Hírek

Szerencsés döntetlen a dánok ellen

Telt ház volt a debreceni Nagyerdei Stadionban, ahol a 2-2-t játszó magyar válogatott góljait Dzsudzsák és Varga Roland szerezte.

Kapcsolódó cikkek

Nemzetközi felkészülési mérkőzés
Magyarország–Dánia 2-2 (1-0)
Debrecen, 20 ezer néző. Játékvezető: Marciniak (lengyel)
Magyarország: Gulácsi – Varga J., Lipták (Juhász R., 58.), Lang, Korhut (Szabó J., 62.) – Pátkai (Kalmár, a szünetben), Tőzsér – Gyurcsó (Varga R., a szünetben), Szakály P. (Koman, a szünetben), Dzsudzsák – Rudolf G. (Nikolics, 67.). Szövetségi kapitány: Pintér Attila
Dánia: Andersen – Ahlmann, Agger, Kjaer, L. Jacobsen – Kvist (Schöne, a szünetben) – Kusk (Würtz, a szünetben), Krohn-Dehli (Kahlenberg, 79.), J. Poulsen (Rasmussen, a szünetben), C. Eriksen – Braithwaite. Szövetségi kapitány: Morten Olsen
Gólszerzők: Dzsudzsák (25.), Varga R. (69.), illetve Eriksen (56.), Schöne (73.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Pintér Attila szövetségi kapitány ismét meglepte a szurkolókat, leginkább az újonc Lang Ádám beállítását minősíthetjük váratlannak, és a Videotonban tavasszal mellőzöttnek számító Gyurcsó Ádám szereplésére sem sokan fogadtak volna. A házigazda debrecenieket Szakály Péter és Korhut Mihály képviselte, de Varga József, Tőzsér Dániel, Dzsudzsák Balázs és Rudolf Gergely is erős helyi kötődéssel rendelkezik.

Korhut és Lang mellett Gulácsi Péter is újonc volt a felnőtt válogatottban. A bő keretből a sérült Megyeri Balázson és Futács Márkón kívül Korcsmár Zsolt, Fiola Attila, Nagy Gábor, Kovács István és Elek Ákos maradt ki.

Most már mi is alátámaszthatjuk, hogy a vadonatúj Nagyerdei Stadionról szóló korábbi hírek bizony nem voltak túlzóak. Rendkívül impozáns, tágas, ugyanakkor nem hivalkodó, és funkcionálisan is tökéletes létesítmény, amely nem mellékesen nagyon szép. Az újságírók számára a belépésnél nincs olyan motozás, mintha körözött bűnözők lennénk (lásd: Újpest), és nagyon kényelmes a sajtótribün (ellenben például a győri stadionnal).

A kezdés utáni három perc a dánoké volt, a magyar tizenhatoson belül pattogott a labda, és egy-két veszélyes lehetőség is adódott a vendégek előtt, de ezután két ígéretes megindulásuk a mieinknek is volt, előbb Gyurcsó, majd Tőzsér és Rudolf Gergely révén.

A kilencedik percben Dzsudzsák remek beadásába a dán kapus csak belepiszkálni tudott, a labda Tőzsér elé került, de fél méterrel a kapu fölé lőtt. A 13. percben egy magyar védelmi megingást kihasználva Jörgensen került helyzetbe, de gyenge lövését Gulácsi megfogta. A 22. percben egy magyar szabadrúgás után Varga Józsefet lerántották a tizenhatoson belül, de a lengyel játékvezető általános megdöbbenésre kifelé ítélt szabadrúgást. A lelátón egészen kiváló a hangulat, aki a stadion remek akusztikájának is köszönhető.

A 24. percben majdnem saját bedobásából kapott gólt a magyar csapat, ugyanis Korhut nem tudta megszelídíteni a labdát, amivel Braithwaite került helyzetbe, megpróbálta átemelni a kifutó Gulácsi fölött, ez sikerült is, de a célzás nem, mert fölé szállt. Az ellenakció végén Tőzsér hajszálpontos labdát adott Dzsudzsák Balázsnak, aki a kapus mellett higgadtan a hálóba lőtt (1-0). A következő tíz perc változatos mezőnyjátékot hozott, egyik csapat sem tudott döntő fölénybe kerülni.

A hajrában rákapcsoltak a dánok: a 41. percben Eriksen veszélyes szabadrúgását Gulácsi nagy bravúrral kiütötte, majd két perc múlva egy pontos beadás érkezett a kapunk elé, de a csatár nagy helyzetben nem találta el jól a labdát, majd a védők felszabadítottak, így a magyar válogatott 1-0-ra vezetett a szünetben.

A második félidőben Kalmár Zsolt és Varga Roland személyében is újoncot avatott a magyar válogatott. Dán helyzettel kezdődött ez a játékrész: Rasmussen lövésénél Gulácsi már verve volt, de Lipták sarkáról szögletre pattant a labda. Az ötvenedik percben Dzsudzsák távoli szabadrúgását Lipták fejelte kapura, de Andersen nagyot védett. Az ellenakció végén Eriksen elképesztő szóló végén a kapufát találta el, és a kipattantó sem tudták a hálóba juttatni a vendégek. Eseménydúsan teltek ezek a percek, hiszen Varga Roland beadását a becsúszó Rudolf Gergely majdnem a kapuba lőtte, de csak majdnem…

Az 56. percben Lipták nagy hibáját kihasználva ismét ziccerbe kerültek a fölényben játszó dánok, a tizenhatoson belül is történt egy labdavesztés, így a második hullámban érkező Eriksen könnyedén lőhetett a hálóba (1-1). A másik oldalon Rudolf Gergely lövését a takarásban lévő kapus védte. A hatvanadik percben eljutottunk odáig, hogy az ellenfél azt csinált a magyar kapu előtt, amit akart: Krohn-Dehli például szabadon lőhetett, jól célzott, de Gulácsi nagy bravúrral védett. A 62. percben Krohn-Dehli faképnél hagyta Varga Józsefet, elhúzta a labdát a kapusunk mellett, de az üres kapu helyett az oldalhálót találta el. Egy szavunk sem lehetett volna, ha ekkor 1-3-at mutat az eredményjelző.

A paksi Szabó János személyében ismét egy újonc lépett pályára. Amire a nyomasztó dán fölény közepette senki nem számított: egy villámgyors kontra és egy jó beadás végén, Varga Roland jóvoltából ismét Magyarország került előnybe (2-1). A 72. percben Rasmussen kísérletét fogta Gulácsi. Az északiak persze nem adták fel, és a sokadik gyors akciójuk végén Schöne bombázott a hálóba, ritka szép gól volt (2-2).

A folytatásban is Dánia dominált, az ellenfél egyre-másra vezette akcióit, és alakította ki veszélyes helyzeteit. A közönség hullámozni kezdett, pedig annyira nem voltak unalmasak a hajrá percei. A 85. percben Schöne a keresztlécet találta telibe. A 89. percben Schöne lövése kevéssel kerülte el a kaput, majd az ő beadását Rasmussen két méterről az üres kapu mellé passzolta. Két perc hosszabbítás után véget ért a meccs, amelynek az első félideje kiegyenlített focit hozott, a második felvonásban azonban szétesett a magyar csapat, és csak óriási szerencséjének köszönheti, hogy nem kapott ki.

A találkozó után Pintér Attila elégedetten nyilatkozott, bár azt ő is kiemelte, a középpálya középső része talán kicsit súlytalanabbnak tűnt a többi csaparészhez képest.

A Rangadó.hu szakértője, Gyarmati András, a DVSC-DEAC vezetőedzője bátrabb játékot várt a magyar csapattól.

– Nem igazán értem, hogy idehaza miért kell ilyen megilletődötten kezdenünk a meccseinket. Nem mindig támadtuk le az ellenfelünket, követtük a labdát, mentünk utána, de mindig csak úton voltunk. Már a felállásból is látszott, hogy a kapitány ezen a találkozón a biztos védekezésből való támadásépítést, a kontrajátékot szeretné gyakorolni. Az első félidőben egy labdaszerzés után szereztünk egy nagyszerűen kivitelezett gólt, de azért hiányoltam a támadóbb játékot. Egy felkészülési mérkőzésen talán játszhatnánk bátrabban is, bár tény, ha a biztos védekezést és a kontrajátékot akartuk gyakorolni, akkor érthető ez a hozzáállás. A második félidőre három játékost is cseréltünk. Kalmár még fiatal, ez látszott a játékán, Koman szerepeltetését viszont nem igazán értem. Többször is bizonyította már, hogy ezen a szinten nem tud sokat segíteni a csapatnak ezen a poszton. Amennyi labdát megszerez, annyit el is ad, ezzel nem segít a csapaton. Azonban a gólban szerzett érdemeit nem veheti el tőle senki, nagyon pontos labdát adott Varga Rolandnak.

A szakember úgy érzi, a második félidőben macska-egér harcot láthatott a publikum.

– A második félidőben is rúgtunk egy gólt, ám nagyon hamar egyenlítettek a dánok. Kicsit úgy éreztem, mintha macska-egér harcot játszanának a mieinkkel – ha gólt rúgunk, rögtön válaszolnak. Emellett nem szabad elfelejteni, hogy rúgtak nem egy kapufát, illetve három-négy nagy ziccert is kihagytak. Ebben a játékrészben már nem lehetett látni a mieinken, hogy a biztos védekezésre alapoznánk. Nagyon könnyedén játszották át a védelmünket. Persze tény, az ellenfél játékosai kivétel nélkül topligákban edződnek, míg nálunk a csapat java az NB I-ben készül hétről-hétre. Ennek ellenére bátrabban is lehetett volna játszani. Mindig azt mondom, gyáva népnek nincs hazája. A közönség is másképp állna a csapathoz, ha látná, hogy a bátran vállalja a támadóbb játékot. Ezt egy felkészülési mérkőzésen főleg meg lehet próbálni. Meg kell érteni, hogy a bátor hozzáállás viszi előre a futballt, igaz, a ló másik oldalára sem szabad átesni. Összességében örülök az eredménynek, a két gólunk mellett viszont sokkal több lehetőségünk nem volt a gólszerzésre. Szép ez az eredmény a dánok ellen, de a döntetlen nem rajtunk múlt – mondta végül Gyarmati András.

Kapitányi értékelések

Pintér Attila, Magyarország: – Nagyon jó dán válogatott ellen játszottunk, de ezt tudtuk előre. Láthattuk, milyen jól, szervezetten, fegyelmezetten futballoznak. A játékosaimat csak dicsérni tudom, hiszen megszereztük a vezetést, majd egy-egy után ismét mi kerültünk előnybe. Már a szünetben is tudtuk, hogy Liptáknak problémája van. Kettő-egynél ha egy picit rutinosabb, lefekszik vagy leül, akkor tudunk cserélni, és akkor lehet, hogy a második gólt is elkerülhettük volna. Összességében elégedettnek kell lennem, hiszen volt lehetősége a dán válogatottnak is, de a csapat nagyon fegyelmezetten, jól tette a dolgát. Ha picit pontosabban jövünk ki a kontráinkból, akkor még lehet, hogy szerezhettünk volna gólt, de összességében elégedett vagyok a csapat hozzáállásával, és periódusokat tekintve a játékával is. Meg kell találnunk viszont azt a középpályás-sort, amely még jobban meri vállalni a játékot. Azonban úgy érzem, ezek a játékosok is megtettek mindent a pályán. Most játszott először ebben a felállásban a középpálya, ahhoz képest megpróbálták játszani a játékot – kisebb-nagyobb sikerrel –, mertük vállalni a játékot, ami a dán válogatott ellen nagy dolog.

Morten Olsen, Dánia: – Az első félidőben lassan játszottunk, ennek ellenére a magyaroknak egyetlen egy helyzetük volt, amelyet gólra váltottak. A második játékrészben szerkezetet váltottunk, ennek pedig meglett az eredménye, hét-nyolc helyzetünk volt, domináltuk az összecsapást.

Olvasói sztorik