Nemzetközi foci

Dániában jó példa Magyarország

A ferencvárosi Kenneth Christiansen jól érezte magát hazánkban, a zalaegerszegi Rajko Lekic kevésbé.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Dánia 1992-ben nagy meglepetésre megnyerte az Európa-bajnokságot, és bár a válogatottja azóta megközelítőleg sem ért el hasonló sikert, az északi ország labdarúgása még mindig a magyar foci előtt jár, minden tekintetben.

Éppen ezért hízelgő ránk nézve, ha egy dán szaklap TOP5-ös összeállításában pozitívumként említik hazánkat. Márpedig most ez történt. Az Odense BK kölcsönadta 22 éves középhátvédjét, Kasper Larsent a kazah FC Astana együttesének, ezért a dr.dk megvizsgálta, hogy a dán játékosok közül kik jártak sikerrel korábban Kelet-Európában.

A felsorolt öt labdarúgó közül az egyik a 33 éves dán-montenegrói csatár, Rajko Lekic, aki 2007 tavaszát Zalaegerszegen töltötte. A dobogóért harcoló és végül bronzérmet szerző csapatban nyolc bajnoki meccsen szerepelt és két gólt lőtt, a Magyar Kupában pedig két mérkőzésen egyszer volt eredményes.

Bár a zalai időszaka előtt már megjárta Spanyolországot is, a becsült piaci értéke akkoriban rendkívül csekély volt, néhány évvel később viszont, amikor az Esbjerg fB, a Silkeborg IF és az amerikai New England Revolution színeiben játszott, az egymillió eurót is meghaladta. Manapság nincs csapata.

Az összeállítás szerzője nem tipikus sikertörténetként jellemzi Lekic zalaegerszegi szereplését, mert annak ellenére, hogy a pályán viszonylag sikeres volt, a mindennapi élet nem tetszett neki Magyarországon, és hamarosan magányosnak érezte magát.

– A magyar nagyon nehéz nyelv. Ezért az edzés után rendszerint egyenesen hazamentem, a lakásban ücsörögtem, olvasgattam a híreket az interneten, vagy az edzőteremben múlattam az időt. Hosszú, magányos napjaim voltak – nyilatkozta korábban.

Szintén szerepel a TOP5-ös listán Kenneth Christiansen, aki a Ferencvárost erősítette, de hazájában manapság már Kenneth Heiner-Möller néven ismert. Érdekesség, hogy a jelenleg 44 éves játékos csak hazánkban szerepelt légiósként (1993 és 1995 között), korábban és később csak Dániában futballozott. A Fradival bajnok és Magyar Kupa-győztes lett, majd amikor 31 évesen eltört a lába, visszavonult. Azóta edzőként, menedzserként és televíziós szakkommentátorként tevékenykedik, a dán női válogatott szövetségi kapitányaként Európa-bajnoki bronzérmes lett, és a világbajnokságon is irányította a csapatot.

Magyarországi élményeiről 2009-ben pozitívan nyilatkozott, az interjú ide kattintva olvasható!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik