbbjutást.

Továbbjutott: Torino FC (5-4)

Gyűjtőcikkünk az uefa.com és az onlajnok.com tudósításai alapján készült!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik